Sadržaj

Kampovanje

Planinarenje i treking su jedne od najzdravijih tjelesnih aktivnosti. Čovjek za tu aktivnost ne treba mnogo. Zapravo je potrebna velika mjera ljubavi prema prirodi, malo avanturističkog duha i osnovno znanje o kampovanju, a od opreme samo dobre planinarske cipele, softshell jakna, ruksak, i po mogućnosti vreća za spavanje i šator. Višednevne treking ture također mogu biti izuzetno atraktivna opcija za provođenje aktivnog odmora. Naša planeta je puna kutaka, koji nude prekrasne vidike i poglede, koji čovjeku doslovno oduzimaju dah.

 Put Inka, Peru

Zbog velike nadmorske visine Peru je popularno odredište mnogih avanturista. Jedna od glavnih atrakcija je i Inka Trail, koja slovi za jednu od najpopularnijih planinarskih staza na svijetu. Četverodnevna tura, na kojoj treba prohodati 26 milja (42 kilometra) i izmjeniti nekoliko nadmorskih visina (najviša tačka je preko 4000 metara nadmorske visine), nudi izuzetan doživljaj, prekrasne poglede i nezaboravne dogodovštine. Najbolje naravno, dolazi na kraju, tu se nalazi drevna građevina Inka Machu Picchu. Najbolje vrijeme za posjetu je između septembra i maja.

Machu Picchu

Put do baznog logora pod Everestom, Nepal

Everest, visinom od 8848m, ili Sagarmatha kako ga zovu Nepalci, odnosno Čomolumga kako  ga zovu Tibetanci , najviši je vrh našeg planeta. Naravno, svaki običan smrtnik ne može dosegnuti njegov vrh. Zapravo, sam put do baznog logora, koji se nalazi na visini od 5364 metra, predstavlja pravi poduhvat. Osvajanje te 115 km dugačke treking staze traje šest dana. Na putu je moguće promatrati raznoliku floru i faunu, te se diviti najvišoj planini na svijetu. Najbolje vrijeme za putovanje u bazni kamp pod Everestom je između marta i maja, te između septembra i novembra.

Visoka ruta od Chamonixa do Zermatta, te Francuske i Švicarske

Chamonix u francuskim Savojskim Alpama smatra se svjetskom prijestonicom alpinizma i skijanja. Zermatt, koji je smješten u podnožju legendarnog Matterhorna, vjerojatno je jedno od najslikovitijih skijališta na svijetu. I ova dva alpska bisera povezuje tzv. visoka staza (Haute Route de Chamonixa Zermatt). Sredinom devetnaestog vijeka ovakvu vrstu prelaženja Alpa, izmislili su članovi engleskog Alpskog kluba. Staza može koristiti za planinarenje ili turno-skijanje. U prvom slučaju, za prelaženje ukupno 180 kilometara treba vam oko 12 dana. Dok je za verziju turnog-skijanja, potrebno sedam dana. U posljednje vrijeme popularna je ljetna pješačka staza, koje je postavljena do visine od 3000 metara, te omogućava planinarima da prenoće u kolibama, pansionima i manjim hotelima smještenim u selima na putu.

Put do Kalalau, Havaji, ZDA

Kauai je otok koji se nalazi na sjeveru havajskog lanca. Uz svoju netaknutu prirodu smatra se najslikovitijim otokom 50. američke države. Zbog svoje bujne tropske vegetacije tamo su snimani mnogi holivudski filmovi, poput Jurskog parka, te 7 dana i 7 noći. Na sjeveru ovog otoka nalazi se obala Napali, koju krasi više stotina metarske zelene litice, koje padaju u Tihi ocean. Ove strme stijene dostupne su i vidljive samo s morske strane ili iz zraka. No, na njima se nalazi treking staza Kalalalu. Tako se zove prekrasna plaža na kraju ovih 12 milja (oko 19 km) duge staze. Staza Kalalau se svake godine uvrsti u jednu od deset najljepših treking staza naše planete. Tamo se zvuk udaranja valova miješa s tropskim mirisima. S takvom kombinacijom zaboravljate na sve. Staza Kalalau može se posjetiti u bilo kojem dijelu godine.

Put do Kalalau, Havaji

Pacific Crest Trial, Oregon u Washingtonu, ZDA

Pacific Crest Trail je planinarska avantura koja traje više od šest mjeseci, prilikom koje treba svladati više od 4.000 kilometara staza, koje se nalaze uz brda duž sjeverozapadne obale SAD-a. Najbolje je sva zadovoljstva, i naravno, boli i patnje koje planinare čekaju na ovoj epskoj avanturi, opisala Reese Whiterspoon u filmu “Wild”.  Kažu da čovjek na tom putu, prolaska kroz sedam američkih nacionalnih parkova, otkrije svoje pravo ja. I kad se nađu na cilju, ništa više nije kao što je bilo.