Sadržaj

Biciklizam

Iako je biciklistička kaciga obavezna samo do 18. godine života, preporučujemo je svim biciklistima – bez obzira idete li na duže biciklističko putovanje, svoju omiljenu tjednu turu ili vožnju biciklom na posao. Na prvi pogled mogu izgledati slično, ali nisu sve biciklističke kacige jednake.

Biciklističke kacige se međusobno razlikuju uglavnom ovisno o vrsti vožnje bicikla:

  • kacige za cestovne bicikliste,
  • brdske ili MTB biciklističke kacige
  • gradske biciklističke kacige
  • univerzalne ili svestrane biciklističke kacige

Kacige za cestovne bicikliste-za postizanje najvećih brzina na cesti

Kao što i samo ime govori, kacige za cestovni biciklizam namijenjene su cestovnoj vožnji bicikla, gdje obično postižemo veće brzine. Tome je primjeren i dizajn cestovnih biciklističkih kaciga. Koji je kompaktan i aerodinamičan, što se posebno odnosi na one biciklističke kacige koje koriste profesionalni biciklisti.

Površina kaciga za cestovne bicikliste je glatka, dizajnirane su u prepoznatljivom aerodinamičkom obliku. Najčešće niskog profila i izrađene od posebnog materijala koji smanjuje trenje o podlogu u slučaju pada.

Kao i kod drugih kaciga, na njezinoj se površini nalazi veliki broj malih otvora koji osiguravaju prozračnost. Kacige za cestovne bicikliste najlakše su od svih vrsta biciklističkih kaciga i tehnološki izuzetno sofisticirane. U velikom broju slučajeva sigurnost je osigurana MIPS tehnologijom. Koja stvara klizni sloj između vanjskog dijela kacige i glave, čime su posljedice pada znatno manje. Osim što ih krasi izniman sportski dizajn, karakterizira ih i izvrsno pristajanje. Sve to vrijedi i za kacige za cestovne bicikliste marki Smith, AlpinaTop Stil i Uvex koje su među najkvalitetnijima u ovoj kategoriji.

1
1
2

Brdske ili MTB biciklističke kacige za bezbrižnu vožnju biciklom po tehnički zahtjevnim terenima

Kod kaciga za brdski biciklizam već na prvi pogled primjećujemo da su robusnije. Zbog zahtjevnijeg terena, poput makadama, neuređenih šumskih staza i mnogih bespuća, biciklistička kaciga mora biti izdržljivija te biciklistu nuditi veći stepen zaštite. Izrađene su od gušćeg materijala koji je izuzetno otporan na udarce i ogrebotine, a stražnji dio im je blago produžen. Kacige za brdski bicikl u ponudi imaju mnogi brendovi kao što su AlpinaBolle, Smith, NakamuraUvex i drugi. Odabrani modeli razlikuju se i ovisno o vrsti brdskog biciklizma za koji su namijenjeni.

Za vožnju po nezahtjevnim stazama najbolji su izbor klasične kacige za brdski biciklizam, koje su na prvi pogled slične cestovnim, samo nešto robusnije.

Kacige za gradske bicikle – odličan izbor za gradsku vožnju

Gradske biciklističke kacige dizajnirane su za vožnju biciklom u urbanim sredinama. Osim zaštite, nude i veću udobnost, a prikladne su i za rolanje, skateboarding te vožnju običnim ili električnim romobilom. U ovoj kategoriji biciklističkih kaciga možete pronaći uglavnom kacige marki Uvex i Alpina. Gradska biciklistička kaciga obično je dizajnirana više estetski, ili s idejom da je dio svakodnevne garderobe biciklista. Za vožnju u prometno gustom urbanom okruženju neke su opremljene raznim dodacima, poput LED svjetiljke na stražnjoj strani, koja osigurava znatno veću vidljivost, a time i sigurnost biciklista u gradu.

Dakle, koju biciklističku kacigu odabrati?

Prilikom odabira biciklističke kacige, prvo razmislite koje su vaše potrebe i želje. A najveću ulogu trebao bi imati tip vožnje bicikla kojim se najčešće bavite. Ako ste predani stručnjak, nemojte ni razmišljati ni o čemu drugom osim o kvalitetnoj kacigi za cestovni bicikl. Ako se s brdskim biciklom radije otisnete u netaknutu prirodu, odaberite jednu od kaciga za brdski bicikl. Ukoliko bicikl koristite samo kao prijevozno sredstvo, najbolji izbor su kacige za gradske bicikle koje vam pružaju više nego dovoljnu udobnost i zaštitu za gradsku vožnju.

Šta ako ste ljubitelj i cestovnog i brdskog biciklizma? Iako vam se u ovom trenutku čini besmislenim, kupovati dvije različite biciklističke kacige. Vrlo brzo ćete shvatiti da je to jedino moguće rješenje. Pogotovo ako često sjedite i na brdskom i na cestovnom biciklu.

Naravno, kao alternativu ovome možete odabrati neki od modela klasičnih planinskih kaciga ili univerzalnih ili svestrane kacige koje su prikladne i za cestovni biciklizam. Samo što ćete se s njima osjećati nešto manje aerodinamično. U odabiru vam može pomoći i činjenica da sve više brendova uvodi održive pristupe u proizvodnji kaciga. Što se može vidjeti na oznakama o korištenju recikliranih ili drugih održivih materijala.

Naravno, možda ćete morati napraviti neke kompromise pri odabiru biciklistička kacige, ali nemojte raditi kompromise nauštrb svoje sigurnosti. Birajte biciklističke kacige provjerenih marki Alpina, Smith, Uvex, Head, Bolle, Nakamura, POC i drugih. Cijeli asortiman pogledajte ovdje.