Sadržaj

Trendovi

Kada razmišljate o uključivanju tegova u Vaš trening, vjerovatno Vam je prva pomisao da je to samo za snagatore sa ogromnim mišićima i isklesanim grudima, ali zapravo mnoga istraživanja pokazuju da trening sa tegovima različitih opterećenja ima ogromne koristi za sve ljude koji žele da kroz fizičku aktivnost poboljšaju zdravlje.

Dizanje tegova ne služi samo za povećanje volumena i izgradnju mišićne mase, već se efekti treninga ogledaju u boljoj fizičkoj spremnosti, kondiciji, a shodno tome i boljem osjećaju tokom svakodnevnih aktivnosti.

Zašto je trening sa tegovima pogodan za sve?

Trening sa tegovima povećava snagu i izdržljivost

Poznato je da je ova vrsta vježbanja najefikasniji način za jačanje mišića. Veća tjelesna snaga kao rezultat, omogućava efikasnije bavljenje ostalim sportskim aktivnostima uz mnogo manje napora i umora.

Praktičan dodatak za vježbe izdržljivosti i snage su tegovi različitih veličina u različitim težinama od 0,5 do 6 kg. Sa njima možete raditi vježbe za gornji dio tijela, mišiće ruku, zadnjicu i butine, kako bi trening bio intenzivniji i efikasniji.

U Intersport web shop-u, pored klasičnih tegova, možete izabrati i tegove u vidu diskova koji se stavljaju na šipku. Dostupni su u težinama od 0,5 do 20 kg, što Vam omogućava da prilagodite trening i postepeno povećavate opterećenje. Veća opterećenja su posebno pogodna za donje ekstremitete.

Trening sa tegovima održava kosti jakim i zdravim

Poslije 30. godine gustina kostiju se neprestano smanjuje i osteoporoza je česta pojava kod žena jer su sklonije smanjenju gustine kostiju. Vježbanje sa tegovima to može spriječiti i znatno usporiti jer stvara optimalno opterećenje na kosti, koje na ovaj način ostaju jake i izdržljive.

Budući da su prelomi i slabljenje donjih ekstremiteta česta pojava u starosti, trening sa tegovima posebno se preporučuje za jačanje mišića nogu. Takav trening je odlična prevencija od sve češćih preloma kuka i problema sa hroničnim bolestima koljena i zglobova.

Vježbanje sa tegovima poboljšava metabolizam i pospješuje topljenje masti

Sve je više istraživanja koja izvještavaju o pozitivnim efektima treninga sa tegovima na metabolizam, pa je poženjno kombinovati ovu vrstu treninga sa trčanjem ili biciklizmom. Dodatna prednost je što ova vrsta vježbanja u velikoj mjeri doprinosi održavanju tjelesne težine.

Trening sa tegovima poboljšava raspoloženje i kvalitet spavanja

Trening sa tegovima ima i druge prednosti, jer pored fizioloških i estetskih efekata poboljšava i kvalitet spavanja. Redovno dizanja tegova trebalo bi da ima pozitivan efekat na raspoloženje i utrošak viška energije tokom dana. Kad Vam uđe pod kožu i naviknete se, nećete željeti da propustite ni jedan trening.

Trening sa tegovima je praktičan, raznovrstan i jeftin

Najveća prednost treninga sa tegovima je definitivno to što ga možete uraditi kod kuće uz samo nekoliko dodataka i rekvizita.
Moći ćete da iskombinujete različite vrste treninga korišćenjem šipke sa podesivim diskovima, a na raspolaganju Vam je i ogroman broj drugih rekvizita, poput sve popularnijih loptastih tegova ili kettlebell-a koji su efikasni jer pomoću njih možete izvoditi najsloženije vježbe za cijelo tijelo.

Ako tek počinjete da vježbate sa tegovima, preporučuje se konsultacija sa stručnom osobom koja će Vam dati savjet o načinu vježbanja i nivou opterećenja. Trening treba dobro isplanirati, opterećenja dodavati postepeno i bitno je vježbati sve mišićne grupe, a ne samo mišiće ruku ili nogu.

OVDE možete pronaći dodatke za vežbe snage.