Rolanje, skateboarding

Kako odabrati role za djecu?

Kako odabrati role za djecu? Rolanje već dugo nije samo zabava, već aktivnost koja će vas održavati aktivnim. Obucite i pokrenite role, jačajte srce, noge i ostale mišiće tijela. A isto vrijedi i za naše najmlađe članove porodice – djecu. Pritom je važno uzeti u obzir njihove jedinstvene sposobnosti.

Kada je pravo vrijeme za rolanje, ovisi o svakom pojedinom djetetu. Bez obzira na to, svakom djetetu trebaju prikladne role za svoje prve metre. Prilikom kupnji rola, mnogi se roditelji pitaju kako odabrati odgovarajuće za svoju djecu. Stoga pri njihovom odabiru, moramo obratiti pažnju na neke važne faktore.

Podesive role za djecu – garancija su uvijek prave veličine rola

Kako odabrati role za djecu? Prava veličina rola presudna je za udobno i sigurno rolanje vašeg djeteta. Važno je da one ne budu premale, ni prevelike, jer time ne samo da riskirte dosadne natiske prstiju, već i brojne ozljede. No, s obzirom da dječija stopala još uvijek rastu, roditelji se često suočavaju s dilemom koju veličinu rola odabrati, kako bi ih dijete što duže koristilo.

Naime, rješenje nije u tome da djetetu kupite dvije veličine veće role, već se odlučite za fleksibilne role, koje su nam danas dostupne u širokom asortimanu rola različitih proizvođača.

Njihova glavna prednost je što dopuštaju podešavanje veličine do 4 broja, tako da djeca mogu duže vrijeme koristiti kvalitetne role.

Kupovinom kvalitetnih podesivih rola sigurno ćete dobiti najbolji omjer cijene i kvalitete. Ali ako ovome dodamo još nekoliko godina bezbrižne kilometraže, pogodit ćete u potpunosti.

Podesiva veličina točkova i odabir ležajeva

Točkovi su jedini kontakt rola s podlogom, pa igraju vrlo važnu ulogu pri rolanju. Međusobno se razlikuju u dimenzijama i tvrdoći. Veći točkovi su brži, ali potrebno je uzeti u obzir da to otežava održavanje ravnoteže i manje smo spretni.

Neke fleksibilne role za djecu također omogućuju podešavanje veličine točkova, što znači da ih možete zamijeniti i postupno povećavati njihovu veličinu. Kada su točkovi veći, to znači i dužu šasiju, što nekome s malom nogom može brzo postati zamorno. Točkovi se također razlikuju po svojoj tvrdoći. Mekši pružaju bolje prianjanje, ali se brže troše, pa ćete ih vjerojatno morati češće zamjenjivati.

Ležajevi omogućuju bržu i glatku vožnju, ali samo ako su dovoljno kvalitetni. Većina fleksibilnih dječijih rola ima sistem ABEC koji je dostupan u rasponu od 1 do 9. Veći brojevi označavaju glađe i brže okretanje točkova.

Kočioni sistem rola

Većina fleksibilnih rola za djecu danas ima četiri točka, i jednu kočnicu koja na kraju ima izdržljivu zaustavljivu gumu. Pogrešno je vjerovati da je kočnica uvijek na desnoj nozi. Ona se postavlja individualno u skladu s djetetovim preferencijama, a općenito se smatra da ih dešnjaci montiraju na desnoj roli, a ljevaci na lijevoj strani.

Bez obzira na to, presudno je da je kočnica izrađena od najkvalitetnijih i trajnih materijala, i da se guma kočnice može zamijeniti kad god se istroši.

Zamjena pojedinih djelova točkova

S obzirom na to da ćete podesive role koristiti duže od godinu dana, morate imati na umu da se i one mogu oštetiti. Stoga također morate obratiti pažnju na to da su određeni dijelovi točkova zamjenjivi, bez obzira jesu li kočnice, kopče ili vijci. Na ovaj način nećete morati baciti točkove, ako se bilo koji od dijelova ošteti, ali možete ih jednostavno zamijeniti.

Rolanje je djeci zabavno i društveno, ali samo ako pruža potpunu udobnost i sigurnost. U tome važnu ulogu ima ispravan odabir rola, koje moraju biti sigurne, izdržljive, stabilne i udobne. Odabir najjeftinijih modela stoga nije uvijek najbolji izbor. Umjesto toga, u raznolikoj ponudi odaberite kvalitetne dječije fleksibilne role, koje će dijete moći koristiti duži niz godina. I naravno, ne zaboravite na svu potrebnu zaštitnu opremu, poput štitnika i kaciga.