Trendovi

Put fudbalske lopte kroz historije!

Put fudbalske lopte kroz historiju! Kada govorimo o fudbalskim utakmicama, uvijek teče razgovor o tome ko je igrao. Zatim kako je igrao, ko je postigao najviše golova, i ko je napravio najviše faulova. Govorimo o stanju na terenu, službenim osobama koji vode utakmicu i formi igrača.

Ali vrlo malo se razmišlja o jednom od najvažnijih, i obaveznih dijelova opreme koji su uključeni u čitav proces. Djelomično je to vjerojatno zato što je tako jednostavna stvar. Okrugla lopta ispunjena zrakom koju možemo kupiti u bilo kojoj pristojnoj sportskoj prodavaonici širom svijeta.

Međutim, istina je da se skromna fudbalska lopta tokom godina jako promijenila. I da se npr. mlade momčadi igraju loptom različite veličine od starijih momčadi. Slijedi kratak pregled historije fudbalske lopte.

Prve fudbalske lopte izrađivane su od životinjskih mjehura

U današnje vrijeme čini se čudnim razmišljati o tome, da su izvorno ragbi lopte bile okruglog oblika poput fudbalskih. To je zato što su lopte bile napravljene od svinjskog mjehura, pa su imale donekle karakterističan oblik nalik šljivi.

U prvim danima razvoja fudbalske lopte problem je bio u tome što nisu sve svinje bile iste veličine. Njihovi unutarnji dijelovi tijela bili su različiti, pa nisu svi svinjski mjehuri bili isti. Ponekad su to bili veći od drugih. A ponekad su bili čudnih oblika.

Ovisno o vrsti mjehura ovisilo je kako će “lopta” reagirati kada je udarite, bacite ili na drugi način upotrijebite. U početku su nove loptice za ragbi bile u obliku jaja, ali je 1892. odlučeno da ovalni oblik postane službeni oblik loptice za ragbi. Konačna razlika između fudbalskih i ragbi loptica postala je očita tek kada je Richard Lindon 1862. uveo gumene unutarnje cijevi i izumio prvu pumpu za napuhavanje lopte. Jer su prije loptu napuhivali ustima i cjevčicom.

Prva službena pravila o obliku i veličini fudbalske lopte

Fudbalski savez je osnovan 1863. godine, ali kada je sastavio popis pravila igre, nije naveo veličinu i oblik lopte, koja će se koristiti na utakmicama. To se promijenilo tek kad su pravila revidirana 1872. godine.

Kada je prvi put zabilježen službeni skup dimenzija lopti koje će se koristiti. Vjerovali ili ne, današnja pravila vrlo su slična izvornim pravilima iz 19. stoljeća. S jedinom većom razlikom u izvornim i trenutnim pravilima o težini lopte.

Razvoj dizajna fudbalske lopte – koža i šavovi

Jedna od ključnih stvari koja razlikuje modernu fudbalsku loptu od prošlosti je, naravno, materijal od kojeg su lopte izrađene. A moderna tehnologija osigurava napredak u razvoju.

Kad je proizvođać Mitra 1888. počeo masovno proizvoditi lopte, vjerovalo se da je jedno od najvažnijih svojstava lopte to, da može zadržati svoj oblik.

Stoga su koristili vrlo debelu i tešku kožu, pri čemu su najbolje lopte izrađivane iz kože goveđeg buta, a jeftinije iz kože goveđih plećki. Početkom dvadesetog stoljeća unutarnji mjehuri lopti  bili su izrađeni od čvrste gume, koja bi izdržala veliki pritisak. Vanjski dio lopte bio je od kože, koja se sastojala od osamnaest dijelova. Dijelovi su se sastojali od šest ploča i tri trake na svakoj ploči, koje su bile spojene sa šavom s jedne strane lopte. Koža je uvijek bila obojana u tamno smeđu boju, zbog ujednačenosti iste. Lopta je bila dobra za udaranje, ali šavovi i činjenica da je koža upila vodu, bili su vrlo neugodni za udaranje lopte glavom.

Moderne fudbalske lopte

Nova, modernija vrsta lopte prvi put je službeno korištena na Svjetskom prvenstvu u Meksiku 1970. godine kada je predstavljena lopta Adidas Telstar. To je također bila prva lopta koja je imala naizmjenične bijele i crne površine.

Čija je svrha bila natjerati igrače da uoče bilo kakvo okretanje lopte zbog tamnije boje. Tek na Svjetskom prvenstvu 1982. u Španjolskoj, na oblik lopte je postavljena guma, kako bi se spriječilo prodiranje vode u loptu.

Četiri godine kasnije, kada se turnir vratio u Meksiko, prvi put su korištene poliuretanske lopte. Ipak, način igranja fudbala u potpunosti se promijenio. Od trenutka kada su 1960 -ih uvedene prve sintetičke lopte, a 1980 -ih sintetička koža potpuno je zamijenila običnu kožu. Put fudbalske lopte nastavlja se mijenjati i razvijati. Otežavajući pronalaženje osjetljive ravnoteže između lopte koja je lagana, ali čvrsta, sferična i s lako predvidivom linijom leta.