Kampovanje

Vanjski materijal

Vanjski dio šatora izrađen je od poliamida, poliestera, pamuka ili mješavine navedenih materijala. Poliamid je najsnažniji, poliester je najotporniji na UV zrake, a pamuk bolje „diše“.

Unutarnji materijal

I unutrašnjost je izrađena od poliamida, poliestera, pamuka ili mješavine tih materijala. Bolji modeli imaju posebnu vodootpornu impregnaciju koja spriječava prodiranje vode i kondenzata u unutrašnjost.

Podovi

Pod je izrađen od snažnijeg materijala koji osigurava nepropusnost vode i otporan je na određene oštre predmete.

Štapovi

Štapovi mogu biti čelični, aluminijski ili od staklenih vlakana. Najsnažniji su čelični, a najlakši oni od staklenih vlakana.

Klinovi

Klinovi su izrađeni od čelika ili aluminija. Aluminijski su osjetno lakši, ali prilično osjetljiviji na savijanje.

Šta je vodeni stupac?

Šator s donje strane ima poliuretanski premaz koji osigurava vodootpornost. Debljina tog premaza određuje vodeni stupac – pritisak koji materijal može izdržati. Trenutno ne postoji jedinstven standard koji bi proizvođačima određivao kako se ispituje vodeni stupac. U načelu vrijedi da vodeni stupac već od 1.000 mm osigurava stopostotnu nepropusnost vode vanjskog materijala. Pritom treba istaknuti da stopostotnu nepromočivost šatora osiguravaju i zavareni šavovi koji spriječavaju prodiranje vode u unutrašnjost. Preporučuje se da vodeni stupac za teren bude1.500 mm ili više jer u tom slučaju može doći do većih pritisaka, budući da po terenu na kojem se nalazi šator hodamo odnosno ležimo.

Održavanje

Dugogodišnji vijek šatora osigurava se pravilnim čuvanjem i njegom. Prije nego što složite šator, uvjerite se da nijedan dio šatora nije mokar ili vlažan. Također s njega uklonite lišće, iglice ili drvnu smolu. Ako vas tokom pakiranja uhvati kiša, prije nego što ga spremite kod kuće, još ga jednom postavite i dobro osušite.