Sadržaj

Trendovi

Kada stisne glad

Zima je vrijeme zimskih sportova i svi ljubitelji bijelih padina dobro znaju kako je to kad vas preplave hormoni sreće izazvane spuštanjem kroz snježni krajolik. Da, ponekad vam jednostavno ponestane vremena da biste se zaustavili na vrijeme i negdje priuštili veći obrok. Uz to, obilan ručak također može uzrokovati pospanost, a mi želimo energiju za još više snježnih užitaka. U tu svrhu dobro je sa sobom ponijeti mali, ali energičan međuobrok koji će vas okrijepiti. Djeca će također biti oduševljena. Možemo pripremiti razne energetske pločice, kuglice ili čak muffine, za čiju nam izradu nije potrebno više od 30 minuta.

Energetske pločice s čokoladom i brusnicama

Kada govorimo o brzim energetskim zalogajima, često pomislimo na razne čokolade i pločice sa žitaricama. Ali možemo ih sami pripremiti. Na taj će način energetske pločice biti puno zdravije, hranjivije i ujedno ukusnije.

Sastojci za 5 pločica:

* 1 velika zrela banana

* 1 jaje

* 1 žlica kokosovog ulja – rastopiti

* prstohvat soli

* 3 kašike bademovog brašna

* 3 kašike zobenih pahuljica

* 2 kašike pravog kakaa

* 3 kašike rižinog brašna

* 2 kašike komadića tamne čokolade

* 2 kašike brusnice

Priprema: Bananu zgnječite viljuškom i dodajte sol, kokosovo ulje i jaje. Zatim promiješajte. Dodajte bademovo brašno, zobene pahuljice, kakao i rižino brašno. Ponovno promiješajte da se dobije jednolična smjesa. Na kraju dodajte brusnice i tamnu čokoladu po ukusu. Stavite tijesto u malu posudu za pečenje i obložite ga papirom za pečenje. Pecite 20 minuta na 180 stepeni. Još toplo, izrežite, zamotajte u papir za pečenje i ponesite sa sobom.

Kuglice od kikirikija

Energetske kuglice vrlo su popularni brzi međuobrok. Posebno su hranljive one koje sadrže maslac od kikirikija. Maslac od kikirikija bogat je proteinima, dobrim mastima i magnezijem. Sve je to „ono“ što treba mišićima tokom sportskih aktivnosti.

Sastojci:

* 75 g zobenih pahuljica

* 100 g maslaca od kikirikija

* 30 g meda

Priprema: Zobene pahuljice sameljite da dobijete brašno. U zdjeli pomiješajte prethodno mljevene zobene pahuljice, maslac od kikirikija i med. Ako želite ljepljiviju teksturu, sve to možete staviti u blender. Masu oblikujte u kuglice. Ako je potrebno, dodajte masi vode. Stavite u hladnjak na 15-20 minuta. Zatim ih stavimo u posudu i ponesemo sa sobom.

Zdravi muffini od badema i cjelovitih žitarica

Maffini također mogu biti dobar izbor, jer se mogu brzo pripremiti. Međutim, ako pogledamo sastojke, oni mogu biti zdrav i okrepljujući i, naravno, ukusan međuobrok u trenucima kada jednostavno nema vremena za bilo što drugo.

Sastojci:

* 100 g integralnog rižinog brašna

* 150 bademovog brašna

* 50 g kokosovog šećera

* 1 vrećica praška za pecivo

* prstohvat soli

* 2 jaja

* 150 ml bilo kojeg mlijeka

* 1/3 kašike cimeta

* 50 ml maslaca od badema

* 1 kašika arome vanilije ili vanilin šećera

* 12 kašika džema od malina

Priprema: Jaja odvojite na bjelanjke i žumanjke. Zatim istucite bjelanjke s prstohvatom soli dok ne postanu čvrsti. Odvojeno istucite žumanjke s aromom kokosovog šećera i vanilije. Istucite ih električnom miješalicom dok masa ne postane svijetložuta.

Istresite prašak za pecivo, cimet i brašno u posudu, a u čašu ulijte mlijeko i otopljeni maslac. Sadržaj posude i čaše umiješajte u masu od jaja polako i naizmjence kuhinjskom pjenjačom. Zatim pripremite kalup za muffine koji se može obložiti papirnatim košaricama. Košarice napunite žlicom smjese, dodajte pekmez i smjesu ponovo dovršite odozgo. Po želji po vrhu pospite listiće badema. Stavite posudu u pećnicu zagrijanu na 180 stepeni na 17-19 minuta. Nakon što su muffini pečeni i ohlađeni, stavite ih u malu posudu i spremni se za polazak.