Planinarenje i alpinizam

Porodično planinarenje izuzetno je ugodno, zabavno i zdravo. Ako rano počinjete odlaziti s djecom u šumu, brda, planine i prirodu, ponudit će vam se cijeli niz usluga. U ranoj dobi, bit će naviknuti da cijene boravak u prirodi i svježem zraku. Ako ćete im osigurati još kakvu tajnu opstanka na otvorenom, time bolje.

Ali kao i sve, čak i planinarenje s djecom nije najlakši način za početak. Mora postojati strpljenje i razumijevanje. Sa djecom nećete postići željenu brzinu . Za turu koju biste savladali za jedan sat, sa djecom će vam trebati barem pola sata više. Djeca putuju sporije, imaju puno kraće korake. Osim toga, umorna su i trebaju puno više odmora. Iznad svega, oni imaju različite interese. Promatraju prirodu različito, za njih postoji nekoliko noviteta, koji im odvlače više pažnje.

Odabir ture

Stoga je vrlo važno odabrati prikladne ture za odlazak s djecom. Treba obratiti pozornost na složenost, visinu i dužinu. Počnite s kraćim rutama, ukoliko će djeca uživati postupno prelazite na malo zahtjevnije i duže rute.

Dječiji ruksak

U pravilu, djeca imaju tendenciju da budu poput odraslih. Na šetnjama to znači da žele imati vlastiti ruksak. Naravno, ispunite tu želju. Istovremeno, budite oprezni da im kupite dječiji ruksak, u kojem će biti mjesta za samo nekoliko najbitnijih stvari. Djetetov ruksak trebao bi biti što je moguće svjetliji.

Pružite im osjećaj da budu vodiči

Djeca izuzetno uživaju u ulozi vodiča. Čim povjeruju da vode porodičnu družinu, oni će biti oduševljeni i ponosni. Kad vam kažu što sljedeće možete očekivati, osjetit će da vas vode. I sve to povećava njihovu motivaciju. Prije svega, smanjuje osjećaj umora.

Česta zaustavljanja

Naravno, djeca se umaraju malo brže. Stoga, planirajte turu sa što više kraćih zaustavljanja. Kada se djeca opuste, obavjestite ih o tome gdje ćete se zaustaviti i koliko ih još čeka do vrha. Prije svega, uzmite dovoljno hrane i pića s vama i pobrinite se da djeca dobiju dosta tekućine

Nosiljke

Također na planinarenje možete povesti i skroz malu djecu, koje nosite u posebno prilagođenim nosiljkama. U načelu, pravilo je da na taj način možete uzeti dijete od šest mjeseci do jedne i pol godine sa sobom.Izbor kvalitetne nosiljke od ključnog je značaja. Odabir nositelja kvalitete je presudno. Nošenje djeteta na leđima prilično je iscrpljujuće i predstavlja znatno opterećenje za kičmu. Dakle, morate koristiti nosiljku s ergonomskim leđnim djelom, čije su naramenice dodatno ojačane i da je opremljena ventilacijskim kanalima. Također treba paziti na udobnost djeteta. Ne smije biti pritisak na njega. Dijete se mora osjećati sigurno i udobno, i mora biti dobro obučeno .Mnogi ljudi također odlučuju koristiti takozvani Kangaroo. S obzirom da je dijete postavljeno na prednjoj strani, pogodno je za kraće šetnje, a pri dužim turama dijete se brže umara.

Sigurnost

U svakom slučaju, imajte na umu sigurnost. Idite na ture gdje djeca neće biti izložena opasnosti. Naravno, prije turneje provjerite vremensku prognozu. Ako nosite dijete u nosiljci, uvijek budite svjesni da ste manje stabilni, stoga se krećite oprezno i promišljeno.