Sadržaj

Trčanje

Bosanskohercegovačka scena trkačke događaje više ne nudi sporadično i na određenim distancama, već preko čitave godine.

Piše: Ersan Bijedić

sportski novinar, urednik portala Moje trčanje, 23x maratonac, viceprvak BiH u maratonu 2018. godine

Tako je na domaćem terenu, u posljednjih nekoliko godina, moguće trčati različite distance uličnih i trail trka (koje velikom većinom privlače rekreativce) od januara do decembra.

Svaki mjesec nudi testove, izazove, takmičenja koja se protežu od 5km do preko 100km, a mnogi događaji ujedno nude i dječje trke kojima se u ovaj sport uključuju i najmlađi.

Ipak, mnogi će na njih gledati sa podozrivosti, osjećajem frustracije zbog povremenih zatvaranja saobraćaja, i sa pitanjem zašto ljudi uopšte plaćaju kotizacije da trče? Međutim mnogi iz ovog opisa su se vremenom našli upravo u drugačijoj, trkačkoj ulozi, a onda je vrlo brzo prihvatili kao svoju strast i hobi.

A zašto se stvarno uključiti u trčanje trka? Nabrojat ćemo samo neke od njih…

Razvoj bh. rekreativnog sporta

Iako ponekad u medijima baratamo sintagmom da smo “sportska nacija”, to nema veze sa realnošću. Sport u BiH se i dalje poima samo kroz takmičarski, vrhunski sport, u kojem nema mjesta za manje talentovane i nema mjesta za starije od cca 35 godina. Tako imamo veliki broj fanova sporta koji prate, čitaju o sportu, gledaju ga na sportskim borilištima ili preko TV ekrana, ali su neaktivni i ne čine time ništa dobro za svoje zdravlje. Rekreativno – amaterski sport je puno važniji za zdravlje društva jer uključuje u zdravi stil života sve dobne grupe, a konkretno u trčanju sve dobne grupe i učesnici svih nivoa (dakle bez obzira na potencijal, talenat i mogućnosti) imaju jednaku priliku pronaći svoj takmičarski izazov!

Kao i sve drugo, i bh. sport generalno možemo podići počevši od sebe, i bez obzira na dob ili urođene kapacitete. Svojom aktivnošću dajemo primjer drugima. Masovnost će kasnije izroditi i kvalitet na svim poljima. Osim toga, možda se iznenadite i vlastitim mogućnostima kad se zaista oprobate.

Uključi se u nešto novo

Za razliku od profesionalnog, vrhunskog sporta, BiH nikad nije imala ovakvu ekspanziju rekreativno – amaterskog sporta. Ili da specificiramo, sigurno nije imala ekspanziju uličnog trčanja. Učestvujte u nečemu što je uhvatilo jake korijene prethodnih sedam – osam godina i ukazuje da će se samo širiti i ubuduće. Ekspanzija trčanja je rijedak primjer pozitivnih dešavanja u našem društvu.

Motivacija

Trčanje za sve dobne kategorije ima taj takmičarski aspekt učešća na trci koji je jako motivirajući za održavanje aktivnosti. Barem 99 posto učesnika trči vlastite trke (sa ličnim izazovom), ne takmičeći se sa konkurencijom. Svi mogu imati svoj cilj: pretrčati određenu distancu, pretrčati tu distancu brže nego prethodni put, trčati trku u novoj destinaciji, upisati još jednu pretrčanu trku, upoznati nove kolege – trkače – prijatelje itd. Sve je to jako motivirajuće za održavanje trkačkog treninga, a za one ambicioznije i – uvećavanje obima.

Poznanstva

Učešće u takmičenjima je odlična prilika da upoznate niz novih ljudi/poznanika iz kojih nerijetko proizlaze vrlo vrijedna prijateljstva. Dijeljenje nervoze, iščekivanja, napetosti, zatim borbe kroz takmičenje, postignuća ili razočarenja… stvara prijateljske veze i zajedničke uspomene za čitav život.

Osjećaj postignuća

Uloženi trud za ostvarenje vašeg cilja na trci, a zatim ostvarenje te ambicije, donosi ogroman osjećaj zadovoljstva u kojem ćete posebno uživati prvi put, a vjerovatno mu se vraćati i kroz nove trke. Što je ispunjenje cilja bilo teže, to će i osjećaj postignuća subjektivno biti jači, a bez obzira šta o tome govorili neki veći sportsko – rezultatski kriteriji. Jer to je samo vaša lična borba čiji konačni uspješan ishod će donijeti pojačano samopouzdanje i slavlje.

Startni paketi

Startni paketi

Najbogatiji startni paketi su na domaćim trkama. Dobit ćete mnoštvo upotrebljivih stvari, od finišerskih medalja i majica, do ostalih komada opreme koji će vam ostati i kao svojevrsna uspomena. Čim pomislite prigovoriti na startni paket u BiH, prisjetite se da na velikim maratonima širom svijeta za kotizacije od 100 ili više eura pretežno dobijete samo takmičarski broj i medalju.

Zaključak

Dajte priliku trčanju, pokrenite se u trening i istrčite prvu trku, osjetite atmosferu događaja. Nakon toga ćete dobiti odgovor zašto učestvovati na ovakvim događajima, a vjerujem potom i prigrliti trkačku zajednicu.