Zimski sportovi

Skije biramo ovisno o razini skijaškog znanja i načinu skijanja, također razlikujemo muške i ženske skije.

Od kada su se prije skoro dvije decenije pojavile skije s istaknutim bočnim lukom, sve se promijenilo u svijetu skijanja. Ne samo da je skijanje postalo drugačije i još zabavnije, čak je i izbor samih skija nešto sasvim drukčije. Nekada smo uglavnom skije kupovali ovisno o visini. Skije su bile između deset i dvadeset centimetara više od tjelesne visine, i to je bilo to.

Danas naravno, to više ne vrijedi. Postoji nekoliko načina odabira skija.

Kako odabrati prave skije obzirom na skijaško znanje?

Dužina, geometrija, torzijska stabilnost i krutost savijanja, glavna su obilježja skija, koja u procesu učenja moraju odgovarati svakom skijašu. U načelu, pravilo je da počnemo učiti na kratkim skijama, a u nastavku procesa, skladno savladaju tehniku skijanja, prelazimo na duže:

-za početnike su primjerene kratke skije, na kojima će steći pravi osjećaj za skijanje (dužina: 100-140 cm, radij: 7-9m);

-sljedeći nivo su srednje duge skije, koje su namijenjene onim skijašima, koji su već savladali osnove i samostalno skijaju na srednje zahtjevnim stazama (dužina: 120-160 cm, radij: 9-13m);

-kada skijaši savladaju većinu skijaških elemenata i samostalno skijaju na zahtjevnijim stazama, mogu početi koristiti duže skije (dužina: 170-190 cm, radij: 14-20m).

Vrste skija

Posljednjih godina skijanje je poprilično stagniralo. U prodaji postoje na raspolaganju skije, gotovo za svaki način skijanja:

-iz takmičarskog svijeta izviru rekreativne verzije slalomskih i veleslalomskih skija, koje su namijenjene skijašima s izvrsnim skijaškim vještinama i odličnom tjelesnom kondicijom. Slalomske skije označene su oznakom SL i dugačke su između 150 i 175 centimetara, a njihovi radijusi se kreću između 11 do 14 metara. Veleslalomske skije su označene oznakom GS sa dužinom od 165 do 190 cm, a njihovi radijusi se kreću između 15 i 19 metara;

-svestrane skije dizajnirane su za različite načine skijanja na uređenim skijaškim stazama. Njihov dizajn omogućava izvođenje dugih i kratkih zavoja pri različitim brzinama. Skije označene AR imaju dužinu od 160 do 185 centimetara, te radijus između 15 do 17,5 metara;

-allround skije su namijenjene različitim tehnikama skijanja na raznim snježnim površinama. Omogućavaju izvođenje kratkih i dugih zavoja, te su također korisne na uređenim i neuređenim snježnim površinama. Kod mekših snježnih uslova, plovnost im omogućava malo širi dizajn. Skije s oznakom AM su dužine od 160 do 185 centimetara, a radijus je između 15 i 17,5 metara.

Izbor skija po spolu

 Većina skija je u osnovi dizajnirana za oba spola. Naravno k tome treba napomenuti da su muškarci uglavnom jači i teži, te zbog toga lakše savladavaju takmičarske skije, koje su strukturno tvrđe i samim time zahtjevnije za korištenje. U posljednje vrijeme većina proizvođača nudi i posebne modele dizajnirane za nježniji spol. Ženske skije su lakše, njihovi vezovi su malo pomaknuti prema naprijed, što ih čini lakšim za rukovanje i jednostavnijim za manevriranje. U ovoj kategoriji proizvođači puno pažnje posvećuju smanjenju težine, te u tu svrhu konstantno proizvode nove materijale. Neki su proizvodi zaista gotovo lagani poput pera. Damama se također prilagođavaju i kombinacije boja te dizajn skija.