Trendovi

Jesenske sezonske poslastice

Jesenske sezonske poslastice. Kada pomislimo na jesen, uz čudesnu paletu boja lišća koje krasi drveće i puteve, jesensko voće i jela neke su od divnih stvari koje nam često padnu na pamet. Od jednostavnog voća kao što su jabuke, šljive ili buća možemo napraviti šaroliku paletu raznolikih jesenskih jela koja su jednako vizualno privlačna kao što su ukusna i jednostavna za pripremu, u čemu vam mogu pomoći i vaši najmlađi.

Jesenske sezonske poslastice; Slasne karamelizirane jabuke

Karamelizirane jabuke ubrajaju se među najveće jesenske užitke. Ne samo da ih je jednostavno napraviti, već se možete i dobro zabaviti prilagođavajući ih svojem ukusu i željama. Slijedite ove jednostavne upute korak po korak …

i u času pripremite pravu jesensku poslasticu! Uz jabuke i karamel te suhe dodatke po želji, trebat će vam i mala tava za umak, kašika ili lopatica, zašiljeni drveni štapići te veliki plitki tanjur za suhe dodatke.

Operite cijele jabuke i najprije pripremite karamel. To možete napraviti na više načina, a jedan od njih je da rastopite karamel bombone. Miješajte ih dok ne uklonite sve grudice i pazite da vam karamel ne zagori. U sljedećem koraku mogu vam pomoći i vaši najmlađi. U sredinu jabuke zabodite drveni štapić i zajedno ga s jabukom vrtite u karamelu, kako bi se karamel ravnomjerno raspodijelio po voćki.

Jabuku s karamelom potom uvaljajte u suhe dodatke po izboru, kao što su usitnjeni lješnjaci ili bademi, čokoladne mrvice, žitne pahuljice i sl. Pripremljeni desert na neko vrijeme stavite u hladnjak kako bi se karamel stvrdnuo. A 10 do 15 minuta prije konzumacije, pustite da odstoji na sobnoj temperaturi.

Salata od šljiva s parmezanom

Obožavate li i vi zvuk koji začujete kada zagrizete u tamnoljubičastu kožu svježe, sočne šljive? Šljive su vrlo omiljeno koštičavo voće, a kada im je sezona, ne možemo ih se zasititi. Možemo ih upotrijebiti i u slanim i u slatkim receptima.

U kojima sočne šljive u sezoni koristimo do posljednje kapi. Kako su pite vrlo omiljen recept za sezonsko voće, u nastavku vam donosimo ponešto drugačiji način upotrebe šljiva, i to u kombinaciji s parmezanom.

Salata od šljiva divna je i hranjiva te osvježava za toplih ljetnih dana, a priprema će vam oduzeti tek nekoliko minuta. Za ovaj se recept ne morate truditi da najprije prepolovite šljive i potom ih narežete na komadiće. Umjesto toga izrežite kriške od vanjske strane do koštice kako biste dobili dugačke kriške šljive. U srednje velikoj posudi izmiješajte ocat, med i malo papra te miješajte sve dok se med ne rastopi.

U preljev dodajte šljive i izmiješajte ih kako bi se obložile umakom. Dodajte pola šalice parmezana i ponovno nježno izmiješajte kako bi se smjesa ravnomjerno raspodijelila po salati od šljiva. Salatu od šljiva istresite u plitku posudu, po vrhu je pospite parmezanom za estetski dojam i još bolji okus, salatu nakapajte uljem te začinite solju i paprom po želji. Ako želite da salata ima još svježiji okus, stavite je na nekoliko minuta u hladnjak.

Talijanski crostini s bućom i pestom

Za jednostavnu pripremu ovog slasnog predjela s okusom Italije najprije zagrijte pećnicu na 200 °C. Trebat će vam zrela buća srednje veličine. Malo crvene paprike u prahu, maslinovo ulje, sol i papar, svježi listići bosiljka.

Zatim mladi špinat, češanj češnjaka odnosno češnjak u prahu, ribani parmezan, korica i sok limuna. 8 do 10 šnita tamnog raženog hljeba (ili hljeb po izboru), mekši sir po izboru narezan na male komadiće, a po želji i sjeckani orasi.

U posudi najprije izmiješajte buću, crvenu papriku i malo ulja. Smjesu začinite solju i crnim paprom te je izlijte u lim za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici u limu s višim rubom. I tijekom pečenja jednom promiješajte dok buća ne omekša. Zatim lagano posmeđi, približno 25 do 30 minuta.

Za to vrijeme u mikseru dobro izmiješajte bosiljak, špinat, češnjak i malo ulja. Potom umiješajte parmezan, koricu i sok limuna, te smjesu začinite solju i crnim paprom. Potom slijedi priprema podloge. Svaku šnitu odabranog kruha razrežite na 4 manja i lijepo oblikovana komada.

Poslažite ih u srednje zagrijanu pećnicu ili toster te ih na srednjoj temperaturi grijte približno 8 do 10 minuta dok se hljeb lagano ne popeče i dobije lijepu smeđu boju. Popečene komadiće kruha najprije premažite namazom, a potom po njima poslažite pečenu buću. Po želji i ukusu ih ukrasite i začinite pestom, orasima i listićima bosiljka, te ih začinite solju i crnim paprom. Crostini su najbolji dok su još malo topli i stoga ih odmah poslužite kao predjelo. Najbolje jesenske sezonske poslastice.