Trendovi

Kako opremiti kućnu teretanu?

Kako opremiti kućnu teretanu? Nestabilna pandemijska vremena su mnoge od nas okrenula vježbanju u svoja četiri zida. Osim toga, kućna je teretana praktična i iz nekih drugih razloga: dostupna je bilo kad i dugoročno isplativija za kućni budžet. Jasno je da redovna fizička aktivnost ima niz pozitivnih učinaka na psihičko i fizičko zdravlje ljudi. Ona pomaže u održavanju tjelesne težine, jača imunitet i smanjuje opasnost od razvoja kroničnih bolesti. Liječnici preporučuju 30 minuta dnevno umjerene tjelesne aktivnosti kojima će se zadovoljiti osnovne potrebe za kretanjem. Možda je najbolje u ovo pandemijsko vrijeme, opremiti malu teretanu, u udobnosti vlastitog doma. Bilo to u podrumu, garaži ili sobi, evo čime si možete opremiti kućnu teretanu.

Traka za trčanje

Traka za trčanje odlična je sprava za kućnu teretanu, pogotovo za trkače koji ne vole zimu. U toplini svoga doma možete si složiti uvjete idealne za trčanje, a za instalaciju je potrebno nešto mjesta i jedna utičnica.

Osim “upali i trči” načina, trake dolaze s s mnogim programiranim treninzima koji ti mogu pomoći u pripremama za sljedeću utrku, kao i s prikazom raznih parametara poput brzine, otkucaja srca, potrošnje kalorija i slično. Izbor traka za trčanje pogledaj ovdje.

Sobni bicikl

Ako ste među onima koji vole spojiti ugodno s korisnim, sobni bicikl je dobar izbor – postaviš ispred telke i vrtiš. Osim pukog okretanja nogu, sobni bicikl može biti izvor jako kvalitetnih vježbi za noge – na primjer, pojačaš opterećenje, digneš se sa sjedala i vrtiš te tako vježbaš kvadricepse. Ili upališ muziku i voziš u ritmu!

Dakle, bez obzira kako je vani vrijeme te koliko je sati, trening na sobnom biciklu možete odraditi uvijek. Dakle, uz ovaj rekvizit, nema više izgovora „hladno je“ ili „kiša pada“. Zadatak vam ne može biti jednostavniji: sjednite na bicikl i krenite pedalati.

Sprava za veslanje

Sprava za veslanje ili ergometar često nije baš omiljen trenažer, a to je prava šteta. Ergometar je idealan za vježbanje cijelog tijela, i aerobno i anaerobno. Pravilno izvođenje trenira leđa, noge, ruke, trbuh i prsa, a upravo zbog toga što radi velik broj mišića, i potrošnja kalorija je dosta velika.

Nadalje, na ergometru je pritisak na zglobove dosta mali, pa ga to čini idealnim i za ljude koji imaju neke ozljede, na primjer – ozljede koljena. Detalje o ergometrima možeš pogledati ovdje.

Eliptični trenažer

Eliptični trenažer idealna je sprava za vas ako tražite novi oblik kardio treninga. Pojedina istraživanja pokazala su da eliptični trenažeri efikasnije povećaju broj otkucaja od trake za trčanje, a najnovija istraživanja dokazala su da korištenje ove sprave smanjuje opterećenje na zglobovima.

Jedna od najvećih prednosti eliptičnog trenažera je to što na njemu možete odraditi vrlo efikasan HIIT trening. Primjerice, možete odraditi trening u intervalima od 5 minuta prilikom čega povećavate otpor u svakom sljedećem intervalu. Na taj način možete odraditi učinkovit kardio te istovremeno povećati svoju izdržljivost.

Razni tegovi

Ljubitelji teretane dobro znaju da pravilno korištenje tegova može nadomjestiti gotovo sve sprave za dizanje. Tegovi dolaze u više oblika: girje, disk utezi i šipka, bučice, tegovi koji se stavljaju na tijelo. Šipke dolaze u više dužina – od malih koje služe za vježbanje ruku do onih dugačkih koji služe za razna dizanja.

Neizostavan dodatak šipkama su disk tegovi koji se slažu na njihove krajeve, a mogu se koristiti i samostalno. Za one koji vole pilates vježbe, najbolji izbor su bučice. Osim što su lagane za održavanje i korištenje, bučice su idealne za izvođenje mnogih vježbi – recimo čučnjeva, iskoraka, potisaka…

Ostali korisni dodaci

Osim navedenih sprava i tegova, u kućnoj su teretani potrebni i neki dodaci. Prvi među njima je prostirka za vježbanje – neophodna meka podloga za vježbe koje se izvode na podu, a uz to spriječava proklizavanje te je idealna za obožavatelje joge.

Kao super dodatak pokazale su se fitnes trake – popularno bandovi – ima ih u raznim oblicima i veličinama, a izvrsne su za vježbe otpora i pomoću njih se može jačati cijelo tijelo. Tu su i pilates lopte i balans daske za različite vježbe ravnoteže, kao i vijača – praktičan rekvizit za zagrijavanje i veću potrošnju kalorija.

To je to – oslobodite nešto mjesta, nabavite nešto opreme, nađite nešto motivacije i lako možete postići idealnu formu u svome domu.