Joga

Vježbanje u teretani poboljšava formu, povećava snagu, razvija kako mišiće, tako i um. Postoje različiti načini treniranja, a veliki broj sprava utiče na raznovrsnost treninga i ciljeva kojima težimo. Zdravo i oblikovano tijelo se postiže umjerenim, ali redovnim vježbanjem. Veliki broj vježbača želi da što prije uoči rezultate, a do njih se dolazi samo ako pratimo uputstva i izbjegavamo greške do kojih najčešće dolazi u teretani.

Nepravilnosti prilikom izvođenja vježbi

Ponavljanje istih pokreta uz opterećenje dovodi do povećanja obima mišićnog tkiva, ukoliko se vježba izvodi pravilno, isključujući sve propratne mogućnosti koje mogu da dovedu do neželjenih posljedica. Međutim, ako se isti takvi pokreti izvode nepravilno kroz duži ili kraći vremenski period, moguće je da na mišićno-ligamentno-vezivnom tkivu dođe do niza sitnih trauma koje mogu da prouzrokuju povrede, u većoj ili manjoj mjeri.

Prevelike težine

Vježbanje sa prevelikim težinama je upravo situacije kada najčešće dolazi do povreda. Veće težine zahtjevaju veću snagu i kompleksnije pokrete, a bol nam je signal da smo precjenili sopstvene mogućnosti, ugrozili zdravlje i da treba da se držimo prvobitnih težina.

Nepravilan položaj

Nepravilna tehnika izvođenja neke vježbe može biti posljedica nedovoljne snage određenih mišića ili mišićnih grupa, disbalansa snage mišića koji izvode pokret, pogrešnog momenta kontrakcije mišića, smanjene pokretljivosti ili nedovoljne svjesnosti o pravilnom načinu izvođenja tog pokreta. Zbog toga se uvijek dobro informišite koji je pravilan položaj treba zauzeti za određenu vježbu, korigujte se ispred ogledala i budite pažljivi za vrijeme izvođenja pokreta.

Preduge ili prekratke pauze

Za postizanje rezultata, jednako su važne i pauze između serija i vježbi. Pravilnim određivanjem pauze osiguravamo maksimalne efekte treninga i smanjujemo rizik za nastanak povrede ili pretreniranosti. Vrijeme pauze između serija i vježbi zavisi od cilja treninga i nivou utreniranosti, odnosno fizičke spreme. Kod određivanja dužine pauze, fokus treba staviti na ono što samim treningom želimo da postignemo (povećanje snage, izgradnja mišićne mase, razvoj izdržljivosti, redukcija masnog tkiva…)

Preskakanje istezanja

Na samom kraju, nikako ne smijemo izostaviti značaj istezanja. Elastičan i fleksibilan mišić ima veći raspon pokreta u odnosu na krute i zgrčene mišiće. Pored toga, oporavak nervnog i imunog sistema je takođe bitan element u postizanju dobrih rezultata.

Obrok prije treninga

Pored toga što je veoma važno kada i koliko smo prije treninga jeli, ništa manje nije važno i šta smo jeli. Nije dovoljno biti nahranjen koliko je važno imati energije kako bismo odradili do kraja ono što smo tog dana naumili. Određene namirnice će nam u ovome pomoći, a neke druge će nas na pola treninga iznevjeriti ili još gore – natjerati da poželimo da nismo ni počeli sa zagrijavanjem.

Prije treninga se preporučuju proteini iz mesa i ugljeni hidrati iz povrća. Piletina, ćuretina, riba, riža, batat i grčki jogurt su idealan izbor. To će tijelu dati dovoljno energije za napor kom ga izlažete. Masti bi trebalo izbjegavati jer se sporo razgrađuju.

Napredak u teretani je moguć, samo u slučaju da vodite računa o ishrani i pravilno izvodite vježbe i zato odmah reagujte ukoliko vam se potkrala neka od navedenih grešaka.