Recepti

Da li je neko spomenuo tikve? Njammmm…

Da li je neko spomenuo tikve? njami… Dok su se prije nekoliko desetljeća tikve smatrale hranom siromaha, danas su postale toliko popularne da se njihovi specijaliteti mogu pronaći i u mnogim gurmanskim restoranima. To ne čudi jer su tikve iznimno svestrane i s njima lako možemo pripremiti hranjiv i zdrav obrok. No, budući da nisu sve tikve iste, najvažnije je odabrati pravu vrstu, jer je to jedini način da ih najbolje pripremite u pojedinim jelima.

Vrste tikvi?

Najčešća je muškatna tikva, čiji su zaštitni znakovi rebrasti oblik i narančasta boje. Njena unutrašnjost je mekana, a tekstura je slična mangu, što je čini izvrsnom za supe, umake, pire pa čak i deserte. Tikvicu odlikuje oblik kruške, obično je mnogo manja i svjetlija od muškatne.

Okus njena mesa je vrlo sladak, pa se odlično slaže s kolačima, pitama i drugim desertima od tikve. Budući da ima prilično jak okus, obično od nje ne radimo supe, već je koristimo za izradu džemova i marmelada.

Hokkaido tikve vjerojatno su najpoznatija vrsta jesenske tikve. Odlikuje ih narančastocrvena kora i meso jake narančaste boje, koje je manje sočno. Stoga se ova vrsta tikve obično prvo peče u pećnici, a zatim kuha u supama ili umacima. Jedan od glavnih razloga velike popularnosti tikve je i to što se mogu pripremiti na sto i jedan način. Mogu se ponašati poput voća ili poput povrća, pa od njih sami možemo napraviti ukusna jela. To su supe, razna jela na kašiku, pire od povrća, rižota, umaci, pa čak i deserti. Pogodni su i za konzerviranje u staklenke u obliku kompota, kiseljenje ili u obliku umaka od povrća. Mogućnosti su beskrajne pa smo za vas pripremili dvije izvrsne ideje za jesenska jela, u kojima tikve nikako ne bi trebalo nedostajati:

sastojci;

  • 1 srednje velika hokaido tikva
  • 2 srednje velika luka
  • 2 kašike maslaca
  • 1,5 do 2 l vode
  • 1 kašika češnjaka u prahu
  • pola kašike slatke paprike i kurkume
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 1 kašika soli

priprema;

Tikvu ogulite i prerežite na pola. Izrežite polovice na šest komada slične veličine. Posložite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite oko 40 minuta na 180 ° C. Kad tikva omekša i malo se karamelizira na rubovima, izvadite posudu iz pećnice. Luk narežete na male komadiće i pržite u velikoj tavi na maslacu do zlatno smeđe boje. Dodajte komadiće tikve koje smo prethodno izrezali na manje komade i lagano ih zgnječite.

Dodajte začine: češnjak u prahu, slatku papriku, kurkumu, muškatni oraščić i sol. Pecite oko 15 minuta, miješajući nekoliko puta između. Zatim dodajte kipuću vodu, prilagođavajući količinu prema gustoći supe. Supu dobro promiješajte, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta da se okusi dobro sjedine. Zatim ga štapnim mikserom izradite do savršeno glatke teksture, isprobajte i po potrebi začinite. Ako je supa pregusta, dodajte joj još malo vruće vode. Pustite da se supa od tikve kuha još 5 minuta, a zatim je spremna za posluživanje.

sastojci;

  • pola kašike đumbira u prahu
  • 170g pirea od tikve
  • 2 jaja
  • 2 kašike pecilnog praška
  • 1 kašika sode bikarbone
  • 200g smeđeg šećera
  • 250g brašna
  • 1 kašika cimeta
  • pola kašike muškatnog oraščića, klinčića i soli
  • 115g maslaca
  • 200g ananasa

priprema;

Zagrijte pećnicu na 190 ° C i stavite kalup za kolač. U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, đumbir, cimet, muškatni oraščić i klinčiće. U drugoj posudi pomiješajte maslac i smeđi šećer. Miksajte oko 2 do 3 minute, zatim dodajte jaja i ponovo promiješajte da dobijete glatku smeđu smjesu. Lagano miksajući, sada naizmjenično dodajte smjesu brašna u smjesu maslaca i šećera.

Dok se ne stvori glatka smjesa. Dodajte pire od tikve, dobro promiješajte i ulijte masu u posudu za pečenje. Pecite 55 minuta, a zatim ostavite 30 minuta da se kolač ohladi. Kad se kolač ohladi, pripremite glazuru. U zdjeli umutite krem ​​sir, vaniliju i šećer u prahu, a zatim dodajte još mlijeka kako bi tekstura izgledala poput jogurta. Preliti kolač i poslužiti.

Tikve su pune vitamina i drugih hranjivih tvari, pa nam dobro dođu u jesen i zimu. Njihovo se meso može obrađivati ​​na različite načine, može se kuhati, peći, pržiti, puniti ili pirjati. Sada kada znate koju tikvu koristiti za određena jela, sve što trebate učiniti je sretno otići na posao. Sigurni smo da ćete uspjeti s gore navedenim receptima!

Za više kulinarske inspiracije pročitajte recepte za sezonsko voće ili provjerite druge zdrave recepte na našem blogu.