Trčanje

Prirodno je da u ovom periodu godine vaš mozak više želi hibenraciju u toplom i zatvorenom prostoru, uz knjigu ili film nego da izađe napolje i trči. To je jednostavno mehanizam koji svi imamo i na taj način naš mozak želi da nas zaštiti od nelagode.

Ipak, ono što propuštate, ako poslušate svoj mozak u ovim situacijama, je nevjerovatno lijepo i dobro za vas.

Predjeli su savršeni za trčanje, šanse da se pregrijete su mnogo manje i sam osjećaj na trčanju je bolji nego ljeti, dani su počeli da se produžavaju pa imate i više vremena za treninge…. i, ključno, donijeli ste odluku da ćete ove godine da trčite polu/maraton ili ultra trail, sad je vrijeme da budete dosljedni i da izađete, bez izgovora.

A sad dobre vjesti, vjerovatno je dobar dio stvari koje ste čuli o trčanju zimi pogrešan ili mit. Ovo su najčešće zablude o trčanju zimi koje sam do sada čuo:

Zabluda #1 – Biće mi hladno

Dobra vjest: trčanje vas zagrijava!

Tačnije, tokom trčanja tijelo podiže svoju temperaturu za 10-15 stepeni. Zato kada idete na trening imajte na umu da se oblačite ne za temperatutu koja piše u gornjem desnom uglu TV ili na aplikaciji već da se oblačite za vaš real feel a to je +15 stepeni.

Dakle ako ne napolju -4 vi ćete se osjećati kao da je 6-11 stepeni u plusu.

Zagrijte se malo unutra, uradite nekoliko vježbi dinamičkih istezanja i nekoliko poskoka ili jumping jackova, kao bi ste se zagrijali prije izlaska. Ovo će vam pomoći da pripremite svoje tijelo za trčanje i sprječite da se ukoči na hladnoći.

Hlađenje vjetrom može učiniti da se hladni dan učini hladnijim. Pokušajte da započnete trčanje u pravcu vjetra kako bi ste mogli da imate vjetar u leđa kad budete završavali.

Trening planirajte tako da ga završite u zatvorenom. Odmah poslije završetka treninga, skinite opremu sa sebe i osušite se.

To je to, trčanje zimi je strava i nemojte da propustite ovo iskustvo.

Zabluda #2: Povrijedit ću se ako trčim po snijegu

Možda ćete morati da se prilagodite malo, ali trčanje po snijegu je baš dobro iskustvo.

Da bi ste se izborili sa smanjenim trenjem, opremite se za patikama za trail trčanje ili patikama za put sa dobrim prianjanjem.

Prilagodite trčanje: skratite korake, držite stopala blizu tla, usporite tempo i izbjegavajte nagle promjene brzine i pravca kako biste smanjili rizik od klizanja.

Izbjegavajte trčanje tokom jake snježne oluje, posebno ako je vjetar jak. Vidljivost je smanjena čak i po slabom snijegu, pa budite oprezni zbog automobila i drugih vozila u pokretu.

Pazite na led, koji može biti prikriven snijegom. U veoma ledenim danima, možda bi bilo najbolje uzeti slobodan dan ili uraditi neki trening snage u zatvorenom.

ZABLUDA #3: HLADAN VAZDUH MOŽE OŠTETITI VAŠA PLUĆA

Neki ljudi govore o osjećaju pečenja od trčanja po hladnom vremenu. Iako je ovo pravi fenomen, osjećaj nije rezultat oštećenja pluća.

Dok udišete, vaš dušnik i traheja zagrijavaju i vlaže vazduh, pa će on biti na telesnoj temperaturi i potpuno vlažan dok prođe kroz njih, bez obzira na temperaturu ili vlažnost prije nego što se udahne. Na taj način su vaša pluća zaštićena od spoljašnjeg vazduha.

Međutim, nelagodnost i bol mogu biti stvarni. Međutim, oni su obično uzrokovani niskom vlažnošću, a ne niskom temperaturom. Ćelije koje oblažu traheju odaju vlagu vazduhu, a naknadna dehidracija može izazvati osjećaj pečenja. Da bi ste to riješili, posebno je važno da ostanete hidrirani kada trčite u zimskom periodu ili u okruženju niske vlažnosti. Ako niste hidrirani, bit će teško i opasno trčati u dužem vremenskom periodu.

SAGORJEVAMO VIŠE KALORIJA PO HLADNOM VREMENU, TAKO DA NE MORAMO TOLIKO DA VJEŽBAMO.

Iako trošimo mnogo energije na zagrijavanje tijela, zimi takođe jedemo više hrane. Dakle, dobici koje bismo mogli imati od toga da se malo više zagrijavamo više su nego izbalansirani našim povećanim unosom kalorija. To znači da da bi smo zaista izgubili težinu ili poboljšali našu kondiciju, moramo više da vježbamo.