Sadržaj

Zimski sportovi

Kako pripremiti skije za sljedeću godinu?

Skijaška oprema – posebno skije i pancerice –  poprilično su sofisticirani tehnički proizvodi koji omogućavaju beskrajne sate zimskih radosti. Činjenica je da će samo dobro održavana skijaška oprema poslužiti kroz nekoliko sezona. Skije i pancerice moraju biti pravilno tretirane. Posljednje, ali ne i najmanje važno, produženjem života naše opreme uštedjet ćemo mnogo novca, jer se tu radi o relativno skupim sportskim rekvizitima. Konkretno, skije je potrebno redovito održavati, pravilno pohranjivati i transportirati.

Poseban trenutak se odvija na kraju zimske sezone, kada se skije stavljaju u kut na gotovo pola godine, gdje mirno čekaju da jesen ponovno zamiriše po snijegu.

Zatim se naravno postavlja pitanje, kako skije i pancerice pravilno sačuvati, kako bi nakon ljetne stanke novu zimu dočekale u punoj formi?

Skije

Prvenstveno je pitanje; kako skije pravilno sačuvati. U svakom slučaju, skije se moraju prvo dobro osušiti, a zatim moramo paziti da šest mjeseci budu skladištene u suhom prostoru. Ukoliko su pohranjene u vlažnom prostoru, na kraju jeseni dočekati će nas hrđavi rubovi i vezovi. Preporučuje se impregnacijska zaštita skija – tj. zaštita obje klizne površine i rubnika. Pri tome imamo dvije mogućnosti. Možemo neposredno nakon završetka sezone odraditi cjelokupan servis (popravak kliznih površina, brušenje rubova i impregnacija). Alternativno, možemo klizne površine i rubove zaštititi voskom kojeg ćemo tako ostaviti tokom ljeta. Neposredno prije početka nove sezone uklanjamo vosak i odradimo cjelokupan servis. Možda je ovaj drugi način bolji, jer će se skije neposredno prije početka zime, svježe pripremiti za nove skijaške užitke. Svaki skijaš odlučuje hoće li samostalno servisirati skije ili će ih povjeriti stručnjacima. Strastveni skijaši obavljaju servis kod kuće. Za to im je potrebna adekvatna oprema, alati, odgovarajući prostor i naravno znanje o tome kako se pripremiti i kako servisirati skije. Naravno, većina amaterskih skijaša, radije ih prepušta stručnjacima u ski servisu.

Pancerice

Također je vrlo važno dobro pohraniti pancerice. Posljednjeg dana skijanja pancerice moraju biti dobro posušene. To se postiže izvlačenjem unutarnje cipele iz školjke, ostavljajući je dan ili dva na suhom mjestu. Zatim, je školjku potrebno očistiti suhom krpom. Unutarnju cipelu ponovno stavljamo u ljusku i pričvrstimo kopče. U svakom slučaju, pancerice ne smijemo ostaviti odkopčane, jer se na taj način može deformirati plastika školjke, koju je naknadno vrlo teško formirati u izvorni oblik kroz različite termičke procese. Deformisana plastika može uzrokovati prilično neugodne probleme prilikom nošenja, jer se njeni oštri rubovi osjećaju i kroz unutarnju obuću. Mnogi modeli pancerica imaju unutarnju cipelu izrađenu od posebnog materijala, oblikovanog individualno po stopalu. To se postiže posebnim toplinskim procesom, pomoću kojeg se unutrašnjost zagrijava, zatim obujemo toplu unutarnju cipelu te se tako ona oblikuje po stopalu. S vremenom se taj oblik lako deformiše, tako da možemo ponoviti ovaj postupak svake dvije ili tri sezone. Ovaj proces je najbolje učiniti prije početka nove sezone.

Naravno, kod skijanja je vrlo važno, da su pancerice u ljetnim mjesecima pohranjene u suhom prostoru.

Skijanje