Trendovi

S dolaskom jeseni počinje i sezona treninga u zatvorenom prostoru. Taj dio uključuje razne grupne vježbe koje donose mnoge koristi. Trening u grupi pruža mogućnost uspoređivanja s drugima, što daje izvrstan uvid u trenutnu formu i ostvareni napredak. Partneri jedni drugima pružaju  motivaciju,  koja daje puno bolje i brže rezultate.

Zahvaljujući grupnom treningu, moguće je brže doći u dobru kondiciju, postići top formu i isklesano tijelo. Osim toga, određeni oblici treninga uključuju mnoge elemente plesa, a trening uz glasnu i živahnu muziku je uvijek izuzetno zabavan i opuštajući. Na taj način, tokom ovakvih vrsta treninga, gotovo ni nećete osjetiti kako kalorije lete u nebo, i kako mišići iz dana u dan postaju definisani. Za ovakav trening potrebne su nam samo helanke, majica, fitnes patike, i naravno malo entuzijazma i dobre volje.

Trening TNS

TNS označava trbuh, noge i stražnjicu. Odnosno, TNS vježba posvećena je tim dijelovima tijela. Trening se sastoji iz dva dijela. Sve započinje zagrijavanjem, a odnosi se prije svega na aerobnu aktivnost koja podiže otkucaje srca. To se obično odvija pomoću jednostavne koreografije uz pomoć muzike. Drugi dio prati vježbe za izdržljivost i jačanje mišića. Uglavnom su na “udaru” ciljani dijelovi tijela, tj. trbuh, noge i stražnjica. Međutim, neke vježbe aktiviraju i ruke i cijelo tijelo. TNS je trening niskog do srednjeg intenziteta, pogodna za sve dobne skupine i oba spola.

Boot Camp

Boot Camp je poseban oblik funkcionalnog treninga, koji se temelji na vježbama uz pomoć vlastite težine, pomoću kojih jednakomjerno aktiviramo sve mišićne skupine. Intenzitet vježbi može se prilagoditi različitim skupinama i pojedincima prema njihovim sposobnostima. Osnovni trening sastoji se od različitih setova vježbi, kao što su npr., sklekovi, trbušnjaci, skokovi, dizanje utega, čučnjevi, trčanje i istezanje. Kao dodatke treningu, često koristimo elastične trake. Boot Camp trening ne poznaje granice, te je vrlo raznolik i zanimljiv.

Trening HIIT

HIIT je kratica koja označava pojam Intervalnog Traininga s visokim intenzitetom (High intensity Interval Training). Ovo je moderan oblik kardiovaskularnog treninga u intervalima, koji poboljšava fizičke performanse. Izvrstan je za izdržljivost, ravnotežu, snagu i koordinaciju. Istovremeno, jednakomjernim aktiviranjem svih mišićnih skupina, povećanjem mišićnog volumena i ubrzavanjem metabolizma dovodi do značajnog gubitka viška tjelesnih masnoća. HIIT trening je u osnovi vježba s vlastitom tjelesnom težinom, ali povremeno se mogu koristiti i druga pomagala, poput utega, vijače, elastičnih traka, prepreka, lopti … Uvijek se prije nego što počinjete vježbati dobro zagrijavajte i istegnite. Osim intenziteta samih vježbi, puno se pozornosti posvećuje njihovom pravilnom izvođenju.

Zumba

Zumba je nova, dinamična i uzbudljiva plesna vježba s egzotičnom latinoameričkom muzikom. Sastoji se od raznih koreografija koje su sastavljene  iz sporih i  mnogo bržih ritmovima muzike. Kroz ovaj trening moći ćete oblikovati i ojačati cijelo tijelo. Ipak, najviše se pozornosti pridaje mišićnim skupinama stražnjice, ruku, nogu i trbuha. Osim toga, vježbanje je također sjajno za jačanje kardiovaskularnog sistema.