Zimski sportovi

Značaj skijaških štapova malo se promijenio s pojavom skija s naglašenim bočnim lukom. Ponekad su instruktori skijanja inzistirali na ubadanju štapa prije svakog zavoja. S karving tehnikom način skijanja se značajno promijenio, a time i upotreba štapova. Skijaški štapovi sada su više fokusirani na ravnotežu i stabilnost, ali su i dalje izuzetno korisni u kretanju po ravnici i sporom pomicanju, na primjer,kada čekamo žičaru ili ski lift.

Kako odabrati dužinu štapova za skijanje?

Naravno, svaki skijaš se suočava s pitanjem kako odabrati skijaške štapove pravilne dužine? Za ovu mjeru još uvijek vrijedi klasično pravilo: okrenite štap naopačke, primamo ga odmah ispod krplji, te je s ručkom prislonimo uz tlo. Pravilna dužina štapa je ona pri kojoj je lakat pod pravim uglom . Ovdje postoji mogućnost djelomičnog  podešavanja, koji je rezultat skija s naglašenim bočnim lukom. Danas su štapovi  malo duži, nego li je to bilo u prošlosti, zbog toga što su današnje staze bolje uređene u odnosu na prošla vremena, prije svega je snježna podloga tvrđa, tako palice manje propadaju u snijeg.

Od kojih se materijala izrađuju kvalitetni skijaški štapovi?

Aluminij je najrašireniji materijal za izradu  skijaških štapova. Nudi optimalan odnos između čvrstoće, izdržljivosti, otpornosti, male težine i posljednje ali ne manje važno, cijene. Na vrhu ponude najpoznatijih proizvođača nalaze se štapovi izrađeni od ugljikovih (karbonskih) vlakana. Takvi štapovi izrađuju se posebnim postupkom puhanja i oblikovanja u kalupu u kojem se postiže višeslojna struktura s križićastim materijalom u šesterokutnom obliku. Na taj način osigurava se stabilnost i tvrdoća. Štapovi od karbonskih vlakana su znatno lakši u odnosu na aluminijske.

Dizajn skijaških štapova

Kao i kod bilo kojeg dijela skijaške opreme, dizajn također igra važnu ulogu kod skijaških štapova. Skijaši i prije svega skijašice koje brinu o svom usklađenom izgledu žele imati štapove koji odgovaraju i skijanju i odjeći. Većina proizvođača, izvrstan je primjer Elan, koji nudi štapove koji se dizajnom podudaraju sa skijama. U njihovoj paleti proizvoda nalaze se štapovi koji su dizajnirani prema takmičarskim, rekreacijskim, ženskim i dječijim skijama.

Razni sistemi vezivanja

Klasični štapovi su opremljeni vezicama kroz koje guramo ruku i na taj način osiguravamo da se ne mogu izgubiti tokom skijanja. Brend Leki, smatra se vodećim proizvođačem  u svijetu skijaških štapova, mnogi takmičari u svjetskom kupu koriste njihove štapove,  također nudi poseban sigurnosni sistem Trigger s, gdje se petlja jednostavno fiksira u ručku. Osim toga, Leki također nudi izuzetno korisne preklopne štapove.

Dječiji skijaški štapovi

Za kraj  nekoliko riječi o skijaškim štapovima za najmlađe skijaše. U načelu, pravilo je da ih djeca čak i ne trebaju  do šeste ili čak sedme godine. Ali kad dođu do ovog doba polako počinjemo govoriti o skijanju s štapovima. Naravno, ovdje se postavlja i pitanje koja je tačna dužina za njih. Djeca imaju sličan princip određivanja dužine kao kod odraslih skijaša.

Ukoliko želite saznati kako odabrati prave pancerice- pročitajte ovdje.