Biciklizam

Kako se zimi obući za vožnju biciklom!

Kako se zimi obući za vožnju biciklom? Obično biciklisti zimi odustanu od vožnje svog bicikla, ili odabiru trening na sobnom biciklu. Razlog za takvu odluku su najčešće hladni i nepovoljni vremenski uvjeti,  i neadekvatna oprema za bicikliste, koji po hladnijem vremenu zahtijevaju odjeću koja je prilagođena hladnoći i vlazi. Međutim, vožnja biciklom može biti ugodna čak i zimi. Evo samo nekoliko osnovnih savjeta koje treba imati na umu.

Tajna je u slojevitom oblačenju

Da li ste znali da se tajna udobne vožnje bicikla u hladnijim danima ne krije u najskupljoj jakni, već u slojevitom oblačenju?! Kvalitetna biciklistička jakna svakako doprinosi većoj udobnosti, ali ne zadovoljava u potpunosti sve situacije, jer se vremenski uvjeti mogu promijeniti gotovo u trenutku. Slojevito oblačenje omogućava biciklistu da se skine u slučaju zagrijavanja i obrnuto. U slučaju zahlađenja, ili pogoršanja vremena poslužiti će dodatna odjeća. Ono što vam pomaže da se zagrijete je zrak koji vaša odjeća zadržava. Što više slojeva nosite, više toplog zraka ćete zadržati. Kada idete na vožnju, uvijek vodite računa o vremenskoj prognozi, jer je to prvi pokazatelj kako da se obučete.

Aktivni donji veš  je najvažniji sloj odjeće kada je hladno

Aktivni donji veš se nosi direktno na koži, pa je veoma važno da njegova kvaliteta omogućava odvođenje vlage, i da istovremeno zadržava tjelesnu toplinu. Može biti izrađeno od sintetičkih tkanina ili od mekane i udobne merino vune. Aktivni donji veš postoji u varijanti i za žene i za muškarce. Njegova osnovna uloga i zadatak je da zadrži toplinu, ali da istovremeno odvodi znoj i suši se. Zimi nije praktično samo za vožnju biciklom, već i za mnoge druge aktivnosti kao što su planinarenje, skijaško trčanje, skijanje ili sanjkanje. Kada birate donji veš, obavezno izaberite ono koje je namijenjeno za intenzivne sportske aktivnosti, posebno ako vozite bicikl intenzivnim tempom.

Preko aktivnog veša obucite termo odjeću

Nosite termo biciklističke helanke i majicu preko osnovnog sloja odjeće. Najudobnije i najtoplije su svakako biciklističke termo helanke sa naramenicama, koje su anatomski prilagođene muškarcima i ženama. Za hladne dane, praktične su i za brdske bicikliste, koji preko njih mogu nositi široke hlače, i tako zadržati svoj „brdsko biciklistički” izgled. Helanke sa naramenicama su dobrodošle uglavnom zato što dobro pokrivaju i štite lumbalni dio. Kvalitetnu i udobnu odjeću za zimske uvjete nije teško pronaći, a među brendovima koje cijene biciklisti svakako su Craft i McKinley. Među njihovim proizvodima naći ćete i dobre biciklističke termo majice, koje ugodno griju tijelo i istovremeno savršeno odvode vlagu. Ako tražite pristupačnu i kvalitetnu odjeću, brend Nakamura će biti odličan izbor.

Nikada nemojte biciklirati bez vjetrovke

Nosite vjetrovku preko aktivnog donjeg veša i termo odjeće, kada je vrlo hladno vrijeme. Obično su izrađene od materijala koji štiti od vjetra i dobro zadržava toplinu. Termo vjetrovke su s vanjske strane obložene vodootpornim slojem, koji omogućava da u slučaju kiše ili snijega voda ne prodre u unutrašnjost. Uvijek možete skinuti ili obući vjetrovku, ako smatrate da je potrebno, u toku vožnje i staviti je u ruksak.

Zaštitite noge i ruke, koje su najizloženije hladnoći i vjetru

Kada temperatura padne, vaše noge i ruke to prvo osjete. Zbog toga je odeća koju nosite u rezervnim džepovima, kao što su čarape i rukavice veoma praktična. Dlanovi i stopala su svakako najviše izloženi kada vozite bicikl po hladnom vremenu. Ali postoji rješenje za sve probleme: čarape za noge, rukavice za dlanove. Svaki biciklist se bar jednom suočio sa hladnim i ledenim prstima na rukama. To je opasan utjecaj na dobrobit biciklista, i sprječava sigurno kočenje i mijenjanje brzina. Zbog toga je kupovina termo rukavica izuzetno važna, jer štite od vjetra i zadržavaju toplinu. Obično su izrađene od vodootpornog materijala, a unutrašnjost je od toplog flisa.

Kapa i zaštitne naočale štite glavu

U toku vožnje bicikla, glava je najviše izložena vjetru i kiši. Za hladne dane priuštite sebi termo kapu koja će vam zagrijati glavu, a oči ćete zaštititi naočalama. Čvrsto podešavanje kape omogućava da biciklistička kaciga bude udobna i sigurno fiksirana na glavu.

Ugodno je voziti se po lijepom i toplom vremenu, i tada je potrebno malo biciklističke odjeće. Međutim, vožnja biciklom može biti izuzetno udobna, atraktivna i efikasna čak i u hladnim danima. Strastveni entuzijasti biciklizma sa sobom uvijek nose biciklistički ruksak, u njemu imaju termo bocu i rezervnu odjeću. Kada krenete u ranim jutarnjim satima, kada su temperature i dalje ispod nule, sa maramom za vrat možete zaštititi i dio lica.