Trčanje

Trčanje je prilično jednostavan sport. Navučete patike za trčanje i krenete, zar ne? Ipak, postoje brojne teorije, ali i zablude o trčanju.

Šta je istina, a šta laž? Intersportovi stručnjaci komentiraju 10 uobičajenih mitova o trčanju.

Mit 1: Trkači ne hodaju

Netačno! Olimpijac Jeff Galloway kreirao je čitavu metodologiju treninga koji uključuje kombinaciju trčanja i hodanja. On tvrdi da će uključivanje redovnih pauza za hodanje u vaše trčanje pomoći u smanjenju mogućnosti ozljeda i pomoći vam da duže ostanete aktivni. Čak i neki elitni trkači i triatlonci hodaju tokom određenih treninga!

Mit 2: Trčanje će vam uništiti zglobove

Trebamo li se zabrinuti? Kratak odgovor je ne! Bol u koljenu povezan s trčanjem najčešće je uzrokovan neravnotežom i slabošću mišića, a ne samo trčanjem. Poseban oprez se savjetuje početnicima, jer su njihovi zglobovi, tetive, ligamenti nenaviknuti na opterećenje, a brže trčanje je još jedan nivo više stresa. Ne brinite, tijelo zaista treba oko dvije godine da se zglobovi, ligamenti i tetive naviknu na trčanje (razlog zašto u trčanje treba krenuti lagano). Uz adekvatne patike za trčanje, ovo privikavanje će ići lakše.

Mit 3: Trčanje je samo za mlade i mršave

Opet netačno. Ljudi svih dobi, oblika i veličina su trkači. Samo posjetite start ili cilj sljedeće utrke u vašem gradu. Garantovano ćete ugledati nekoga ko liči na vas. Ipak, prije početka bavljenja bilo kojim sportom, preporučuje se konsultacija sa ljekarom.

Ne zaboravite: Za osobe sa viškom kilograma izuzetno su važne patike sa dobrim ublažavanjem.

Mit 4: Škole trčanja i grupe su važne

Tačno. Iako je trčanje jedna od najjednostavnijih sportova, ipak je bolje izbjeći početničke greške i savladati osnove na pravilan način. Danas u većini gradova u BiH možete pronaći škole trčanja ili se pridružiti grupama za trčanje, koje će vam pružiti stručan savjet i dodatnu motivaciju. Možete pronaći i on-line programe i trenere trčanja.

Mit 5: Niste trkač ako trčito sporo

Netačno. Ako trčiš, ti si trkač. Ne morate istrčati maraton ili sprintati na treningu da biste sebe nazvali trkačem. Ne treba vam minimalan broj kilometara sedmično. Udaljenost ili tempo ne definišu ko jeste, a ko nije trkač.

Mit 6:  Važna je i odjeća za trčanje

Tačno. Odjeća za trčanje ne bi trebala biti od pamuka koji se brzo natopi znojem, oteža, zalijepi za tijelo i onda vas pothlađuje ili stvara ogrebotine po tijelu. Sintetički dri-fit materijali (npr. poliester, poliamid…) su ključ. Isto se odnosi na čarape, šorc, tajice, majicu, sportski grudnjak. Nemojte podcijeniti važnost bilo kojeg dijela opreme. Npr. loše čarape mogu uzrokovati žuljeve.

Mit 7: Trkači mogu jesti sve što žele

Netačno i tačno. Pravilna prehrana je osnova zdravlja. Unos kvalitetnih nutrijenata pomoći će vam da bolje trčite. Kada trčanje postane vaša redovna navika, primjetit ćete pozitivne efekte na vaše ukupno zdravlje, tjelesnu građu i raspoloženje. Pogledajte trkače koji treniraju već nekoliko godina! Onda ćete prirodno željeti da se hranite kvalitetnije i planirate obroke prema treninzima. Bolje je da jedete da bi trčali, nego da trčite da bi smršali.

Mit 8: Ne treba vam trening snage

Ako želite poboljšati svoje trčanje, trebali biste se fokusirati samo na trčanje, zar ne? Pogrešno. Snažni mišići su osnova svakog kretanja. Trening snage je ključan za povećanje performansi i prevenciju ozljeda. Trening snage ne samo da će poboljšati snagu vaših mišića, već će vam poboljšati i stabilnost i izdržljivost.

Mit 9: Najbolje je trenirati svaki dan, bez pauze

Ako morate da pauzirate sa trčanjem, bilo zbog bolesti, povrede ili drugih životnih događaja, da li odmah pomislite da ste uzalud trčali do tada? Netačno. Pravilan plan treninga, uz dane odmora, pozitivno će uticati na vašu kondiciju i napredak. Pretjerivanje dovodi do pretreniranosti i povreda. Ako vam treba dan odmora, uzmite ga. Odvojite vrijeme da se oporavite kada ste bolesni ili povrijeđeni. Nije smak svijeta. Samo nastavite gdje ste stali.

Mit 10: Nije dobro trčati kada pada kiša

Netačno! Vremenske prilike vas ne trebaju odvratiti od redovnih treninga. Uz kvalitetnu opremu možete trčati po svim vremenskim uslovima. Iskusniji trkači potvrdit će vam da je trčanje po hladnom ili kišnom vremenu izuzetno važno za imunitet i dobro raspoloženje. Isprobajte i uvjerite se!

Zaključak

Proljeće je idealno vrijeme za trčanje. Pronađite svoj tim i krenite na redovne treninge, jer #trčanjenaspovezuje! U Intersportu ćete pronaći svu potrebnu opremu, stručne savjete i inspiraciju.