Trendovi

Djeca i dječiji osmijeh na skijanju!

Djeca i dječiji osmijeh na skijanju! Zimski praznici su iza nas i mnogo se porodica već vratilo sa skijanja. Bez obzira na brojna ograničenja uzrokovana koronavirusom, s kojima se posljednjih mjeseci opet borimo. Mnogo porodica na skijalištima će pretpostavljamo boraviti i u januaru, ali i februaru, kada osnovnoškolce očekuje drugi dio zimskih praznika. Ako ste novi u svijetu skijanja i nedostaje vam iskustva, a odlučili ste posjetiti neko od skijališta sa svojom djecom?! Odlučili smo vam skrenuti pažnju na nekoliko, po nama, važnih detalja kako bi vam boravak na snijegu bio što ugodniji i ostao u što ljepšem sjećanju. Upravo su detalji neki puta presudni da bi se vaše dijete, a samim time i vi, svojim domovima sa skijanja vratili s osmijehom na licu.

Proskijajte kroz igru

Ranije smo već pisali o tome da je djecu sa skijanjem najbolje upoznati onda kada pokažu interes. I kada imaju dovoljno godina, strpljenja i koncentracije, biti barem sat vremena na snijegu. Neka djeca spremna su s tri, neka s četiri, pet… A nekoj djeci skijanje jednostavno nije primamljivo niti sa sedam godina i to nikako nemojte zanemariti. Drugim riječima, nikakav oblik pritiska u skijanju nije poželjan. Roditelji su oni koji moraju prepoznati zrelost i spremnost vlastitog djeteta za usvajanjem novih vještina. A učitelji skijanja postepeno im otkrivati čaroliju skijanja. Da, kada govorimo o skijanju i djeci, svakako preporučujemo škole skijanja. U kojima rade licencirani učitelji skijanja i koji će na najadekvatniji način vaše dijete naučiti skijati.

Svaki uzrast djeteta podrazumijeva različit način komunikacije, ali i metode učenja. Iskusni učitelji skijanja djecu će skijanju učiti postepeno. Koristeći brojne igre i vježbe pomoću kojih će vaš mališan proskijati u vrlo kratkom vremenu. Ako se s njima radi kvalitetno, vaše dijete neće niti osjetiti da je usvojilo nove vještine i da je svladalo osnovne elemente škole skijanja. Vrlo je važno da ono niti u jednom trenutku ne osjeti pritisak koji se vrlo lako pojavi. Ako se dijete na skijalištu nađe u društvu nestručne osobe i u neadekvatnoj opremi. Učitelji skijanja stoga su najbolje rješenje sve do trenutka dok vaše dijete ne savlada barem osnovne elemente škole skijanja.

Škole skijanja

Na gotovo svim skijalištima danas postoje škole skijanja koje se nalaze u blizini skijaških staza, međutim uvijek je bolje rezervisati mjesto za vaše dijete u ski školi. Ako je vaše dijete predškolskog uzrasta ili još uvijek ne može ostvariti konverzaciju na stranom jeziku, uvijek je najbolja opcija rezervacija učitelja skijanja s vašeg govornog područja.

Međutim, na svakom značajnijem skijalištu postoje  škole skijanja, kojima se obratite s povjerenjem i u kojima će vaše dijete skijati sa svojim vršnjacima. Možete li izdvojiti nešto više novaca možete angažovati i privatnog učitelja skijanja. Tada će napredak biti zasigurno još i brže. Međutim, skijanje u grupi s vršnjacima djeci ponekad zna biti puno zabavniji!

Nema lošeg vremena, samo loše opreme

Uoči odlaska na snijeg vodite računa da vaše dijete posjeduje adekvatnu skijašku opremu. Za razliku od nekih prošlih vremena, kada je skijanje i skijaška oprema bila samo za one dubljeg džepa, danas je situacija potpuno drugačija. Kvalitetna dječija skijaška odjećaobuća i zaštitna oprema dostupnija je nego ikada. Želite li da vaše dijete opušteno zakorači u svijet skijanja, morat ćete navratiti do najbliže prodavaonice skijaškom odjećom i opremom, i osigurati mu skijaško odijelorukavicekacigu i naočale. Naravno, jako je bitno djeci osigurati i termo čarape ali i aktivni veš. Prvi sloj odjeće koji se nosi ispod skijaškog odijela i koji će doprinijeti zadovoljstvu vašeg djeteta. Sve navedeno možete naravno pronaći i u Intersport trgovinama.

Najprikladnija oprema, ovisno o dobi

S obzirom na uzrast i njihove potrebe, najpraktičnije rješenje za djecu predškolske dobi su jednodijelna skijaška odijela. Za djecu osnovnoškolskog uzrasta koja su samostalnija prikladna su dvodijelna odijela. U Intersport prodavaonicama po povoljnim cijenama možete pronaći i jedna i druga, a ista su izrađena od novih i kvalitetnih materijala.

Bez rukavica i skijaške kacige, koja je zakonski obavezna za svu djecu. Nemojte ni pomišljati na skijanje, a budite uvjereni da će vam vaše dijete u konačnici biti zahvalno. Naime, kaciga će čuvati glavu od eventualnih udaraca, ali i paralelno štititi od hladnoće, vjetra ili ipak snijega. Kaciga se prije svega kupuje ovisno o širini glave, pa prije kupovine izmjerite glavu svog djeteta, a potom kacigu i isprobajte u prodavnici.

Odaberite pancerice i skije po mjeri

Budite spremni da će djeca koja se prvi put susreću sa skijaškim cipelama, popularno zvanim pancericama, u početku vrlo vjerojatno negodovati. One su naravno dosta krute i samim time djeci neudobne. U njima se i hoda na sasvim drugačiji način pa će djeci naravno trebati određeno vrijeme za prilagodbu.   Prije kupovine istih svakako valja izmjeriti stopalo djeteta, a nije na odmet kupiti pancerice koje se mogu rastegnuti za dva do tri broja. Tako će vaše dijete imati vlastitu pancericu koju će moći nositi nekoliko sezona. Imate li pritom i drugo, mlađe dijete, iste ćete moći iskoristiti i za njega.

Ako više volite iznajmjivanje, niste jedini. Velik broj skijaša odlučuje se za iznajmjivanje skija i opreme. One će već biti spremne za snijeg i na sebi imati vezove u koje će vaše dijete ukopčati pancerice. Serviser će samo prilagoditi vezove prema težini vašeg djeteta kako bi se, u slučaju pada, skije na vrijeme otkopčale i kako bi se tako spriječile eventualne ozljede. Kupujete li ipak nove skije i vezove vodite računa o stečenom znanju i vještini vašeg djeteta. Naravno, zamolite stručnu osobu u prodavnici da vam skije i vezove podese prema vašem djetetu. Podešavanje je iznimno važno i nikako ga nemojte olako shvaćati.

Skijajte stazama prema stečenom znanju i vještinama

Kada ste nabavili svu opremu i rezervisali školu skijanja možete biti mirni. Učitelj skijanja vaše će dijete usmjeravati i skijaške pokrete učiti na stazama primjerenima stečenom znanju djeteta. Ako se ipak vlastito dijete odlučite sami učiti skijanju, budite oprezni i za početak birajte parkove koji su namijenjeni upravo za prve skijaške korake vašeg djeteta. Pritom budite svjesni da ste odabrali teži put i put u kojem će vam trebati puno strpljenja i vremena za postizanje cilja. Ako sami niste učitelj skijanja ili školovani skijaš budite spremni da ćete vlastito dijete možda naučiti i krive pokrete koje će kasnije morati ispravljati. Bilo kako bilo, tek kada vaše dijete savlada osnovni skijaški položaj i na siguran način može zaustaviti svoje kretanje na skijama, krenite dalje. Birajte staze s plavom oznakom, one su najlakše i predviđene su za one skijaše i djecu koji su na početku svog skijaškog puta. Staze s crvenom i crnom oznakom zaobilazite sve dok skijanje vašeg djeteta ne bude na nekoj višoj razini.

Osigurajte svoje dijete i porodicu

Na koje god skijalište i staze na kraju otišli, nemojte otići bez uplaćenog putnog osiguranja. Naravno, ako se radi o skijanju u inozemstvu. Skijanje je lijep sport i aktivnost u kojem ćete moći uživati tokom cijelog života. Skijanje je i aktivnost u kojoj se vaše ili tuđe greške mogu međutim skupo plaćati. Nemojte biti jedna od tih osoba jer za malo novca možete osigurati cijelu svoju porodicu na iznos koji će vam pokriti eventualne troškove nastale prilikom ozljeđivanja. Sigurni smo kako ćete prihvatite li naše savjete uživati na snijegu i naravno skijanju. U konačnici to je i najvažnije. Ne zaboravite, vaš i osmijeh vašeg djeteta u svakoj aktivnosti, pa tako i skijanju je u konačnici najvažniji!