Sadržaj

Trendovi

Odabir adekvatnih skija nije najjednostavniji zadatak. Ali kada pronađemo skije koje odgovaraju našim skijaškim vještinama i fizičkim sposobnostima, počinjemo zaista uživati u snijegu.

Skije s istaknutim bočnim lukom postale su skijaški standard i konstanta. Stoga, uporedbe s nekadašnjim “kopljima” više nisu potrebne. Također je važno naglasiti da se skije više ne odabiru ovisno u visini tijela, već po brojnim drugim parametrima.

Proizvođači skija i skijaške opreme su neumorni. Kao da su nezadovoljni svim dosadašnjim uspjesima i postignućima, pa stalno stvaraju nova rješenja i izume. U posljednjih nekoliko godina, uglavnom se bave vlastitim viđenjima skijaške svestranosti. Različitim rješenjima koja se  temelje na najnovijim tehnologijama, novim pogledima i znanjima, nastoje proizvesti skije, koje će skijašima omogućiti izvođenje zavoja različitih radijusa, bilo da se nalaze na raznim snježnim površinama, ili u različitim snježnim uvjetima.

Na taj način žele olakšati korisnicima odabir skija. Od izuma skija s naglašenim bočnim lukom, skijanje je bilo podijeljeno na različite podvrste, zbog čega je izbor skija učinilo prilično složenim zadatkom, zahtijevajući pomno promišljanje oko izbora, kao i tehničko te skijaško znanje.

Prije odabira skija, potrebno je odgovoriti na neka osnovna pitanja

Izbor odgovarajućih skija i dalje je relativno zahtjevan zadatak. Većina proizvođača nudi iznimno raznolike palete proizvoda, koji se sastoje od brojnih modela, koji se međusobno znatno razlikuju jedan od drugoga. Zbog tog razloga, svaki skijaš mora iskreno odgovoriti na nekoliko sljedećih pitanja:

-Kakvo je moje skijaško znanje?

-Po kakvom terenu najviše skijam?

-Kojom brzinom skijam?

-Koja je prosječna dužina zavoja, u kojima najviše uživam?

-Koliko dana skijanja odradim u jednoj sezoni?

Uz pomoć dobivenih odgovora, izbor će nam biti sužen, te time puno lakši izbor odgovarajućih skija.

Koje skije odabrati, ovisno o skijaškom znanju?

Bez obzira na kojoj razini se bavimo skijanjem, uvijek su nam potrebne skije, koje po dužini, geometriji, torzijskoj stabilnosti i krutosti savijanja odgovaraju našem realnom znanju i tjelesnim sposobnostima. To je osobito važno za početnike, koji svoje prve skijaške korake odrađuju na mekšim skijama, koje omogućuju jednostavnije usvajanje prvih skijaških osjećaja, te brži napredak.

Osim toga, dobro je da početnici počinju učiti na relativno kratkim skijama, a kasnije u skladu sa napretkom, odaberu duže skije:

-odrasli početnici trebali bi početi na skijama, čija dužina iznosi između 100 i 140 centimetara, te radijusom između 7 i 9 metara

-skijaši koji već poprilično dobro skijaju, trebaju odabrati skije dužine od 120 do 160 centimetara, te radijusom između 9 i 13 metara

-skijaši koji ovladavaju većinom skijaških elemenata i mogu samostalno skijati na zahtjevnijim stazama, mogu koristiti skije dužine između 150 i 190 centimetara, i pritom mogu odabrati prečnik koji najbolje odgovara njihovom načinu skijanja

Skije za različite namjene

Moderne skije omogućuju različite načine skijanja. Naravno, za svakog od njih potrebne su odgovarajuće skije.

Svestrane skije su najbolji novitet prošle sezone. U njima uživa sve više i više skijaša. To su skije koje su dizajnirane na takav način, da se njima mogu izvoditi dugi i kratki zavoji. Uglavnom su namijenjene za skijanje po uređenim stazama. Prepoznajemo ih po AR oznaci, njihove dužine variraju između 160 i 185 centimetara, a radijusi između 15 i 17,5 metara.

Posebnu izvedenicu svestranih skija predstavljaju takozvane All-moutain skije. Njihov pomalo širi dizajn omogućava im bolju plovnost u mekšem snijegu, zbog toga su također prikladne za skijanje izvan uređenih staza. Raspoznajemo ih oznakom AM, njihove duljine variraju između 160 i 185 centimetara, a njihovi radijusi kreću se od 15 do 17,5 metara.

Puno “dobrih rekreativaca” obožava skije koje potječu iz svijeta natjecanja. Oni koji uživaju u kraćim zavojima posežu za slalomskim skijama, koje  prepoznajemo po oznaci SL, duljine im variraju između 150 i 175 centimetara uz radijus između 11 i 14 metara. Oni koji vole duže zavoje i nešto veće brzine, voze veleslalomske skije. Raspoznajemo ih po GS oznaci, duljina im varira između 165 i 190 centimetara, a njihovi radijusi kreću se od 15 do 19 metara.

Ženske skije

 Iako je većina skija u osnovi namijenjena za oba spola, proizvođači su prije nekoliko godina otkrili da su za žene prikladnije skije, koje su konstrukcijski jednostavnije i čija je geometrija prilagođena anatomskoj strukturi ženskog tijela.

Ženske skije su poprilično lakše, a vezovi su postavljeni nešto više prema naprijed, te se time omogućava lakše manevriranje i bolje upravljanje.  Naravno, nježnijem spolu također je prilagođen dizajn i grafika, koji su uobičajeno dizajnirani prema najnovijim modnim smjernicama.