Zimski sportovi

Kada su se prije otprilike pola decenije, pojavile skije s naglašenim radijusom, sve se promijenilo. Skije se odjednom više ne kupuju po dužini, već se gleda njihova namjena, koju uvjetuje prije svega njihov bočni luk. U zadnje vrijeme možemo pronaći sasvim nove razrede skija, koji s jedne strane povećavaju izbor, a sa druge traže malo znanja. Prije kupovine skija, trebate sebi postaviti nekoliko pitanja. Za početak potrebno je realno procijeniti svoje vještine skijanja i fizičku pripremljenost. Zatim je potrebno odrediti, kako, gdje i koliko skijamo. Kada znate odgovore na ta pitanja, krug se znatno sužava. Tek tada možete krenuti u prodavaonicu, gdje će vas još dodatno savjetovati stručno potkovani prodavači.

U sljedećim recima, opisali smo za vas pet najvažnijih skijaških razreda.

Slalomske i veleslalomske skije

Skije tih dvaju razreda, temelje se na takmičarskim skijama, te su i dalje glavni izbor odličnih skijaških rekreativaca, koji prisežu na vijuganje po uređenim skijalištima i traže skije, koje nude preciznost, dobro prianjanje rubova, odaziv i sportsku dinamiku.
Dobri rekreativni skijaši i dalje radije koriste skije, koje proizlaze iz takmičarskog svijeta. To je u potpunosti razumljivo, jer je geometrija slalomskih skija osmišljena tako, da je njima moguće izvesti kratke slalomske zavoje, a ujedno je moguće izvesti prilično duže lukove. U pravilu vrijedi, da je dužina slalomskih skija između 150 i 175 cm i imaju radijus od 11 do 13,5 m. Izbor je u velikoj mjeri stvar lične preferencije. Vjerojatno još uvijek ima ključnu ulogu činjenica, kojim skijama skija vaš omiljen takmičar.
U posljednjih nekoliko sezona, među rekreativcima opet se vraćaju veleslalomske skije. Prije svega njima su oduševljeni ljubitelji većih brzina i dugih zavoja. Veleslalom je temeljna skijaška disciplina, iz koje su mogući prijelazi kako iz slaloma tako i prema bržim disciplinama. Rekreativne verzije veleslalomskih skija imaju dužinu između 175 i 200 cm, i radijus koji počinje približno na oko 17 m.

Allround i mountain skije

Proizvođači skija, još od pojave skija sa izraženim radijusom traže rješenje, kako bi ponudili što više svestranije skije. Svjesni činjenice, da se snježni uslovi ne mijenjaju samo iz sedmice u sedmicu, ili iz mjeseca u mjesec, već se može dogoditi drastična promjena unutar samo jednog dana. U jutarnjim satima skijališta izgledaju kao autoceste i tada je pravi užitak spustiti se. Tokom dana toga je sve manje i manje. Te kada na skijališta zasvijetli sunce, tvrda snježna podloga popusti sunčevim zrakama. Poslijepodne se na
stazama počinju nakupljati snježne grude, koje su posljedica stalnog korištenja iste skijaške pruge. O svemu tome su mislili inženjeri, koji su osmislili skije, koje su nam znane pod imenom All Round.
Svakako se nisu željeli odreći zadovoljstva, koje im donosi svježe napadali snijeg. All Mountain skije su možda sveobuhvatnije od onih iz razreda All Round. Nešto su šire, što može malo uticati na njihovu brzinu i malo komplikuje prijelaz s ruba na rub, ali to je zapravo zanemarivo sa svim ostalim prednostima, koje one donose. Širina im pruža veću plovnost u mekšim uslovima. Dužina skija tog razreda, kreće se između 160 i 185 cm, dok je njihov radijus između 15 i 17,5 m.

Skije za žene

Većina proizvođača skija već nekoliko godina posebnu pozornost posvećuje nježnijem spolu. Zapravo, za njih konstruiraju skije od gore navedenih četiri razreda, dok glavnu ulogu vodi tzv. ženski princip. To se ogleda kroz konstrukciju, geometriju i svakako dizajn skije.
Skije koje su namijenjene ženama, su lakše, vezovi su pomaknuti malo naprijed, zbog čega su više vodljivije i lakše za manevriranje. U ovom razredu se proizvođači bave smanjenjem težine, te u tu namjenu konstantno istražuju nove materijale. Te su neki modeli gotovo lagani poput pera…