Kampovanje

Planinarenje postaje sve popularnije među odraslima, jer pruža brojne benefite kada su zdravlje i kondicija u pitanju. Takođe, želje za to da naši najmiliji budu sa nama u ovakvim pohodima su neminovne, stoga želimo da budemo sigurni u njihovu kondiciju. Dijete takođe treba adekvatno pripremiti na to da planinarenje nije uvijek lak poduhvat, što je gotovo sigurno malo teži zadatak.

Da li mislite da je entuzijastički pristup roditelja ili staratelja dovoljan za djetetovo oduševljenje planinama? Stručnjaci su uvjereni da se time treba pozabaviti, kao i naći sistematičniji pristup djeci. Za početak je najbolji pokazetelj da dijete odvedete u šumu, šetate sa njim uz potoke, prelazite ih, penjete se na niže brdo, spuštate se kratkim pjeskovitim obalama, skačete sa kamena na kamen u suhom koritu i slično. Nikako nemojte prisiljavajti dijete ni na šta, jer to može biti kontraproduktivno, jer najvažnije je da sve radi sa zadovoljstvom i entuzijazmom.

Ponudite djetetu raznolikost i dinamičnost

Obradujte svoje dijete tako što ćete se opredjeliti za brzo hodanje, koje će biti propraćeno promjenom dinamičnosti kretanja, dok istovremeno pružate nešto što će mu držati pažnju. Pokažite mu razne vještine povezane sa tehnikom hodanja. Naviknite ga na osnove penjačkih tehnika. Takođe, ispričajte mu zanimljive priče vezane za okolinu u kojoj se nalazi. Najbolji način je da razmišljate poput vašeg mališana i stavite se u njegovu situaciju, kako bi izvukli što adekvatnije činjenice o tome šta mu prija, a šta ne tokom pohoda na vrhove.

Djetetu takođe treba omogućiti da neko vrijeme samostalno vodi obilazak, da sam pronađe neku prečicu ili prolaz. Započnite priču o stjenama na koje naiđete na putu. Naučite ga novim imenima biljaka. Recite mu koja je razlika između jele i omorike i slično.

Šta treba izbjegavati prije i tokom pješačenja sa djecom

Penjanje po stjenama za dijete može brzo postati monotono. Odlazak u planine može se doživjeti kao potpuno banalno dešavanje. Izbjegavajte prerano ustajanje subotom i nedeljom, ne stavljajte ruksak koji je pretežak na leđa, kupite mu prikladne i udobne planinarske cipele, ne idite na obilazak koji je nezanimljiv, pretežak i prostire se u nedogled.

Takođe je izuzetno važno da se ne svađate pred djecom u šetnji. Pazite da se u avanturu ne upuštate po visokim temperaturama. Neki slatkiš uz osvježavajući napitak može biti dobra kompenzacija za njihov uložen trud. Pokušajte da ih što manje ograničavate kada su istraživački instinkti u pitanju. Takođe, pokušajte da svoje ambicije prilagodite mogućnostima mališana. Najvažnije je da su ture prilagođene djeci i potpuno bezbjedne.

Planinarenje sa mališanima uzrasta od pet godina

Najidealniji uzrast mališana za upoznavanje ove discipline je između pet i sedam godina, iako ne postoji starosna granica. Tome svjedoči činjenica da neki ljudi otpočinju svoje planinarske podvige tek u srednjem ili kasnom dobu, ali i dalje akumuliraju više od hiljadu različitih tura.

Planinarenje sa petogodišnjim djetetom ne bi trebalo da podrazumjeva spavanje pod neadekvatnim skloništem. Sa starijom, iskusnijom i već entuzijastičnom djecom možete sebi priuštiti neku improvizaciju. Od suštinske je važnosti da najmlađu djecu u planinama na početku prati neko ko zna kako da impresionira dijete, neko ko ima osjećaj za duge i zanimljive razgovore i koji može brzo da ugasi svaku svađu među mališanima.

Spisak opreme za mlade planinare

Dječije oduševljenje planinarenjem jedna je od obaveznih stavki koja bi trebalo da ih prati na svakoj pješačkoj turi. Takođe je izuzetno važna oprema koju će dijete posjedovati. Pripremite pažljivo i dosljedno napravljenu listu. Kategoriju opreme za mladog planinara podijelite u četiri osnovne kategorije: planinarska oprema, ostala odjeća i obuća, druga oprema i dokumenti.

Planinarska oprema obično uključuje vreću za spavanje, ruksak, planinarske cipele, planinarske pantalone, jaknu, štapove za planinarenje, vuneni džemper, kapu, rukavice, bocu za vodu ili bocu za piće. U kategoriju ostale odjeće i obuće ubrajamo donji veš, dvije trenerke, rezervne pantalone, rezervne čarape, rezervne majice, čizme, patike, papuče, šorc za trening, kupaće kostime, peškir za kupanje.

Ostala oprema uključuje sredstva za ličnu higijenu, baterijsku lampu sa rezervnom baterijom, kišobran, džepni nož za namaz, svesku i olovku, flastere, društvene igre i sportsku opremu, pjesme za logorsku vatru. Obavezna dokumenta na putu su ovjerena zdravstvena knjižica i broj telefona roditelja.

Opremu ćete, naravno, prilagoditi godišnjem dobu i vremenskim prilikama. Provjerite da li je sva oprema u adekvatnom stanju. Prodavnice Intersport nude vrhunsku opremu za vašeg mladog ambicioznog planinara. Ponudu možete pogledati i u internet prodavnici intersport.ba

Planinarski zabavnik

Za najveći stepen entuzijazma vašeg malog junaka, pobrinućete se kupovinom planinarskog zabavnika za adekvatno evidentiranje svake avanture. Prva je namjenjena najmlađim planinarima; za djecu uzrasta od četiri do devet godina.

Planinarski zabavnik je radna sveska o planinama sa zadacima za učenje, obrazovanje i zabavu. U njemu ćete naći čak 44 različite vrste zadataka različitih nivoa težine. Opremljen je duhovitim ilustracijama i ilustrativnim fotografijama. Zabavnik je pun ljubaznih edukativnih komentara. Najefikasniji je ako dijete to riješava zajedno sa odraslim, iskusnijim planinarom.