Sadržaj

Trendovi

Kako potaknuti dijete na zimske avanture? Ima li što ljepše od zimskog porodičnog izleta na skijalište ili obližnji brijeg s kojega ćete se spuštati sanjkama? Baš i ne, mada je djeci ponekad malo teže objasniti svu ljepotu i važnost provođenja kvalitetnog vremena s porodicom, upijanja sunčevih zraka na svježem zraku i redovne tjelovježbe. Odrasli već znaju računati na dugoročne koristi pa „malo pretrpe“, ali nekim je mališanima već više od pola sata na snijegu ravno smrzavanju. Puno teške opreme, duge vožnje, hladnoća, vlaga i prazan želudac. Djeca ponekad trebaju (i obožavaju) motivaciju izvana, a ona je s vremena na vrijeme potrebna i odraslima.

Pobrinite se za osnovne potrebe

Koliko god smiješno zvučalo, najprije se pobrinite da vašem djetetu bude toplo, da je sito i okrijepljeno. Pomozite mu u prilagođavanju temperaturi slojevitim oblačenjem. Posebno je važno da vodootpornim materijalima hlača izbjegnete mokru stražnjicu. Rukavice na jakni pomoći će pri sprječavanju ulaska snijega u rukav. Nemojte zaboraviti ni redovitu zaštitu od sunca kako biste izbjegli izgorena lica.

Slično je s hranom i pićem. Važno je osigurati okrepljujući doručak ujutro i sa sobom ponijeti kakvu zakusku ili užinu ako je izmijenjen djetetov raspored prehrane. Možda ni sami neće znati da su gladni pa će glad početi iskazivati razdražljivošću i nenadanim napadima ljutnje, čak ako na putu naiđu i na najmanju hrpicu snijega.

Grickalice

Hrana također može biti odličan vanjski motivator kad snaga vaših najmlađih krene posustajati. Lakše će provesti još sat vremena vani ako ih u automobilu čeka mala poslastica. Najbolje je što ta poslastica uopće ne mora biti nešto slatko. Najprimamljivije će biti ono što obično ne dobivaju. Topli čaj ili druga tekućina u termosici zadovoljit će potrebu za hidratacijom.

Novi izazovi i društvo

Većina će djece ono u čemu su dobra obavljati s većim veseljem i energijom. Djeci možete predložiti i pomoći ispuniti mali izazov koji će im podići samopouzdanje i potaknuti ih da traže još. To može biti snjegović s najdužim nosom, spust niz određenu stazu, svladavanje prepreka ili učenje zavoja. Jednom kad svlada izazov, dijete će biti motivirano vraćati se na snijeg opet i opet.

Ako vaše dijete iskazuje veliku motivaciju, možete ga upisati na tečaj s profesionalnim vodstvom. To može biti spas i djetetu i vama. Upoznat će prijatelje koji će si međusobno postavljati nove izazove. Izlet na snijeg možete dodatno razvedriti, i to tako da djeci povedete prijatelje.

Pružit će vam pravi temelj za nove sportske avanture i pomoći vam da izbjegnete moguće ozljede učenjem prave tehnike. A pritom će vas spriječiti da nehotice prenesete vlastite strahove, nesigurnosti i pogreške. No, izlet djetetu na snijeg, pogotovo ako nema braće i sestara, ponekad se može uljepšati pozivom prijatelja.

Nemoj žuriti, snijeg se neće otopiti

I uzmite vremena. Ništa ne kvari atmosferu na izletu više od tjeranja i žurbe. Neka dan u kojem krećete na izlet bude namijenjen samo tome. Ni vi ne morate biti najproduktivnija porodica koja će se najviše puta spustiti ili napraviti najviše zavoja… Pa što ako vam treba pola sata za jedan mali spust? Neka vam odmor ne bude bauk. Djetetu može biti zastrašujuć cijeli jedan dan na snijegu, a zasigurno i tjelesno naporan. Na prvim je zimskim predasima bolje priuštiti kompletno poludnevno iskustvo nego cijeli dan namrštenih lica i ljutitog izuvanja cipela navečer. Najbolja je motivacija za idući zimski izlet dobro iskustvo.