Sadržaj

Recepti

Prve asocijacije na jesen su žuto lišće, poneki kišni dan, šetnje u šumi, najukusniji plodovi prirode s kojima se pripremaju čarobna jela. Razne odlične namirnice dosežu vrhunac u baštama ili se lako mogu pronaći kod lokalnih uzgajivača voća i povrća ili u supermarketima. Jednom kad ih nabavite, vrijeme je za spremanje jako zdravih jela

Omiljena jela za ovo doba godina, koja su i vrlo zdrava, odlučili smo izdvojiti za vas i natjerati vas na kuhanje i uživanje u sjajnim ukusima.

Namaz od patlidžana i suncokretovih sjemenki

Potrebni sastojci:

  • 1 plavi patlidžan
  • 1 čehno bijelog luka
  • 4 kašike sjemenki od suncokreta
  • Sok od pola limuna
  • Himalajska so
  • Biber

Priprema:

  • Patlidžan isjecite na par većih komada, umotajte u foliju i pecite oko 30 minuta na 200 stepeni.
  • U tavi na srednje jakoj vatri ispecite suncokretove sjemenke, a kad se ohlade izmiksajte ih u multipraktiku ili u mlinu.
  • Pečeni patlidžan očistite od kore, stavite u blender i dodajte mu sjemenke.
  • Dodajte ostale sastojke i još malo izmješajte. Namaz od patlidžana i suncokretovih sjemenki je gotov.

Supa od tikve

Potrebni sastojci:

  • 1,5 l vode
  • 400 g tikve (isjeckane na kockice)
  • 3 mrkve (isjeckane na kolutiće)
  • 2 crna luka
  • so, biber
  • svjež peršun
  • 2-3 čehne bijelog luka

Priprema:

  • Tikvu, mrkvu, luk i krompir stavite u lonac sa 1,5 litara vode i kuhajte 20-25 minuta.
  • Kada je povrće skuhano, ocjedi se malo više od polovine vode iz šerpe u kojoj je povrće. Uzmite štapni mikser i propasirajte povrće da dobijete gustu masu.
  • Vratite na šporet, dodajte so i biber. Čim provri, kuhajte još 2 minuta, pa skinite sa ringle, dodajte isjeckan svježi peršun i bijeli luk, izmješajte i ostavite sa strane.
  • Po želji možete dodati pavlaku, krutone, kockice sira…

Jesenja salata od kestena

Potrebni sastojci:

  • 100 g kestena
  • 150 g prokelja
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • so

Priprema:

  • Kestene oljuštite i stavite da se kuha. U drugoj posudi skuvajte prokelj.
  • U tavi zagrijte maslinovo ulje, pa ubacite kestenje i prokelj, začinite po želji i poslužite.

Zdravi mafini od jabuka

Potrebni sastojci:

  • kore od jabuka – 100 g (otprilike 5 jabuka)
  • kora limuna
  • kora mandarine
  • 100 g pšeničnog brašna
  • 100 g, integralnog, speltinog brašna
  • prašak za pecivo
  • 200 ml bademovog mlijeka
  • 40 g sirupa od agave
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 prstohvat cimeta

Priprema:

  • Staviti tanko oguljenu koru u bokal blendera zajedno sa korama citrusa, cimetom i brašnom i izmiksati.
  • Sipati mlijeko od badema, maslinovo ulje, sirup od agave i dodati prašak za pecivo (on bi trebalo da se stavi sa suhim sastojcima, ali u ovom slučaju nije primjereno da se melje sa brašnom, zato ga dodajemo na kraju). Tijesto za mafine treba da bude obične gustine tijesta za kolače ili malo rjeđe. Ako je pretjerano rijetko, dodajte još malo speltinog brašna.
  • Rasporediti u papirne korpice za mafine namazane maslinovim uljem i staviti ih u tepsiju sa rupicama.
  • Peći na 170 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni otprilike 15-20 minuta ili dok čačkalica koja se zabode ne bude suha.
  • Kada izvadite zdrave mafine iz rerne ostavite ih na 15 minuta da se ohlade prije nego što ih izvadite iz kalupa.

Smoothie od mandarine

Potrebni sastojci:

  • 4 mandarine
  • 4 dl vode ili rižinog mlijeka
  • 2 banane
  • Nekoliko listova rukole ili mladog špinata
  • 1 veliki list zelene salate ili kelja

Priprema:

  • Sve ubacite u blender, dobro izblendajte i uživajte u svježem šejku od mandarine.