Sadržaj

Rolanje, skateboarding

Piše:

Dr.sci Marijana Podrug Arapović

IISA certificirani instruktor rolanja i menadžer 3. Sarajevske rolerijade

Mnogi tvrde da je rolanje na disco rolama lakše  od rolanja na in-line budući da imaju četiri kotača raspoređena tako da je lakše održavati ravnotežu što ih čini privlačnijim za roleraše svih nivoa znanja rolanja. Disco role su nostalgične i predstavljaju sinonim za disco eru i filmove iz četrdesetih godina prošloga vijeka ali ipak postoji podjela među ljubiteljima rolanja koja je vrsta superiornija.

In-line role

Ako tražite brzinu, in-line role  su one koje želite na noge. Inline role koriste viši kotač kako bi pomogli u dobivanju i održavanju brzine.

Inline role također mogu biti lakše kod obučavanja jer imaju dužu bazu kotača, koja se proteže malo izvan pete i nožnih  prstiju. To daje  stabilniju platformu koja im omogućava da apsorbiraju manje izbočine i pukotine na cesti koje bi inače mogle dovesti do gubitka ravnoteže.

Još jedna korist Inline rola nad Disco rolama je njihov manji profil, što olakšava izbjegavanje malih prepreka i dopušta objektima koje nagazite da se guraju umjesto da djeluju kao blok. Inline role su prilagodljive parkovima, trotoarima i idealne su za mobilne ljude u urbanim sredinama.

Disco (retro) role

Za uporabu na zatvorenim prostorima i za oštre, čvrste zavoje, otkrit ćete da su Disco role odlična opcija.

Zbog svoje veličine kotača nisu toliko brze kao Inline , ali naći ćete mnogo stabilnosti koja može pomoći ublažiti strahove početnika.

Šta vam je draže?

In-line ili disco role?

Koje god role da imate okušajte se na 3. Sarajevskoj rolerijadi koja je planirana za 12.05.2019. godine. A za početak like na Facebook stranicu Sarajevske rolerijade da bi ste pratili sve novosti vezane za takmičenje. ?