Plivanje

Autor teksta:

Prof.Dr Damira Vranešić – Hadžimehmedović

Predmetni nastavnik na plivanju Fakultet sporta i tjelesnog odgoja,

Univerzitet u Sarajevu

Kako bismo se osjećali udobno na bazenu, potrebno je prije svega da budemo adekvatno obučeni.

Osnovno je, naravno, posjedovanje kupaćeg kostima.  Na bazenima, odjeća za kupanje treba biti uska i pripijena uz tijelo. Za djevojčice je mnogo bolji jednodijelni kupaći kostim . Dječaci nose kupaće gaćice.

Odjeća, obuća, oprema…

Papuče, japanke, kroksice ili nešto slično su od izuzetne važnosti na bazenu. Naime, oni predstavljaju štit između stopala i mogućih nečistoća sa ruba bazena, ali i štite vodu iz bazena od svih nečistoća koje se nalaze van nje. Obuća za bazen se ne smije namakati ili prati u bazenu, jer se tako unosi nečistoća u vodu. Dakle, obuća koja se koristi na bazenu treba se samo tu upotrebljavati. U istoj obući ne možemo hodati napolju i tu istu obuću koristiti na bazenu.

U odmakloj fazi dolaska na bazen i učešća u školi plivanja, moguće je koristiti naočale za plivanje. Potrebno je odabrati neke koje savršeno odgovaraju i ne propuštaju vodu. Bitno je da se probaju prije kupovine, tako što se prislone na oči bez stavljanja gume. Ako se tako zadrže na očima i ne spadnu odmah, trebamo ih odabrati.

U opremi za bazen, peškir predstavlja neizostavan dio. Ima svrhu da se ogrnemo njim nakon kupanja i tuširanja, kao i da pokupi kapljice vode koje su na nama. Za plivače su najbolji, najpraktičniji peškiri od mikrofibera, jer se brzo suše. Za tuširanje nakon pivanja koristi se šampon za kosu i sapun ili gel za tuširanje, kojim se uklanja hlor i ostaci mogućih nečistoća. Tako da je potrebno i njih staviti u torbu prilikom odlaska na bazen.

Kapica za bazen je na nekim bazenima neophodna, dok na nekim njena upotreba nije obavezna. To se treba provjeriti prije odlaska na određeni bazen. Ukoliko se koristi, ona treba da bude silikonska ili gumena, a ne najlonska ili platnena.

Sredstva i pomogala za potrebe elementarne obuke, učenja plivanja, prvenstveno trebaju da budu u funkciji što efektivnijeg, uspješnijeg usvajanja sadržaja. Ne smiju biti preteška, oštre, hrapave površine ili prevelika. Potrebno je da se njima lako može rukovati i da su prilagođeni uzrastu djece polaznika škole plivanja odnosno elementarne obuke.

Nudles / vodena špageta jeste vodootporna spužva cilindričnog oblika, koja je jako često u sredini šuplja, mada to ne mora biti nužno tako. Vodeni nudles djeca od milja zovu vodena špageta. Koristi se za obuku neplivača, za vježbanje/gimnastiku u vodi, za razne igre u vodi i kod usavršavanja tehnika plivanja. Može se uhvatiti s obje ruke i s jednom ili staviti ispod struka da bude ispomoć kod plutanja kada plivamo.

Tonući predmeti mogu biti u obliku prstenova, igračaka…Služe da ih se pod vodom prepozna, odnosno da plivača natjeraju da gleda tlo vodom, otvori oči i prepozna predmete. Ujedno se koriste i prilikom uvježbavanja dubinskog ronjenja na dah kada je cilj izroniti predmet koji instruktor baci u duboku vodu.

Plutače / daske za plivanje pretežno su napravljene od čvrstog stiropora i presvučene obično platnom na kojem se često nalaze razni likovi iz crtanih filmova ili životinje. Najčešće ga primjenjuju plivački treneri kod rada sa djecom u vodi. Plutača može i kompletno biti napravljena od plastike. Njena generalna i osnovna primjena sastoji se u tome da osoba koja boravi u vodi dobije dodatnu sigurnost prilikom održavanja na vodi. Uglavnom je to podržavanje gornjeg dijela tijela, dok se uvježbavaju i realizuju pokreti donjim ekstremitetima.

Lagani predmeti, lopte, ping-pong loptice, baloni često se koriste jer plutaju po površini vode. Nisu teški, pa se mogu kretati po površini vode, tako što jednostavno pušemo u njih. Djeca mogu i sama kod kuće da ih naprave od papira i donesu. Koriste se i pomažu prilikom obuke kada se radi disanje u vodi, adaptacija na vodenu sredinu, plutanje, a mogu se koristiti i kod raznih igrica koje instruktori osmisle za zagrijavanje.

Energetics Cap Sil Kids je višenamjenska dječija kapa za plivanje,  od kvalitetnog silikona koji lijepo prianja. Dizajn će oduševiti svako dijete.

Speedo Hydropure Mirror Junior su dječije naočale za plivanje. Pružaju zaštitu od magljenja i UV zraka, kao i odličnu vidljivost pod vodom.

Schildkroet Neopren Bodyboard Ocean S je daska za plivanje premazana neoprenom i privlačnog dizajna. Idealna za početnike.

Ipanema Liga da Justica Kids su slatke dječije papuče koje kombinuju opuštenost i udobnost.  Hod u njima je udoban i veoma pouzdan.

Knjiga “Zaplivaj”

Plivanje je sport za cijeli život, a pred vama je knjiga Zaplivaj koja će svim početnicima pomoći da zaplivaju. Savladajte teoretske osnove uz knjigu doc.dr Damire Vranešić Hadžimehmedović i prof.dr Elvira Kazazovića. Upoznajte aktivnosti i raznovrsne zabave koje ćete moći da radite i u kojima ćete moći da uživate sa drugarima i sa svojom porodicom.