Sadržaj

Supanje

Supanje – sport koji je prije nekoliko godina imao samo nekoliko entuzijasta, danas je jedan od najpopularnijih i najbrže rastućih vodenih sportova u svijetu i kod nas. Razvijaju se i natjecateljski i rekreativni dio sporta, a sup daske su u vrlo kratkom roku postale čest suputnik, posebice tokom ljetnih godišnjih odmora. Prateći popularnost, razvile su se sup daske raznih veličina i oblika.

Vrste SUP daski

U osnovi, supovi se dijele na daske na napuhavanje i tvrde daske. Prvi su praktičniji za transport i skladištenje od drugih, također su manje osjetljivi na udarce i sigurniji u slučaju padova. Što ih čini prikladnijima za opću porodičnu upotrebu i početnike. Tvrde ploče su obično namijenjene iskusnijim korisnicima ili takmičarima u raznim disciplinama. Postižu veće brzine, omogućuju izvođenje raznih manevara u valovima i zahtjevnim uvjetima. Manje su praktični za spremanje i osjetljiviji za rukovanje.

1
1
2

“ALLROUND” ili VERSATILE daske su najrasprostranjenija klasa SUP dasaka za rekreacijsku i porodičnu upotrebu. Obično su malo širi i stoga nude veću stabilnost. Pogodani su za veslanje na mirnim vodama kao i za duže avanture uz obalu. Manje iskusni kao i napredni veslači bit će impresionirani.

TOURING daske su napredni supovi, pogodni za donekle iskusne vozače, koji žele ići na duža putovanja, te su stoga spremni žrtvovati nešto stabilnosti za veću brzinu. Touring sup je logična nadogradnja all-round supa ili ujedno i prvi izbor sportaša i rekreativaca. Dužine ovih ploča su od 350 do 430 cm, a širine između 70 i 85 cm.

1

Izbor pravog SUP-a

Pri odabiru SUP daske potrebno je voditi računa i o težini korisnika. U tablici ispod možete provjeriti koja će vam daska najviše odgovarati s obzirom na vašu tjelesnu težinu, s obzirom na to da ćete biti sami na SUP-u.

Savjet:

Što je daska veća i šira, to je teže veslati i manevrirati za lakše korisnike i obrnuto za teže korisnike. Iskusni vozači biraju uže i duže daske za postizanje većih brzina.

Vesla

Osim daske, veslo je ključni dio opreme i uvelike utječe na korisničko iskustvo kako početnika tako i iskusnog veslača. Mogu biti izrađene od različitih materijala:

  • Aluminijska su vesla najosnovnija i teža od ostalih. Prikladni su za početnike i nezahtjevne korisnike. Valja napomenuti da aluminijska vesla ne plutaju na površini vode, stoga ih nemojte ostavljati u vodi.
  • Vesla od fiberglassa su najčešće, ali se također mogu miješati s drugim materijalima poput bambusa ili karbona. Lakša su i jača od aluminijskih.
  • Karbonska vesla izrađena od karbonskih vlakana, time su najlakša i najjača. Vrlo su odzivna i najučinkovitije pretvaraju snagu zaveslaja u energiju koja pokreće sup.

Lopatica vesla može biti različitih oblika i veličina, manja površina preporuča se za lakše veslače, a veća površina za teže veslače.

Savjet:

Za početak postavite dužinu zaveslaja 10 do 20 cm više od visine vašeg tijela. Isprobajte različite dužine kako biste pronašli najprikladniji i najučinkovitiji položaj veslanja za sebe.

Šta nam je još potrebno uz SUP?

  • Kormilo je neizostavan dio opreme koji nam pomaže održati smjer veslanja. Stavite ga u predviđeni otvor na donjem stražnjem dijelu ili krmi daske.
  • U slučaju pada, sigurnosna užad koju pričvrstimo oko zgloba jedina je veza između nas i daske i svojevrsna zaštita od odnošenja daske.
  • Potiskivač s manometrom i dvosmjernim djelovanjem za napuhavanje (i ispuhivanje) supa.
  • Pribor za manje popravke

Navedeni SUP dodaci obično su već uključeni u set SUP daske, ali ih možete kupiti i zasebno. Tu su i vodootporne torbice za mobitel ili ključeve te malo veće vodootporne torbe koje će vam dobro doći ako sa supom idete na duže putovanje.

SUP-anje je zasigurno jedna od najljepših vodenih aktivnosti koja omogućuje istraživanje, zabavu i sportsku aktivnost, savršeno prilagođenu vašim željama. Ne dopustite da vaš novi sup samo čeka godišnji odmor – svoje slobodno vrijeme možete provesti aktivno sa svojim supom na obližnjem jezeru ili rijeci.