Trčanje

Važnost razumijevanja trkačke mantre “slušaj svoje tijelo”

Piše: Ersan Bijedić

sportski novinar, urednik portala Moje trčanje, 20x maratonac, viceprvak BiH u polumaratonu 2018. godine

Jedna od najvažnijih, a često i najtežih stvari koje bi trkač početnik ili napredni atleta trebao naučiti i usvojiti, je trening po osjećaju.

Postoje različiti, sofisticirani načini praćenja stresa proizišlog iz treninga, kao što su motrenje otkucaja srca, praćenje vrijednosti laktata u krvi, mjerenje snage trčanja, ali opet trkač najvažnije informacije crpi iz osnovne trkačke mantre: “slušaj svoje tijelo”.

Iako mogu biti korisne sve mjerne jedinice iz gore pobrojanog, iskusni trkači znaju da ne postoji relevantnija informacija o stanju pojedinca od one koju mu šalje vlastiti mozak.

Trening po osjećaju je teško usvojiv jednako za početnike i napredne trkače, ali iz različitih razloga.

Početnici

Početnici ne trče po osjećaju jer obično ulaze u trening sa nerealnim očekivanjima. Ljudi uglavnom imaju pristup da se radi o jednostavnoj aktivnosti (što u osnovi i jeste), sa osjećajem da mogu trčati “koliko hoćeš” i u pravilu kreću brzo, misleći da drukčije nema ni efekta.

Potom su iznenađeni da ne mogu izdržati dugo u zadanom tempu, a zbog preambicioznog starta dobivaju dojam da je trčanje ustvari jako teško. Sa nekoliko sličnih pokušaja bez bitnih poboljšanja, ponekad odlučuju da ta aktivnost nije za njih. Nesvjesni da u stvari nisu ni dali priliku trčanju. Nesvjesni da samo nisu po osjećaju “uzeli” tempo koji bi im bio ugodan (koliko god to sporo bilo).

Lično iskustvo

U svojim počecima sam trčao dosta treninga i na 6:15/km, uz postepeno povećavanje dužine trčanja. Potrebno je desetak treninga da se počnu osjećati promjene i napredak. Tad bi trebalo nastaviti postepeno povećavati istrčanu dužinu, a ne odmah se forsirati povećavanjem brzine. Ovo je lakše reći, nego ostvariti, jer za usvajanje trčanja po osjećaju ipak treba vremena.

Napredni trkači

Napredni i ambiciozni trkači, s druge strane, ne trče po osjećaju iz drukčijih razloga. Oni često sračunaju koji bi teoretski trebao biti njihov tempo za spore treninge i toga se drže bez obzira kako se osjećali.

Međutim ovaj tempo nije uvijek isti. Statistika je važna u trčanju, ali joj se ne smije robovati, jer u tom slučaju možemo nekad od tijela tražiti više nego je sposobno. Takvi trening periodi vode u pretreniranost, pad forme, povrede…, odnosno umjesto napretka, dobivamo kontra efekt.

U drugoj prilici napredni trkači lagan trening rade sa grupom kolega i prate zadani tempo, iako im to u tom trenutku ne odgovara. Treći put se osjećaju dobro pa trče u srednjem tempu koji ipak znači nekoristan umor i nedovoljan oporavak uoči važnog, specifičnog treninga koji je na rasporedu dan poslije. Dalje, često misle da im tako sporo i lagano trčanje neće pomoći, iako je upravo u tome ključ napretka.

Lično iskustvo

Za trening oporavka nema bolje “mjerne jedinice” od ličnog osjećaja. Monitor pulsa može pokazati i na jačem tempu broj otkucaja koji je inače dovoljan za oporavak, ali koji u konkretnoj situaciji ipak ne znači pravi oporavak. Zato ako se ne osjećam dobro na tom tempu, trčim sporije. Nekad trening oporavka trčim na 5:00/km, nekad na 5:15/km, ali ima dana kad je to i na 5:45/km.

Dobar osjećaj

Dva su razloga zašto se ne osjećamo dobro na treningu i valja ih naučiti prepoznati:

  1. Slaba utreniranost. Ako uvijek trčimo lagano, ne napredujemo i ne postajemo jači, vjerovatno će biti više mučenja sa trčanjem.
  2. Trening uprkos umoru. Bez obzira na nivo utreniranosti, što trkač više umora donese na trening, to će osjećaj biti lošiji.

Kao i u svemu, potrebno je pronaći balans.

Prednosti

Trčanje po osjećaju znači da slušate svoje tijelo i trčite brzinom, tempom i nivoom napora koji odgovara vašem nivou kondicije i umora. Suština je da to ne povećava rizik od povreda ili vas preopterećuje i dodatno umara.

Trčanje po osjećaju na različitom tempu i nivou napora osigurat će:

 – da ne trčite previše teško tokom laganih trening dana,

– da ne trčite presporo tokom važnih, specifičnih treninga,

– da ne trčite prebrzo na početku trka

– da se tijelo potpuno odmori i oporavi prije težeg treninga,

– mentalni odmor od opsjednutosti trening statistikom i detaljima.

Kada trčati po osjećaju

Bez obzira na to koristi li, ili ne, razne mjerne uređaje, trkač svejedno mora naučiti “čitati“ kako se njegovo tijelo osjeća i reakcije na različite vrste treninga.

Odaberite trčanje prema osjećaju u laganim danima, danima oporavka i povremeno tokom dugih trčanja. Prikupljanje podataka prema različitim monitorima valja ostaviti za jače treninge i trke, radi mentalnog rasterećenja i učenja trčanja u onom tempu koji tijelo sugerira da je potrebno.

Zaključak

Naučiti trčati po osjećaju je jednako važno za sve. Za početnike da bi uz ugodan tempo trčanja prvo naučili uživati u aktivnosti, usvojili je kao svoju i iznova joj se vraćali, a onda eventualno poželjeli napredovati. Za napredne trkače da bi sa boljim osjećajem za svoje tijelo brže napredovali, jer potpuno spori trening po osjećaju predstavlja adekvatan oporavak za teže napore, a ne neproduktivan dan.