Trendovi

I ZVANJE I ZNANJE

Da li ste mislili da vam ne treba ski instruktor? U eri tehnološkog razvoja gdje imamo novu opremu, razvijaju se i nove metode učenja i stoga još jedan čas skijanja nije na odmet.

Piše: Mirjana Granzov-Močević

dipl. prof.  fizičke kulture i magistar menadžmenta za sport i turizam

Članica odbora i komisije ATUS-a (Asocijacije trenera i učitelja skijanja u BiH), tehnički delegat za alpsko skijanje u BiH.

Nosilac najvišeg ranga ISIA licence, Učitelj skijanja 3.

Učesnica ZOI Nagano 1998, SP Vail, 1999. višestruka šampionka u slalomu i veleslalomu, osvajačica mnogobrojnih medalja.

Angažovanje  ski učitelja će vam umnogome pomoći da shvatite da  pravilno skijanje znači-veće uživanje.  Ali kako ćete znati da izaberete ski školu ? Koji je pravi instruktor za vas? Koji je to instruktor najbolji za vaše dijete? Evo par smjernica:

  1. Ukoliko se odlučite za časove skijanja  prvo se raspitajte koje su škole registrovane i da li  imaju licencirane instruktore skijanja. U Bosni i Hercegovini postoji  ATUS u BiH ( Asocijacija trenera i učitelja skijanja u Bosni i Hercegovini) kao asocijacija koja je zadužena za licenciranje učitelja skijanja. Malo istražite, pa odlučite kakvog ski instruktora želite. Koji je njegov rang licence, koliko je njegovo iskustvo i naravno da li je registrovan u bazi ATUS-a.(atus.ba) Ukoliko su iz neke druge države,  na njihovoj legitimaciji potražite ISIA markicu za tu sezonu ( ISIA STAMP).

2. Budite iskreni prema sebi. Razmislite koji način učenja vam najviše odgovara. Da li ste tip koji najbolje uči kada nije fokus samo na njemu? Da li ste tip koji ne voli da je  pod konstantnim nadzorom? Ako je vaš odgovor da, onda je za vas učenje skijanja u grupi. Ukoliko ste tip koji traži konstantnu pažnju, ili pak tip koji se plaši greške  pred drugim onda ste vi  kandidat za individualni čas. Imajte u vidu da je individualni čas uvijek skuplji od onog u grupi. Mala djeca vole društvo, oni skijanje uče kroz igru, i zato je za njih najbolji izbor grupa djece istog uzrasta.  Ukoliko učite napredne ili vrhunske skijaške tehnike individualni čas će biti najefikasniji.

3. Koliko vam časova treba ? Pitajte svog instruktora. Tražite da bude iskren. Nemojte da dozvolite da budete isforsirani na više kontinuiranih časova. Ako ste prvi put na skijama, čak iako ste u punoj formi, skijanje će sigurno da vam bude naporno. Budite spremni na to, i zato planirajte česte pauze.

4. Želite časove sa porodicom? Budite oprezni za ovaj vid učenja. Mala djeca najbolje uče kada roditelji nisu u vidokrugu. Ako imate djecu starijeg uzrasta, i niste početnici, onda zajednički časovi mogu da budu sjajna zabava za sve.

5. Nikada ne idite na časove iz razloga da to morate ili vam je neko rekao da je to “IN”. Skijanje ćete najbolje naučiti kada to stvarno budete željeli i kada budete spremni za tu vrstu akcije. Budite spremni na kritike, instruktor vam to govori iz najbolje namjere.

6. Uživajte na skijama. Činjenica da uzimate časove znači da želite da unaprijedite svoje znanje. Izvucite maksimum iz svakog časa, a poslije toga vježbajte sami naučeno. Sve je stvar treninga, jer praksa stvara savršenstvo!

7. Budite otvoreni prema ski instruktoru. Ako ga pitate, možete saznati mnogo. Saznaćete kakvo je to skijalište na kojem skijate, koje su staze najfrekventnije, koje su najstrmije a koje su one baš za vas. Na kraju, neće vam biti dosadno dok se vozite na ski liftu.