Sadržaj

Zimski sportovi

Korištenje skijaške kacige postalo je aksiom posljednjih godina. Dakle nema sumnje – pametan i  svjestan skijaš, skija s kacigom. Za djecu do 14 godina upotreba kacige je zakonski obvezna, a istodobno je izuzetno važna za sve skijaše koji su stariji od navedene dobi. Srećom, u stvarnom životu na skijaškim stazama, moguće je primijetiti da ima sve manje skijaša, koji skijaju samo u vunenim kapama.

Uvijek bolja kvaliteta i zaštita

Posljednjih godina dramatično se povećala kvaliteta skijaških kaciga. Proizvođači su pronašli mnoge nove materijale i rješenja koja povećavaju njihovu udobnost, prozračnost, a prije svega sigurnost. U prošlosti je vrijedilo pravilo, da je kacigu potrebno zamijeniti nakon ozbiljnog pada. U unutrašnjosti kacige su se mogle pojaviti mikro pukotine, koje nisu vidljive golim okom, ali su mogle biti kobne u slučaju ponovnog pada. Tada kaciga više ne bi služila svojoj svrsi. Danas, najnapredniji proizvođači već proizvode kacige iz materijala koji se mogu nositi s višestrukim susretima, s tvrdim površinama. Treba napomenuti da kacige potpuno obavljaju svoj zadatak, tek u kombinaciji s zaštitnim naočalama. Stoga je poželjno da ta dva proizvoda uvijek budu od istog proizvođača. Na taj način osiguravamo njihovu dobru prilagodbu. Ključan je prije svega gornji rub naočala, i donji rub kacige. Ako se oni dobro ne poklapaju, postoji prostor između ta dva proizvoda, kroz koji hladni zrak ulazi u unutrašnjost, što može biti vrlo neugodno.

Kacige s vizirima, odlično rješenje

Posljednjih zima stiglo je djelotvorno i krajnje popularno rješenje. To su kacige s vizirom. Ta priča zapravo i nije baš novitet, jer slične kacige već godinama koriste brojni motociklisti. Tako su neki proizvođači došli na ideju, da motorističku kacigu prilagode i za skijašku upotrebu. Za početak, morali su smanjiti njezinu težinu i povećati prozračnost, te toplinsku izolaciju. Kaciga s vizirom skijašima osigurava brojne prednosti. To je integrisani sistem, koji se sastoji od naočala i kacige. Tako se automatski otklanjaju svi problemi s mogućim neusklađenostima obe komponente. Kaciga i vizir predstavljaju jedinstvenu cjelinu koja se savršeno ponaša u svim snježnim, vremenskim i svjetlosnim uvjetima. Ove kacige su izuzetno jednostavne za upotrebu, dok ujedno nude i moderan dizajn.

Odlične u kombinaciji s dioptrijskim naočalama

Kacigama s integrisanim vizirima posebno su impresionirani skijaši, koji koriste dioptrijske naočale. Njihova uporaba u kombinaciji s klasičnim skijaškim naočalama je vrlo ograničena, budući da je izbor naočala prilagođen za upotrebu s dioptrijskim naočalama relativno malen. Skijaši koji nose korekcijske naočale pod skijaškim naočalama često se žale na umor i neugodu, ali ih ne žele zamijeniti klasičnim sunčanim naočalama, na taj se način znatno smanjuje razina zaštite. Ispod vizira kacige, postoji više nego dovoljno prostora za korekcijske naočale. Osim toga, vizir također pruža izvrsnu ventilaciju, koja eliminira učinak rošenja.

Također i za djecu

Kacige s integriranim vizirom, odličan su izbor za djecu. I to daleko više od samo atraktivnog izgleda. Djeca si često ne mogu pravilno namjestiti kacigu. Na glavu je stavljaju previše unazad, ili previše na čelo. To je loše iz mnogih aspekata, prvenstveno u slučaju takvog namještanja, zaštita je znatno snižena. Osim toga, između rubova kacige i skijaških naočala stvara se otvor, kroz koji  prodire ledeni zrak u kacigu. Kaciga s vizirom svojim dizajnom,  automatski uklanja sve ove moguće probleme i komplikacije.

Kacige s integrisanim vizirom, u mnogočemu su prava uspješnica zadnjih zima. Naravno, možete ih pronaći u Intersport trgovinama.