Sadržaj

Trčanje

Kako umanjiti bol u nogama nakon trčanja

Jesenje novosti za trkače

Trčanje je sport koji njegujemo tokom cijele godine. Zato je teško reći kada stvarno započinje prava sezona trčanja. No, kasno proljeće  i rana jesen, zasigurno su vrhunci sezone. Tada su na rasporedu i najpopularniji maratoni , na primjer: Berlin, Chicago, New York i, naravno polumaratoni u Sarajevu i Banjoj Luci. A što može biti ljepše, nego otrčati u jesen sa novim patikama. Najveći proizvođači vam predstavljaju nekoliko novih zanimljivih modela, koje već možete pronaći na policama Intersport trgovina.

Adidas Terrex Fast GTX Surround

Terrex model je prava Adidasova uspješnica. Tenisice  iz ove serije postavile su nove standarde za trčanje po neuređenim  šumskim i planinskim stazama. Terrex Fast GTX Surround predstavlja korak naprijed u tome dijelu. To su patike, koje se na najzahtjevnijim terenima ponašaju kao da ste kod kuće u dnevnoj sobi. Stvorene su za brze ture i kraće trkaće rute  šumovito-planinskim stazama. Između mnogobrojnih karakteristika, ističu se dvije. Prva je đon, kojeg su  razvili u suradnji s renomiranom tvrtkom za proizvodnju guma, Continental. Đon, zahvaljujući svojoj jedinstvenoj kombinaciji mješavine gume i grubih profila osigurava izvanredno prianjanje na svim površinama. Treba istaknuti i Gore Tex Surround, koji se brine za zaštitu od 360 stepeni, zahvaljujući kojoj su stopala stalno suha. Sastavni dio ovog sistema su posebni kanali u srednjem dijelu đona, koji  odvode vlagu. Nakon što ste ih kupili, preostaju odlasci u prirodu.  Blato, kiša, voda nisu više ni prepreka ni izgovor.

Nike Zoom Pegasus 35   

Zoom Pegasus 35  jedan  je od najočekivanijih Nikeovih noviteta posljednjih godina. To su patike, koje omogućavaju brzinu, a istovremeno pružaju udobnost. Nikeovim inženjerima su prilikom razvoja pomogali vrhunski kenijski maratonci. Glavni sastav tih patika je revolucionarna pjena ZoomX, posebno razvijena za patike, u kojima su prvi put pokušali izvesti maratonsku udaljenost pod magičnom granicom od dva sata, na stazi u Monzi. Sada, u ovoj tehnologiji, mogu uživati i rekreativni trkači, koji će na svojim nogama osjetiti što znači »turbo pogon«.

Salomon Trailster GTX W

Robna marka Salomon poznata je kao glavni autoritet za trail trčanje. U svojoj bogatoj povijesti razvili su mnoge revolucionarne modele koji oduševljavaju  trkače na zahtjevnim  terenima. Zapravo, svaki novi model postavlja nove standarde. To je upravo slučaj s modelom Trailster GTX, koji je osobito oduševio trail trkačice. Ove patike kombinuju udobnost, zaštitu i izvrsno prianjanje na svim terenima. Opremljene su Gore Tex membranom, zahvaljujući kojoj su noge uvijek suhe, bez obzira da li trčite po kiši ili blatu. Đon Contagrip također osigurava pouzdano prianjanje čak i na klizavim terenima. Uz obuću Salomon Trailster GTX na nogama, ionako lijepa priroda će nam izgledati još  ljepše.