Sadržaj

Trčanje

Piše: Ersan Bijedić

sportski novinar, urednik portala Moje trčanje, 20x maratonac, viceprvak BiH u polumaratonu 2018. godine

Jedna od važnijih tema generalno za trkače su patike, pronalaženje adekvatnog para prema individualnim potrebama, karakteristike pojedinih modela, njihova namjena, izgled i slično, što vodi raspredanjima kakva kroz godine trčanja ne postaju manje aktuelna.

Pri tome je najvažniji posao pronaći ono što najbolje odgovara svakom pojedincu, jer će u njima trebati uspješno apsorbirati hiljade koraka, odnosno udaraca o tlo.

Patike direktno štite stopala, a onda zglobove i ostatak tijela jer je trčanje opetovana radnja koja nam u loše izabranoj opremi može donijeti bolove, žuljeve, povrede…

Jedan par patika može biti odličan za jednu osobu, a potpuno neupotrebljiv za drugu, tako da ih ne bi trebali kupovati samo na osnovu preporuke ili recenzije.

Kako odabrati?

Skeniranje ili analiza stopala je malo kome dostupna kod nas, pa se ovdje vodimo odabirom prema ličnom osjećaju koji rijetko vara. Opcija da se odlučite za vlastiti osjećaj komfora u jednom od modela patika za trčanje uopšte nije pogrešan pristup.

Veličina i širina

Prvenstveno su bitni veličina i širina patike jer prevelik model može donijeti plikove, a premali crne nokte.

Oko 80 posto populacije ima stopala različite veličine pa je bitno da tokom isprobavanja patike ona prvenstveno odgovara većem stopalu. Jednako se postupa i kad je u pitanju širina stopala. Ovdje treba voditi računa i o činjenici da različiti proizvođači imaju različite standarde za veličine, tako da patike uvijek valja isprobati. Čak i unutar istog brenda ponekad postoje modeli koji odstupaju od svojih standardnih veličina.

Pravilo pola broja

Patike bi trebalo probati popodne, jer su tada stopala već umorna i otekla, pa nećete doći u situaciju da kupite mali broj, a ne bi bilo loše ni da ih probate odmah poslije trčanja. Ako ne, valja imati na umu da tokom trčanja noge otiču, pa bi patike trebale biti za pola broja veće. Toliko da, kad ih obujete, između patike i pete može stati prst. Generalno se preporučuje da mijenjate patike poslije 500 do 800 pređenih kilometara. Bliže 500km ako ste tjelesno teža osoba, a bliže 800km ako ste laganija.

Namjena

Važno pitanje može biti i to koja je namjena vaših patika, cestovno, trail trčanje, patike za trke?

Cestovne patike su obično lakše, fleksibilnije, sa mekanijim gaženjem i slabijom apsorpcijom udara. Za trčanje po prirodnim terenima se ipak rade čvršće patike sa boljom zaštitom za prste. Za cestovne trke se obično uzimaju što laganije patike, odnosno posljednjih nekoliko godina obavezno patike sa karbonskim pločicama.

Mnogi međutim obično uzimaju jedan par za trčanje u kojima će obavljati sve ovo, a pozitivna stvar je da se najčešće rade jako dobre višenamjenske patike, odnosno patike za mix teren.

Primjeri patika za cestovno trčanje:

Primjeri patika za trail trčanje:

Pad peta-prsti

Pad peta – prsti je razlika u visini između pete i prednjeg dijela patika. Pad se kreće od 0-12 mm.

Patike sa visokim padom (9-12mm) će imati deblju podršku u peti, pružiti veću zaštitu za nju te pomoći u smanjenju umora ako se trkač bori sa usponom. S druge strane visok pad može otežati trkaču prirodan korak, a često znači i nešto težu patiku, što na dužim trčanjima radi razliku.

Patike sa srednjim padom (5-8mm) su najčešće na izlozima i one pružaju vrlo dobru amortizaciju za većinu korisnika. Ovo je sigurna zona i dobro mjesto za početak kod kupovine patika za trčanje.

Patike sa niskim padom (1-4mm) su opcija ako preferirate osjetljiviju i laganiju patiku. Međutim one pružaju manje amortizacije i više opterećuju ahilovu tetivu i listove.

Patike bez pada su odlične za povratak na osnove i rad na ispravljanju forme. Nulti pad međutim pravi veliki pritisak na vaše tetive i mišiće u potkoljenici.

Zaključak

Iako je dobro znati sve pobrojane informacije, ne valja se previše opteretiti, već uz osnovne odrednice krenuti svojim putem i isprobati što više patika za trčanje kako bi dobili jasniju vlastitu sliku. Na kraju je uvijek najbolja opcija vjerovati svom osjećaju.

Blic savjeti za probu:

– Otiđite u prodavnicu sportske opreme i zatražite pomoć. Dajte sebi vremena da isprobate patike, niste dosadni, prodavač može dobro asistirati pri isprobavanju.

– Pokušajte svratiti u radnju nakon dužinskog trčanja ili nekoliko sati na nogama da biste mogli vidjeti kako patike pristaju kad su vam stopala natečena i umorna. Kad su stopala svježa, svaka patika je dobra.

– Nastojte doći u radnju sa čarapama u kojima planirate trčati jer njihova debljina također igra ulogu.

– Isprobajte nekoliko pari i obujte ih na obje noge. Vaša stopala nisu ista i važno je osigurati da se obje noge osjećaju dobro.

– Trčite u radnji ili na traci, ako je prodavnica sportske opreme ima. Na taj način ćete najbolje osjetiti patike.

Nemojte staviti fokus na boju i izgled. Možda ne izgledaju najljepše, ali predstavljaju patike koje vam najbolje odgovaraju za trčanje.