Sadržaj

Fudbal

Al Rihla, službena nogometna lopta Svjetskog prvenstva 2022. Kažu da je to najbrža nogometna lopta u povijesti Svjetskih prvenstava – Al Rihla, službena lopta Svjetskog prvenstva, kojem će ove godine biti domaćin Katar. Još jednom, njemački proizvođač sportske opreme Adidas potpisao je njen dizajn.

32 reprezentacije, jedn pehar i jedna fudbalska lopta

Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru, zasigurno će biti najveći sportski događaj 2022. fudbalske navijače prikovat će ispred malih ekrana, između 21. novembra i 18. decembra. Ovo će biti 22. Svjetsko prvenstvo. Za prestižni pehar takmičit će se 32 momčadi, a svi će igrati s istom fudbalskom loptom, Al Rihlo. Za svaki veliki fudalski događaj, kao što je europsko ili svjetsko prvenstvo, Međunarodni fudbalski savez (FIFA) kreira službenu fudbalsku loptu za igranje cijelog turnira. Ovoga puta to je Al Rihla, koju je dizajnirao njemački proizvođač sportske opreme Adidas. I to je 14. uzastopna lopta, koju je za Svjetsko prvenstvo napravio ovaj renomirani proizvođač sportske opreme.

Fudbalska lopta, koja impresionira svojom brzinom

Sve službene fudbalske lopte Svjetskih prvenstava obično su nudile neke novosti, i napredak u tehnologiji. Svi noviteti temeljili su se na sve bržoj fudbalskoj igri i atraktivnim potezima, gdje je kontrola lopte još važnija. Pa čak ni s fudbalskom loptom Al Rihlo, nije drugačije.

Prema riječima njegovih tvoraca, ovo je najbrža fudbalska lopta na svjetskim prvenstvima koja impresionira svojom brzinom. Njen dizajn omogućuje održavanje znatno veće brzine tokom leta kroz zrak od prethodnih lopti. Uz revolucionarne inovacije, Adidas je od Katara napravio najveću svjetsku pozornicu za izvođenje najatraktivnijih i najpreciznijih poteza lopte.

Dizajn fudbalske lopte Al Rihla

Fudbalska lopta Svjetskog prvenstva u Kataru rezultat je brojnih ispitivanja u Adidasovim laboratorijima, ali i na terenu. Tako je nastala fudbalska lopta koja osigurava najviši nivo tačnosti i pouzdanosti, čemu pomažu neke ključne inovacije:

CTR-CORE: Inovativna jezgra u lopti, koja pruža veću preciznost i podržava brzu i tačnu igru. Kvalitetna jezgra osigurava maksimalan oblik i zadržavanje zraka u njoj.

SPEEDSHELL: Poliuretanski premaz s posebnom teksturom i potpuno novim oblikom pločica. Lopta je napravljena od 20 trokutastih i četverokutnih pločica nepravilnih oblika, koje poboljšavaju aerodinamičnost lopte. To pridonosi većoj preciznosti, stabilnosti leta i učinkovitijem izvođenju rotirajućih hitaca.

Atraktivna fudbalska lopta, izrađena s mišlju na čistiju okolinu

Kao i mnogi drugi Adidasovi proizvodi, Al Rihla je napravljena s mišlju na okolinu. Stoga su sve njegove komponente pomno izvagane, i nastala je prva fudbalska lopta Svjetskog prvenstva, koja je izrađena isključivo pomoću tinte i ljepila na bazi vode. Al Rihla impresionira svojim izgledom. Njegove odvažne i živopisne boje i grafika čine da lopta odmah zapne za oko svim fudbalskim zvijezdama, kao i navijačima širom svijeta. Njen atraktivan izgled osigurava da će ova lopta uvijek biti u centru pažnje.

Rihla putuje svijetom

Također, naziv lopte naravno nije slučajan, jer Rihla na arapskom znači putovanje. Inspiracija za dizajn odražava kulturu, arhitekturu, kultne brodove i identitet Katara. A Al Rihlin put oko svijeta ponudit će svim ljubiteljima fudbala jedinstvenu priliku, da se povežu s događanjima uoči Svjetskog prvenstva. Predstavljanju fudbalske lopte nazočit će sve bivše fudbalske zvijezde, a potom će lopta putovati u deset gradova širom svijeta. Glavna svrha ovog posebnog putovanja je stvoriti jednake mogućnosti za sport, za sve ljubitelje sporta na ovoj planeti.

Izdržljiva i kvalitetna fudbalska lopta dostupna u Intersportu

Raduje, međutim, da s Al Rihlom neće igrati samo najbolji fudbaleri svijeta, već se mogu okušati i svi ostali ljubitelji fudbala. Zato vam je dostupna i u Intersportu. Službene lopte dostupne su u odabranim prodavnicama, a replike u svim prodavnicama. Možete je naručiti i online, pomoću nekoliko klikova. Sigurno ćete željno isčekivati poštara na prozoru, jer će vam on donjeti najpoželjniju fudbalsku loptu godine.