Sadržaj

plaža i vodeni sporotvi

Sitno brojimo dane do ljetnog godišnjeg odmora, opuštenog uživanja na plaži i u svim čarima mora. No, čim pomislimo na pojmove “more i plaža”, odmah se sjetimo mukotrpnih priprema za ljeto s djecom. Vječno pitanje – što sve trebamo obaviti prije odlaska na more i što bismo sve trebali ponijeti na plažu? Kako bi, barem donekle, mogli ležerno uživati (moramo biti realni, ni jedan roditelj nije sasvim opušten na moru). Prije nego se uputite u svoju morsku avanturu, provjerite imate li svu neophodnu opremu. Neophodna oprema za plažu je ona koja omogućava siguran i bezbrižan boravak djeteta, a s time i roditelja na moru.

Obavezna zaštita od sunca

Prije svega se opskrbite kvalitetnom kremom za sunčanje s visokim faktorom. Stručnjaci savjetuju da se koristi krema s minimalnim zaštitnim faktorom 30 SPF, a idealno je koristiti onaj od 50+ SPF. To se posebno odnosi na malu djecu i bebe čija prirodna zaštita od sunca još uvijek nije posve razvijena. Također pripazite da koristite kremu koja pruža zaštitu od UVA i UVB zraka.

SPF označava koliko dugo koža može biti izložena suncu bez da izgori u usporedbi s nezaštićenom kožom. To znači, da ako vaša koža (djeteta) normalno izgori nakon 10 minuta izlaganja suncu, SPF 30 bi vam trebao omogućiti izloženost sunčevim zrakama 30 puta duže, odnosno oko 300 minuta.

Zaštitu obavezno nanesite 15 do 30 minuta prije izlaganja suncu. Ponovno nanesite kremu svaka dva sata ili češće, posebno nakon kupanja ili druge aktivnosti koja je uzrokovala znojenje. Imajte na umu da djeca mlađa od šest mjeseci trebaju biti potpuno zaštićena od sunca. U ponudi se danas nalaze losioni, sprejevi, pjene i mlijeka, a koji ćete odabrati, ovisi o vašim osobnim preferencama. Mnogi roditelji preferiraju sprejeve i pjene zbog jednostavnijeg nanošenja. Kako biste djecu dodatno zaštitili od sunca, obavezno ponesite sa sobom kapicu i sunčane naočale.

Naravno, izbjegavajte izravno izlaganje suncu te plažu izbjegavajte tokom najjačeg dijela dana, a to je od 10 do 16 sati. Ako je vaše dijete starije i nikako ga ne možete nagovoriti da se kloni sunca, obavezno nabavite zaštite majice dugih rukava koje predstavljaju odlično zaštitno sredstvo od UV zraka. Dotične majice su napravljene od blago rastezljivog umjetnog materijala i ugodne su za nošenje. Praktično je stvari za zaštitu od sunca, poput krema, naočala, šešira i odjeće držati u manjoj torbi koju lako ubacite u onu veću. Tako ne morate tragati za zaštitom nego vam je ona odmah pri ruci i na jednom mjestu.

Odabir prikladne plaže za djecu

Kako bi vaš boravak na moru bio što ugodniji, prije svega je potrebno odabrati prikladnu lokaciju, odnosno plažu. Ako su vaša djeca još uvijek mala, preferirajte pješčane ili plaže sa sitnim kamenčićima. Idealno bi bilo da je plaža uređena, da je pristup do nje jednostavan kako bi što kraće nosili sve stvari do odabranog mjesta. Te da ima sav potreban sadržaj (tuš, WC, kabinu za presvlačenje, ugostiteljski objekt, a odlično je ako ima i sadržaj za djecu).

Obavezno obratite pozornost da plaža ima prirodan hlad, jer ćete tako moći najbolje zaštiti svoje dijete i sebe od sunca. Ali isto tako ćete duže moći boraviti na plaži. Ako plaža na koju idete nema prirodan hlad, obavezno ponesite vlastitu zaštitu od sunca. To može biti suncobran, a sve popularniji su kompakti mali “polušatori” koji se jednostavno postavljaju i pružaju dovoljno hlada za najmlađe članove.

Oprema za što zabavniji i ugodnij boravak na plaži

Kako bi djeci boravak na plaži bio ugodni i sigurniji, prilikom odabir ljetnih sandala, prednost dajte onim modelima koji imaju remenčić oko gležnja. Obavezno u torbi ponesite rezervni kupaći kostim, a odlično će vam poslužiti i tanki ručnik od mikrofibre koji ne zauzima puno mjesta te se brzo suši. Njega možete pronaći na planinarskom odjelu trgovine. Za što zabavniji dan na plaži, opskrbite se svim potrebnim rekvizitima. Tu su razni napuhanci koji će zabavljati vašeg klinca u moru. Ako vaše dijete tek uči plivati, tu su praktični kolutovi i rukavice. Nezaobilazan dodatak na plaži su naočale za plivanjemaske, razne loptice, a za one najmlađe plastične posudice za igru na pijesku.

Najpraktičnije je nabaviti set posuđa i pribora za kampovanje jer oni zauzimaju malo mjesta te su napravljeni redom od laganog materijala. Kako biste si olakšali spremanje za plažu, iz naših savjeta složite listu čije stavke ćete prilikom pakiranja križati.

Korisno je uvijek imati i rashladnu torbu, te jednu torbu koju uvijek nosite te u kojoj će se nalaziti one stvari koje nužno ne morate svaki put vaditi. Također je praktično nakon što operete pojedine stvari, odmah ih pospremiti u torbu. Tako ćete uvijek biti spremni za ljetnu akciju. Svi znamo kako djeca znaju biti nestrpljiva jer što prije žele uživati u svim čarima mora.