Trendovi

Ljeto je sjajna prilika za razne oblike putovanja. Po našem umu se motaju ideje o klasičnim planinarskim avanturama, kao i o lutanjima u inozemstvo i njihovim živahnim prijestolnicama. Kada se konačno odlučimo za oblik putovanja kakvog želimo,  i opremimo se odgovarajućim komadima prtljage – ruksaci, putni koferi ili torbe, prije ili kasnije ćemo se suočiti s određenim problemima i pitanjima vezanim uz sigurnost. Na putovanje uvijek uzimamo dokumente, novac, kreditne kartice, mobilne telefone i druge predmete veće financijske vrijednosti koje želimo imati pod kontrolom, na sigurnom i što bliže uz sebe. Sve je to osobito važno kada putujete javnim prijevozom, primjerice, noćnim vozom, gdje vrebaju  pojedinci  koji strpljivo čekaju da umorni turisti zatvore oči. Također, u zračnim lukama gdje je sve više i više ljudi, dobro je imati dokumente pod stalnom kontrolom. Posebno je važno da ih nakon graničnih provjera i formalnosti, uvijek pospremite na sigurno mjesto. To vam mora postati automatizirana navika, jer u primjeru da dokumente negdje zaboravite ili čak izgubite, počinje prava noćna mora.

Priručne torbice

Činjenica je, da nije pametno staviti dokumente i novac u torbu ili ruksak. Isto tako, ručna torbica ili toaletna torbica također nije najbolji izbor. Preporučuje se da ih nosite što bliže tijelu, ili još bolje na svom tijelu. Srećom, postoje nekoliko odličnih mogućnosti. Možda su najbolji izbor posebne torbice manjih dimenzija, koje vise oko vrata i nose se ispod majice ili košulje. U takvim torbicama ima dovoljno mjesta za novac, pasoš i kreditne kartice. Njena dobra strana je da je praktički nevidljiva. Druga mogućnost su torbice koje se nose oko struka. U pravilu, one su malo veće, što omogućuje nošenje dodatnih sitnica, poput mobilnog telefona. Treća mogućnost je poseban pojas s posebnom pregradom za pohranjivanje novca. Ova opcija je najsigurnija, ali u isto vrijeme njena unutrašnjost je najmanje prostrana.

Nepromočive torbe i torbice

Ljeti se često nalazimo u blizini vode. Sanjamo o uživanju na plaži, pristaništu, vožnji trajektom, brodom ili SUP-om. Naravno, i u ovakvim okolnostima potreban nam je novac, kreditna kartica, mobilni telefon … i svakako ne želimo smočiti te predmete. U takvim slučajevima možemo izabrati  vodonepropusne torbice, koje su izrađene od neoprena ili drugih nepromočivih materijala, a opremljene su vodootpornim patentnim zatvaračima ili drugim dodacima za zatvaranje, koji sprječavaju ulazak vode u unutrašnjost. Dostupne su u različitim veličinama, bilo za mobitel, ili za još više raznih predmeta.

Ako putujemo u područja s vlažnim vremenom, ili u područja gdje često pada kiša, dobro je razmisliti o zaštiti predmeta koji se nalaze u našoj putnoj torbi. U tu svrhu pametno se opremiti posebnim torbama, koje su obložene vodoodbojnim slojem, koji sprječava vlagu i vlaženje sadržaja putne torbe. Upravo to je tzv. “Duffle bag”, jednostavna torba izrađena od prikladnog materijala, a također je opremljena i naramenicama, koje omogućuju nošenje iste na leđima.