Sadržaj

Trendovi

1. januar je datum kada su svi brojači postavljeni na nulu i kada ponovno počinje brojanje. Zato je ovo odlična prilika da počnemo provoditi određene odluke koje vode ka višem cilju. To može vrijediti za posao, život općenito, međuljudske odnose, zdravlje i sport. Ako ste otkrili da želite promijeniti ili poboljšati svoj životni stil, početi se sve više i više kretati i zdravo jesti, Nova godina može biti velika prekretnica. U daljem tekstu možete naći neke korisne savjete kojih se trebate pridržavati u Novoj godini.

Redovito kretanje

Shvatili ste da previše sjedite i da se premalo krećete. Ovo saznanje i priznanje je veliki korak. Sljedeći korak je kako to poboljšati. Ako imate šansu, nemojte voziti automobil, već idite pješice ili biciklom. Ako to nije moguće, pokušajte nekoliko puta sedmično (3 do 5 puta) ići u šetnju. To će vremenom postati duže, a možete polako dodati i etape laganog trčanja. Ako traje dva mjeseca, to će postati dio vaše svakodnevne rutine. Osjećat ćete se bolje, imati više energije i bolje raspoloženje.

Promijenite ishranu

Pravilna ishrana je najvažnija za dobro zdravlje. Za početak, uz pomoć knjiga, brošura ili stručnjaka za zdravu ishranu, saznajte šta je dobro za vas i vaše tijelo. Zatim, postepeno izbacite iz menija hranu u obliku slatkiša, alkohola i previše masti. Nakon svakog treninga, nagradite svoje tijelo dozom dobrog proteina da biste ubrzali regeneraciju i održali mišićnu masu. Sve skupa, sigurno će se primjetiti na boljim sportskim performansama.

Nakon kupovine hrane nemojte ogladniti i dozvoliti da vas privuku police pune slatkiša, izaberite namirnice sa niskim sadržajem šećera ili izaberite zdravije namirnice – gorku čokoladu, voće ili pripremite zdrave poslastice kod kuće.

Redovno izvodite vježbe za trbušne i leđne mišiće

Tijelo je suština dobre kondicije. Zato je dobro da se stalno brinemo o jačanju leđnih i trbušnih mišića. Na taj način, tijelo će stalno biti jako, držanje tijela će biti uspravno, pa će problemi sa leđima nestati. Jedna od efikasnijih i jednostavnijih vježbi je takozvana “daska”, poznatija kao plank. Za nekoliko minuta ova vježba daje odlične rezultate. Zato neka “daska” postane dio vaše higijene tijela. Prije nego krenete, možete vidjeti na internetu kako izgleda pravilan položaj za obavljanje ove vježbe. Pored toga, i različite aplikacije mogu vam pomoći da dozirate vrijeme i polako napredujete.

Promijenite položaj sjedenja za radnim stolom

Ako provodite nekoliko sati dnevno za radnim stolom, vrlo je važno da to radite u poziciji koja je što je moguće niža za vašu kičmu. Osmislite sebi stolicu (ili loptu) koja sprečava takozvani ukočen način sjedenja, ili vas prisiljava na aktivno sjedenje koje aktivira vaše mišiće. Pored toga, ustanite barem jednom u sat vremena, protegnite se i napravite neke vježbe istezanja.