Zimski sportovi

Čak je i skijama potreban redovan servis. Zapravo, dobro pripremljena i redovno održavana skija, preduvjet je za uživanje na snijegu.

Svaka nova skija, treba proći nekakav prvi servis. U načelu su skije, koje kupujemo u prodavaonici, spremne za skijanje, međutim sa nekim pristupima možemo dodatno poboljšati njihove fukcije i prilagoditi ih individualnim potrebama. Stoga novim skijama preporučavamo »nulti servis«. Pri tom servisu, posebnim postupcima uklanjamo čestice strojne obrade tvorničkog brušenja, osim toga, potrebno ih je zategnuti, pravilno naoštriti, na određenim mjestima izoštriti, natopiti baznim voskom. Po završetku servisa, skije dobivaju potrebnu pouzdanost, otpornost, obećana vozna svojstva.

Naravno, korištenjem, rubnjaci izgube svoju oštrinu, a i klizna ploha izgubi svoje funkcije. Upravo iz tih razloga skije zahtjevaju redovito održavanje, koje im na neki način, uvijek iznova vraća svježinu i dinamičnost. U stvari, nema ništa ljepše od skijanja na svježe pripremljenim skijama. Obzirom na to, da na modernim skijama uglavnom skijamo po rubnjacima, moramo tom dijelu posvetiti posebnu pozornost. Kada rubniku dajemo različit ugao oštrine, možemo skije prilagoditi različitim načinima skijanja.

Koliko često?

Često se pitamo, kada i koliko puta je potrebno nositi skije na servis? Na to pitanje ne postoji samo jedan odgovor, jer se materijal troši ovisno o količini i intenzitetu skijanja. U principu, vrijedi sljedeće pravilo: skije servisiramo, prije nego što po prvi put u sezoni krenemo na skijanje, a zatim približno svaki peti dan skijanja.

Šta možemo učiniti sami?

Kako možemo spasiti dan na skijalištu, ako smo upravo prešli preko kamena, a u blizini nema servisa? Za manja oštećenja, dobro bi došlo da u džepu imamo kamen, ili grubu dijamantnu pilu, kojom ćemo popraviti pohaban rubnik, i vožnja ponovno može teći. Što kada jutro započnemo sa ledom, a popodne nastavljamo po mokrom snijegu? Postoje tekućine za podmazivanje, u manjim pakiranjima koje možemo sami nanjeti, bez posebnih alata. Sve to nam pomaže samo ukoliko imamo izvrsne skije, kada krenemo od kuće.

Prijevoz skija

Preporučava se da skije pohranimo u krovnu kutiju. Skije koje vozimo u otvorenom prtljažniku su izložene soli, pjesku i vremenskim uslovima, koji negativno utiču na njih. Ako nemamo izbora, kod kuće jednostavno pod tušem uklonimo prljavštinu.

Na kraju sezone

Konzervacija je važan postupak na kraju sezone, jer njom materijal zaštićujemo od korozije metalnih djelova i potpunog isušivanja klizne površine. Preporučuje se otprilike jednom godišnje, skijama na novo utisnuti strukturu, koja nam pruža bolju plovnost, smanjuje trenje i omogućava bolju odvodnju vode ispod klizne površine.