Sadržaj

Biciklizam

Dani napokon postaju duži, temperature se lagano penju i vrijeme je da svog ljubimca na dva točka upregnete u nove akcije. Da, napokon je stigao period da skinemo prašinu sa svojih bicikala. Izvučemo ih iz spremišta i krenemo na dugo očekivanu proljetnu vožnju. Bez obzira na to razmišljate li o korištenju bicikla kao svakodnevnom prijevoznom sredstvu, Ili kao sredstvu za rekreativno vježbanje i guštanje u prirodi, važno je prije novih vožnji svog ljubimca dobro pregledati.

Očigledni problemi kao što su probušene gume, slomljena sjedala i savijeni naplatci zahtijevat će popravak. Ali opće održavanje trebalo bi trajati samo nekoliko minuta. Stoga vam donosimo kratak vodič u kojem vas vodimo korak po korak, kroz pripremu vašeg bicikla nakon zimske sezone. Pa krenimo!

Čist bicikl je sretan bicikl

Prvo ćete dobro oprati svoj bicikl jednostavnim ispiranjem snažnim mlazom vode za uklanjanje prljavštine i blata. Tada možete dublje zaroniti u sveukupno zdravlje svog bicikla i procijeniti što mu stvarno treba.

Nanesite malo sredstva za odmašćivanje na pogon kako biste uklonili sav pijesak i prljavštinu i dobro očistite. Zatim, koristeći blagi deterdžent i toplu vodu, operite ostatak bicikla. Nakon završetka pranja, ponovno podmažite kritične pokretne dijelove, posebno lanac.

Podesite sjedalo

Važno je podesiti sjedalo bicikla kako bi vožnja na njemu bila što udobnija i donosila samo koristi, a ne štetu tijelu. Visinu sjedala možete odrediti sami, za to morate uzeti u obzir rast bicikliste i osobitosti terena na kojem će se putovanje provesti.

Zategnite i namjestite sjedalo bicikla prije prve uporabe. Labavo sjedalo može dovesti do problema i neudobne vožnje, a s time i do nepotrebnih ozljeda. Ako je presvlaka sjedala istrošena i opruge su otkrivene, odmah zamijenite sjedalo.

Provjerite tlak u gumama

Gume svih bicikala gube pritisak zraka ako stoje neko vrijeme, pa ćete vjerojatno morati dodati zrak. Uložite u kvalitetnu zračnu pumpu sa širokom bazom i velikim mjeračima koji se lako očitavaju. Pridržavajte se rnivoa pritiska koju preporučuje proizvođač gume. Električna pumpa za zrak također je korisna kada imate puno lopti ili bicikala za napuniti, a nije na odmet u ljetnim danima kada na more nosimo “luftiće”.

Provjerite žice

Žice točkova održavaju vaša dva točka ispravnima (ravnima), pa biste trebali povremeno provjeriti jesu li sve zategnute. Upotrijebite ključ za žice kako biste zategnuli žicu na dnu. Nemojte previše zatezati i provjerite koristite li ključ odgovarajuće veličine. Bilo bi dobro provjeriti žice svakih nekoliko mjeseci, čak i ako ne primijetite ništa loše.

Provjerite ručice kočnica

Povucite poluge kočnice i provjerite jesu li zahvatile obje strane kočionih pločica na svakom kotaču. Ako je povlačenje poluge predugo, odvrnite regulator za nekoliko okretaja i testirajte ga. Kočnice ne bi trebale zapinjati i trebale bi potpuno zaustaviti točak u kretanju. Pohabanu ili ljepljivu sajlu treba zamijeniti novom sajlom kočnice.

Provjerite kočione pločice

Dužina vaših kočionih pločica trebala bi pritiskati obruč kada se aktiviraju i ne bi se smjele pomicati ili biti labave. Odmah zamijenite istrošene kočione pločice i namjestite sajlu ako su predaleko od ruba.

Podesite mjenjače brzina

Upotrijebite stalak za bicikl ili postavite svoj bicikl naopako i prođite kroz zupčanike dok okrećete pedale. Provjerite „pogađa“ li glatko točke prijenosa i lagano prilagodite prednji i stražnji mjenjač kako bi lanac bio centriran na svakom stepenu prijenosa. Trebat će vam mali odvijač za podešavanje mjenjača i odmah ćete primijetiti koliko se mjenjač pomiče za svaku četvrtinu okretaja.

Provjerite svoj lanac

Provjerite napetost lanca bicikla pritiskom prstiju na gornji lanac, ne smije se pomaknuti više od 6 mm do 12 mm. Ako vam se lanac olabavi, on će se otkačiti tokom vožnje što je izuzetno opasna situacija.

Ako je lanac previše zategnut, može se zavezati i oštetiti vaše zupčanike. Otpustite matice stražnjeg točka sa svake strane kako biste povukli stražnji točak unazad i oslobodili lanac. Tokom vremena lanci se mogu rastegnuti, stoga zamijenite lanac ako je potrebno.

Nanesite suho ulje

Nanesite suho mazivo na stražnji zupčanik, lančanik (prednji zupčanik), lanac i sve pokretne dijelove bicikla. Također, premažite prednje i stražnje ležajeve točka sa svake strane s malo maziva. Izbjegavajte korištenje standardnog 3-u-1 ulja jer će privući prljavštinu, što je nešto što ne želite na ovim pokretnim dijelovima.

Provjerite sigurnosnu opremu

Provjerite stanje i baterije svojih svjetala i mačjeg oka na biciklu. Ako nemate prednja i stražnja svjetla, vrijeme je da ih nabavite. Učinite sve što možete kako biste bili vidljivi vozačima i zaštitili sebe i druge sudionike u prometu.

Sigurna dječija nosiljka

Za roditelje s malom djecom, provjerite stanje vaše dječije sjedalice i potražite slomljene ili napuknute dijelove. Uz provjeru stanja vašeg sjedala, također provjerite je li nosiljka za dijete čvrsto pričvršćena na okvir ili nosač bicikla prema uputama. Provjerite sigurnosni pojas i sve sigurnosne šipke kako biste bili sigurni da rade i da nisu pohabani ili potrgani, i avantura na dva točka može početi.

Nakon što ste sve provjerili, spremni ste za potpuno uživanje u bicikliranju. Iskoristite duže dane i toplo vrijeme vožnjom do posla, ali i boravkom u prirodi i predivnom osjećaju slobode koju pružaju ova dva točka.