Trčanje

Napisala: Jasmina Kozina Praprotnik

Što je ljepše od činjenice da u vama raste novi život? Trudnoća je sigurno jedno od najljepših životnih razdoblja. Koje ponekad, ne tako rijetko, također može biti prilično iscrpljujuće. Sva ljepota tog trenutka može vam donijeti neke probleme, koje su jednostavno dio nje. Buduća mama, koja se dobro osjeća u svom tijelu, može smanjiti neke od problema. Aktivnosti svakako pridonose njezinoj dobrobiti.

Koliko i kako se kretati tokom trudnoće?

Trudnoća zasigurno nije vrijeme, da počnemo trenirati neku novu sportsku disciplinu. Niti da u sportu kojim se već bavimo, nastojimo napredovati i ostvariti neke veće ciljeve. Već je vrijeme za duge šetnje, plivanje i nježniji nastavak sportova s kojima ste se bavili i ranije. Istovremeno, to znači da možete trčati tokom trudnoće. Ali morate obratiti pažnju na sljedećih 5 stvari:

  1. Prije nastavka s trčanjem, obratite se svom ljekaru

2. Intenzitet treninga mora biti smanjen, na dogovoreni tempo.

3. Dodatno morate biti oprezni, da se prilikom trčanja ne spotaknete. To može biti dodatna vježba, jer trudnica mora pomno poznati teren, svaki korijen koji joj se pojavljuje na putu i sigurno ga zaobići.

4. Morate se pravilno hraniti i odmarati.

5. Sigurnije je, ako trčite u društvu i po osvjetljenim površinama.

Trčanje tokom trudnoće će budućoj majci biti od velike koristi, a također će imati i blagotvoran efekt na razvoj djeteta, pa čak i na njegov imunološki sistem.

Istraživanja, koja su napravljena na temu trudnoće i kretanja.

U studiji E. Labonte-Lemoyne i dr. [1], proučavali su moždane valove novorođenih beba, majki koje se kreću tokom trudnoće, i upoređivali ih s moždanim valovima novorođenih beba majki koje se nisu bavile sportskim aktivnostima tokom trudnoće. Djeca majki sportašica imala su bolje razvijene moždane valove.

Istraživanja na životinjskim primjerima, otišla su korak dalje, u smjeru uspostavljanja veza između kretanja u trudnoći i zdravlja djeteta.

U studiji, koju su provodili nad štakorima, otkrili su da je imunološki sustav mladunčadi štakora, čije su majke trčale tokom trudnoće funkcionisao bolje, u uporedbi s potomstvom štakora koji su bili zatočeni u kavezu bez točkova. U istraživanju kojeg su provodili Caerillo IG i drugi [2], su mladunčadi štakora, koji su živjeli pod istim uslovima (nisu se kretali, i primali su istu hranu), injektirane stanice raka. Promatrali su ih sljedećih 15 tjedana. Tada su otkrili, da se kod one mladunčadi čije su majke trčale tokom trudnoće, rak razvio u 43% slučajeva. S druge strane, rak se razvio u svim štakorima čije majke nisu trčale tijekom trudnoće. Dakle, ženka štakora koja je trčala, dala je više od polovice šanse svom potomstvu da ostanu zdravi.

U raznim drugim studijama, otkriveno je da ako zdrava trudnica trči u dogovorenom tempu, njena će posteljica biti bolje prokrvljena. Te posljedično, dijete time dobiva više kisika i hrane, čime se povećava mogućnost da bude zdravije.

Moja iskustva

Majka sam četvero djece i sve su trudnoće za mene bile divno razdoblje života. Uvjerena sam da su razlog tome aktivnosti koje provodila tokom cijele trudnoće: hodala sam, plivala, biciklirala i uvijek trčala. Mogla bih reći da sam trčala gotovo do samog porođaja. Kad sam očekivala svoje treće dijete, trčala sam i u prekoračenom terminu poroda. Također sam sudjelovala na utrci na 21 km udaljenosti na Ljubljanskom maratonu, uspješno ga pretrčala i zatim za dva dana nakon toga, rodila gotovo 4 kilograma tešku djevojčicu.

Taj polumaraton bio je za mene i moju drugu djevojčicu prvo snažno zajedničko iskustvo. Zajedno smo nekako probili svoje  granice, koje imamo u našoj ponekad prekomjerno zaštitnički orijentiranoj porodici, gdje smo radije u sigurnoj zoni, i pri tome često imamo pravo. Ipak, u ovom smo slučaju zažmirili. Zažmirili smo prema ovom posebnom stanju, koja nije bolest, već je dio zdravlja. Zdrava trudnica je prije svega sporija i to s pravom,  ali ona je u stanju učiniti većinu onoga što je mogla učiniti i prije nego što je zatrudnila. Ako joj to koristi, kao i djetetu koje se razvija u njoj, onda je u redu da se time bavi, ali na odgovoran način. Da bismo opisali ovu odgovornost, možemo koristiti citat Voltaira: Nismo odgovorni samo za ono što radimo, već smo odgovorni i za ono što ne radimo.

Hoće li moja djeca trčati, ne znam. Ali imaju puno mogućnosti za to. Također, prema istraživanju Moore L. L. i drugih [2]., rezultati govore da djeca majki koje se redovno bave sportom, u poređenju sa djecom majki koje se ne bave sportom, imaju dva puta veću vjerojatnost da će i sami biti aktivni.

Kakav uticaj ima otac? Čak i veći od majke, budući da njegov primjer vuče još više. Djeca očeva koji redovito sudjeluju u sportu imaju tri puta veću šansu da i sami budu aktivni, za razliku od djece očeva koji nisu aktivni. A što ako u poslijepodnevnim sportskim aktivnostima uživaju oba roditelja? Njihovo dijete ima čak 5,8 puta veću šansu da će voljeti sportske aktivnosti..

Moja poruka

Bez obzira na statistički značajnu mogućnost da će moja djeca biti obožavatelji sportske rekreacije, želim da se usude biti znatiželjni i hrabri. Da će se usuditi, kada budu vjerovali u nešto, a što će biti oprečno općeprihvaćenim normama, testirati isto. Da će znati slušati sami sebe i moći osjećati pravi kontakt sa sobom. I da će na kraju moći odabrati najbolji put za sebe.

Željela bih, da se što više trudnica osjeća dobro. Također, želim da učine što je više moguće za svoje nerođeno dijete, što će im dodatno dati još čvršće temelje. Ako si pri tome možemo pomoći trčanjem, onda otrčimo novom životu u susret.

Izvori i literatura

[1] Foetal brain development is influenced by maternal exercise during pregnancy: E. LABONTE-LEMOYNE, D. CURNIER, D. ELLEMBERG, Kinesiology, Univ. of Montreal, Montreal, QC, Canada: http://www.abstractsonline.com/Plan/ViewAbstract.aspx?sKey=f847724b-37dd-4747-87ff-7a1115d695aa&cKey=e7a54b5b-2d24-4877-9f40-f64c06fad5f0&mKey=8d2a5bec-4825-4cd6-9439-b42bb151d1cf

[2] Maternal exercise during pregnancy reduces risk of mammary tumorigenesis in rat offspring. Camarillo IG1Clah LZheng WZhou XLarrick BBlaize NBreslin EPatel NJohnson DTeegarden DDonkin SSGavin TPNewcomer S.

See comment in PubMed Commons belowEur J Cancer Prev. 2014 Nov;23(6):502-5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24950432

[3] Do pregnant women follow exercise guidelines? Prevalence data among 3482 women, and prediction of low-back pain, pelvic girdle pain and depression. Gjestland K1Bø KOwe KMEberhard-Gran M. V: Br J Sports Med. 2013 May;47(8):515-20. doi: 10.1136/bjsports-2012-091344. Epub 2012 Aug 17. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22904295

[4] Influence of parents’ physical activity levels on activity levels of young children.

Moore LL1Lombardi DAWhite MJCampbell JLOliveria SAEllison RC.  J Pediatr. 1991 Feb;118(2):215-9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1993947