Sadržaj

Trčanje

Ledena kupka – kraljica oporavka mišića nakon treninga. Za trkače koji traže ultimativni alat za oporavak kako bi poboljšali performanse i umirili umorne mišiće, praksa ledenih kupki ponovno postaje sve popularnija. S porijeklom koje seže još u drevne civilizacije, ledene kupke stekle su popularnost među sportašima. Osobito trkačima, zbog svog potencijala da ubrzaju oporavak i poboljšaju opću dobrobit. Od Cristiana Ronalda koji je poznat po svojim „uživanjima“ u ledenim kupkama do ambicioznih trkača, ovaj tip oporavka dobiva sve više sljedbenika.

Porijeklo ledenih kupki

Korištenje uranjanja u hladnu vodu, kao terapeutske prakse, datira još od drevnih civilizacija. Poput Grka i Rimljana, koji su prihvatili dobrobiti kupelji u hladnoj vodi u razne zdravstvene svrhe. Te su kulture prepoznale učinke hladne vode, odnosno  benefite koje donosi ledena kupka – koja je stezala krvne žile i tako smanjila upalu. Međutim, koncept ledenih kupki kakve poznajemo danas, razvio se s našim razumijevanjem fiziologije i znanosti o oporavku.

Rast popularnosti među trkačima

Ledena kupka, od drevne prakse do moderne tehnike oporavka može se pripisati napretku u sportskoj znanosti i rastućem interesu za optimizaciju atletske izvedbe. Posljednjih desetljeća profesionalni sportaši, uključujući trkače, prihvatili su ledene kupke kao glavni dio svojih rutina oporavka.

Praksa je privukla značajnu pažnju tokom 1970-ih i 1980-ih s porastom istraživanja sportske znanosti, što je dovelo do razvoja “uranjanja u hladnu vodu” kao sustavne strategije oporavka. Trkači su posebno gravitirali prema ledenim kupkama zbog intenzivnih fizičkih zahtjeva svog sporta.

Trčanje na duge staze uzrokuje mikrotraume mišića i zglobova, što rezultira upalom i bolovima. Vjeruje se kako ledene kupke pomažu u suzbijanju ovih učinaka sužavanjem krvnih žila, smanjenjem metaboličke aktivnosti i ograničavanjem upale. Osjećaj hlađenja također može pružiti trenutačno olakšanje preopterećenim mišićima, nudeći trkačima opipljiv osjećaj oporavka.

Kada i kako koristiti ledene kupke

Iako biste mogli koristiti pojedinačne vrećice leda, uranjanje u hladnu vodu općenito dovodi do veće i dugotrajnije promjene u dubokim tkivima i učinkovitije je sredstvo za istovremeno hlađenje velikih skupina mišića. Srećom, da biste vidjeli prednosti uranjanja u hladnu vodu, sve što vam stvarno treba je voda od 10 do 13 stepeni Celzijevih. Također, voda ne mora biti puna leda, samo mora biti – hladna. Stručnjaci također predlažu da namakanje traje 10 do maksimalno 15 minuta, jer kod dužeg izlaganja hladnoća može oštetiti vašu kožu. Također možete primijetiti da vam se noge ukoče kada izađete iz ledene kupke. Ne brinite, to je normalno.

Kupanje u ledenim kupkama preporučuje se u danima s težim intenzitetom vježbanja, poput tempo trčanja, dugog trčanja ili intervalnog treninga. Ledenu kupku biste trebali upariti s drugim metodama oporavka, poput pravilne rehidracije, zdrave prehrane i istezanja za maksimalnu korist. Kako biste iskustvo ledene kupke učinili podnošljivijim, napunite kadu s dvije do tri vrećice zdrobljenog leda, zatim dodajte hladnu vodu do visine koja će vas pokriti gotovo do struka dok sjedite—to vam pomaže da se usredotočite na noge.

Nakon ledene kupke, pažljivo izađite, potpuno se obrišite peškirom i obucite toplu, suhu odjeću. Imajte na umu da vam stopala mogu biti utrnuta, pa se morate kretati oprezno i promišljeno kako ne biste pali. Ako vam je jako hladno, razmislite o tuširanju toplom vodom i pijenju toplih napitaka. Budite oprezni s temperaturom vode za tuširanje jer vaša koža možda neće moći ispravno otkriti koliko je voda vruća.

Smanjena upala i poboljšani oporavak mišića

Smatra se da uranjanje u hladnu vodu ograničava upalu i oticanje stežući krvne žile, što može pomoći u ublažavanju boli povezane s oštećenjem mišića i pomoći u bržem oporavku. Ledene kupke mogu pospješiti uklanjanje otpadnih tvari i toksina iz mišića, olakšavajući proces oporavka i smanjujući umor mišića.

Ublažavanje boli i poboljšana cirkulacija

Otupljujući učinak hladne vode može pružiti privremeno olakšanje boli, pomažući trkačima da se nose s nelagodom nakon treninga. Izmjenjivanje tople i hladne vode (kontrastne kupke) može potaknuti poboljšanu cirkulaciju, potencijalno potpomažući opskrbu mišića hranjivim tvarima i kisikom.