Trčanje

Što sve početnici trebaju znati o trail trčanju?

Šta sve početnici trebaju znati o trail trčanju? Mnogim trkačima je dosadilo trčati samo po ravnoj površini, tako da trail trčanje postaje sve atraktivnija disciplina. Ako je maraton u trčanju bio veliko dostignuće, to danas više ne predstavlja ogroman uspjeh. Strastvenim trkačima će prije ili kasnije dosaditi trčanje po ravnim i dobro uređenim stazama. To je također jedan od ključnih razloga zašto je trail trčanje sve masovniji izbor.

Iako je planinsko trčanje prisutno na području naše zemlje već duže vrijeme, trail trčanje počelo se razvijati u kasnijem periodu. Ove dvije discipline su, međutim, prilično slične. Obje vrste uključuju trčanje u prirodi, osim što je malo više uspona u planinskom trčanju. Staza za trail je duža u usporedbi sa planinskom stazom, i obično se odvija u nešto slikovitijim pejzažima.

Trail trčanje je kombinacija hodanja i odmaranja

U posljednjih nekoliko godina popularnost trail trčanja je porasla. U pravilu je to trčanje u prirodi, koje uključuje uspone i spusteve. Trčanje može trajati i do nekoliko dana zaredom, a kombinacija je hodanja i odmora. Najčešće se odvija u planinama, pustinji, šumama, pa čak i na moru. Ruta dužine do 210 kilometara po pravilu ne smije sadržavati više od petine asfaltiranih staza.

Teren pri trail trčanju može biti veoma raznolik. Može se trčati makadamskim, poljskim i planinskim stazama, a ruta mora biti vrlo jasno obilježena. Trčanje se mora izvoditi samostalno, bez ikakve pomoći. Ipak, dobra mjera etike i solidarnosti, mora biti prisutna na tom putu.

Šta trebate znati prije nego li postanete pravi trail trkač

Privlači vas misao da postanete trail trkač? Vjerojatno se pitate kako pronaći odgovarajuće rute za ovu vrstu trčanja u vašoj blizini. Kakva oprema je potrebna, i na kraju, ali ne najmanje važno, o čemu posebno voditi računa kada preuzmete takav izazov na sebe. Inače, otkrivanje novih staza u ovom sportu, sigurno je jedan od najzanimljivijih djelova.

Kada se prvi put nađete na izabranoj ruti, vjerojatno nećete biti potpuno sigurni što vas sve čeka na njoj. Na primjer, lokalni trkački klubovi su odličan izvor ove vrste informacija. Članovi kluba mogu vam rado pomoći korisnim savjetima, čineći vam lakšim prelazak sa klasičnog, na trail trčanje. Sve dobre staze u okolini obično su poznate i vlasnicima specijaliziranih prodavaonica za trčanje.

Web lokacije za trčanje također obično uključuju staze za trčanje. Međutim, to ne znači nužno da se morate prijaviti za takmičenje. Uz pomoć web stranice možete koristiti informacije, kako biste znatno olakšali istraživanje rute i početak treninga.

I na kraju, ali ne najmanje važno, možete sebi pomoći i raznim aplikacijama. Pronalaženje novih ruta zahvaljujući tehnologiji, sigurno nikada nije bilo lakše.

Popis obavezne opreme za početnike u trail trčanju

Kako se trail trčanje razlikuje od cestovnog, potrebna vam je i neka specifična oprema. Kada se pomno opremite, tokom trčanja osjećati ćete se mnogo bolje, udobnije i, naravno, sigurnije. Trebati će vam pametni telefon, ruksak za trčanje sa mjehom za vodu, patike za trčanje i vjetrovka. Pametni telefon će vam vrlo dobro doći, u slučaju da se izgubite ili ozlijedite.

Uz pomoć takvog uređaja možete pozvati pomoć, a istovremeno ćete moći i obavjestiti svoje voljene o procjenjenom vremenu povratka. Na dugom putu ne smijete zaboraviti ponjeti dovoljno adekvatnih energetskih obroka. S obzirom da tokom puta nećete svuda imati stanice za osvježenje, sa sobom morate imati dovoljno vode. Vodu ćete najlakše nositi u specijalnom ruksaku koji ima zapremninu za tekućinu.

Samo dobro odabrana obuća može vam pružiti veće trenje i veću stabilnost na neravnim površinama. U isto vrijeme, stopala će biti efikasno zaštićena od oštrog kamenja i drugih potencijalnih opasnosti tokom puta.

Kako se vrijeme brzo mjenja, posebno na velikim nadmorskim visinama. Poželjno je u ruksak staviti i kvalitetnu vjetrovku. Ona će dobro doći kada temperature znatno padnu.

Pomoću njega možete nadgledati metriku – udaljenost, tempo, potrošnju kalorija, puls. Sat se može pohvaliti prilično dugim trajanjem baterije, što ga čini još korisnijim. Također uključuje barometar i omogućava vam da mjerite snagu tokom aktivnosti. Ova vrsta uređaja može optimalizirati vaš trening i iskustvo.

Principi kojih se treba pridržavati prilikom trail trčanja

Također je dobro naučiti početnika da uvijek može usporiti, i da brzina nije jedina stvar koja je bitna u ovoj aktivnosti. Zapravo, ovo su dva ključna principa koja uvjek dobro funkcioniraju u bilo kojoj vrsti trčanja. Ako teren postane tehnički vrlo zahtjevan, bolje je usporiti trčanje. Uzmite dovoljno vremena tokom prolaženja staze, i posebno uživajte u aktivnosti. Brzina nikako nije najvažniji faktor.