Sadržaj

Planinarenje i alpinizam

Proljeće je idealno vrijeme za planinarenje. Prijatne temperature i buđenje prirode iz hibernacije dovoljni su razlozi da ne morate čekati do ljeta. Međutim, postoje neke važne stvari koje treba imati na umu za bezbjedan i zabavan put u planine u ovo doba godine.

Ako zimi niste redovno vježbali, bit će korisnih savjeta prije nego što vas namame fotografije sa društvenih mreža i odvedu u prelijepi svijet planina.

Uvjerite se da imate odgovarajuću opremu

Iako su proljetne temperature prijatne, brzo nas može iznenaditi snijeg ili nepovoljni vremenski uslovi na planinama. Zato je veoma važno da ponesete odjeću obuću koja odgovara trenutnim vremenskim prilikama na vašem odredištu.

Izaberite odgovarajuću odjeću i obuću

Ne zaboravite vjetrovku ili vodootpornu jaknu koja će vas zaštititi u slučaju lošeg vremena. Planinarske cipele treba da budu i vodootporne, imajući u vidu da i snijeg može da nas iznenadi u ovom periodu.

Uvijek imajte ruksak sa sobom

Naravno, od presudne je važnosti pravi ruksak i sva oprema koja mora biti u njemu. Ne zaboravite toplu rezervnu odjećukapu rukaviceZatim lični komplet prve pomoći, aluminijumsku foliju, čeonu lampu, mobilni telefon sa punom baterijom i naravno hranu i piće. Kolibe na većim nadmorskim visinama možda neće biti otvorene nakon redovnog radnog vremena, pa to provjerite, da biste izbjegli neprijatna iznenađenja.

Dobro razmislite o svojoj fizičkoj spremnosti

Većina čak i najvatrenijih rekreativaca koristi zimsko vrijeme za odmor i regeneraciju tijela. Zbog toga smo u ovom periodu obično nešto manje aktivni nego inače, o čemu se mora voditi računa prije početka pješačke sezone i odabrati odgovarajuću visinu i teren, a posebno dužinu pohoda.

Vi birate stazu koja odgovara vašem nivou kondicije

U ovom trenutku provjerite težinu rute i koliko vremena će vam trebati za to. Imajte na umu da na putu može biti provalija, strmog terena, stjena i drugih prirodnih prepreka. Ali koje ćete možda teže savladati u zavisnosti od vremenske situacije, ili ćete možda morati da se okrenete.

Prilagodite brzinu hodanja svom nivou kondicije

Prije početka aktivne planinarske sezone važno je da realno procjenite svoju fizičku spremnost i sa stanovišta da nećete pretjerati u planinarskim avanturama. Preporučujemo da počnete sporijim tempom i da pravite više kratkih pauza ako je potrebno. Naravno, nije suvišno naglasiti da je potrebno prilagoditi se najslabijoj karici u grupi. Planinarenje u grupi je prijatan društveni događaj, ali što je više ljudi potrebno je više razumjevanja i strpljenja.

Uvijek provjerite vremenske prilike

Iako je vrijeme u dolini sunčano, magla ili druge vremenske pojave mogu brzo da vas iznenade u brdima. Zato uvijek provjerite vremenske prilike u oblasti u koju idete. Veb kamere mogu biti odličan izvor informacija, jer vam mogu pomoći da vidite kakvo je vrijeme u određenom području.

Provjerite da li je staza prekrivena snijegom ili zaleđena

Čak i ako je posljednji snijeg pao prije nekoliko nedjelja, imajte na umu da on još uvijek može biti na obilježenoj stazi. A pri niskim temperaturama sasvim je moguće da je put na pojedinim dijelovima i dalje zaleđen. Zato nikako ne zaboravite na odgovarajuću obućuštapove za planinarenje i drugu opremu. U ovo vrijeme, kada se snijeg na planinama topi, nije suvišno provjeriti prognozu lavina i shodno tome se opremiti ili promeniti destinaciju za planinarenje.

Vodite računa o životinjama i njihovom životnom okruženju

Moramo znati da se za to vrijeme i životinje bude iz hibernacije i vraćaju u svoje prirodno okruženje. Za njih je proljeće važno godišnje doba, kada ponovo traže hranu za svoje mlade, grade gnijezda i traže nove domove. I dok je proljeće idealno vrijeme za posmatranje prirode i životinja iz ove perspektive, imajte na umu da tu prirodu dijelite sa njima.

Vodite računa o očuvanju prirodne sredine

Planinarenje u proljeće je još zabavnije i zanimljivije, jer nam sama priroda pruža beskrajne mogućnosti za atraktivne poglede. Ogromni vodopadi, brze rijeke i druge prirodne atrakcije još više dolaze do izražaja u ovo doba godine, što ih čini popularnom destinacijom za izlete za mnoge planinare. Ovdje nije suvišno naglasiti da je zbog klizavog terena neophodno biti posebno oprezan, kao i da se u isto vrijeme moramo pobrinuti da priroda i poslije naše posjete planinama ostane netaknuta.