Sadržaj

Recepti

Veoma često nam se dešava da se u toku hladnih mjeseci osjećamo umorno i da imamo manje energije.

Da li ste i vi često bolesni tokom hladnih mjeseci?
Ako imate ovih par jednostavnih stvari na umu, i držite se ovih savjeta, možete umnogome da smanjite šansu da se razbolite.

Kako da ojačate imuni sistem u toku jeseni i zime?

1. Perite ruke redovni i na pravi način

Koliko puta dnevno se rukujete sa ljudima, dodirujete kvake ili dirate novac? Svaki dan dolazimo u kontakt sa hiljadama bakcila i bakterija. Zato je veoma važno, pogotovo u današnje vrijeme, prati ruke nekoliko puta dnevno sa dosta sapuna i tople vode, i to otprilike 30 sekundi.

2. Čistite uređaje koje koristite redovno

U toku dana napravimo stotine kontakata sa uređajima koje koristimo redovno. Dodirujemo telefon, tablet ili laptop toliko često, a veoma često nismo ni svjesni tog kontakta i poslije tog kontakta rukama dodirujemo, oči, nos, uši usta…. Na taj način prenosimo bakterije sa uređaja i zato je važno da ih čistimo redovno i da koristimo sredstva za dezinfekciju.

3. Zdrava i izbalansirana ishrana je ključ dobrog imuniteta

Ukoliko održavamo izbalansiranu ishranu pomoći ćemo svom imunom sistemu da ostane jak. Ishrana obogaćena kvalitetnim nutrijentima, bogata vlaknima, i koja uključuje dosta voća i povrća, žitarice od cijelog zrna, visoko kvalitetan protein i masnoće, zajedno čine savršen način da ostanete zdravi.
Obavezno uključite i hranu bogatu antioksidansima, koja štiti tijelo od bolesti jer antioksidansi bustuju imuni sistem.

4. Hidratacija je važna i u toku zime

75% našeg tijela je sačinjeno od vode. Zato nije čudo da je hidratacija toliko važna. Unos dovoljno tečnosti pomaže našem tijelu da eliminiše toksine. Zato je važno da i u toku zime obratite pažnju na to da pijete dovoljno tečnosti u toku cijelog dana.

5. Vježbajte napolju

Vježbanješetnja ili trčanje napolju jačaju naš imuni sistem. Bez obzira da li je napolju sunčan dan ili se sunce probija kroz oblake, doza vitamina D koju ćete dobiti je značajna za naše zdravlje i podiže naš imuni sistem.

6. Brinite o sebi i smanjite stres

Ovo je lako reći ali nije uvijek lako sprovesti u dijelo. Posebno sada kada živimo u vremenu svjetske pandemije. Ipak probajte izbjegavanje stresa, opuštanje i izlazak napolje što je više moguće. Sve ovo pomaže našem imunom sistemu.

7. Budite naspavani

Ljudi koji spavaju manje od 7 sati u toku noći su podložniji prehladama. Zato se potrudite da što više spavate.
Još jedna stvar, zaboravite na opsesiju čišćenjem. Najbolji trening za snažan imunološki sistem je ako ima uvijek malu dozu bakterija, prašine i drugih stvari sa kojima se bori.

Zaključak

Da rezimiramo, za dobar imuno sistem potrebno je da:

  • Perete ruke i to na pravi način
  • Čistite svoje uređaje redovno
  • Vodite zdravu i izbalansiranu ishranu
  • Ne zaboravite da je hidratacija važna i zimi
  • Vježbajte napolju
  • Brinite o sebi
  • Naspavajte se