Plivanje

Kako odabrati masku za ronjenje ?

Kako odabrati masku za ronjenje ? Osnovna ronilačka oprema sastoji se od maskedisaljke i peraja. Vrijedno je u osnovno pakiranje staviti neoprensko odijelo s kratkim rukavima i hlačama. Pogotovo ako volimo dugo ostati u vodi, jer nas takvo odijelo može učinkovito zaštititi od hladnoće i sunca.

Osnovni uvjet za uživanje u ronjenju je pravilno odabrana, udobna i kvalitetna ronilačka maska. Pri odabiru možemo brzo shvatiti da su na raspolaganju maske različitih oblika, boja i veličina. Ali koju masku odabrati? U moderno dizajniranim maskama prevladava silikon. Ugodan je za kožu, savršeno pristaje na lice, učinkovito brtvi i postojaniji je u usporedbi s gumom. Evo nekoliko korisnih savjeta, koje morate imati na umu prilikom kupovine nove ronilačke maske.

Ključna značajka ronilačke maske je brtvljenje

Uzmite dovoljno vremena prilikom kupovine ronilačke maske. Imajte na umu da je ključni faktor takve opreme brtvljenje. Napravite jednostavan test. Pritisnite masku na lice, prethodno uklonivši kosu s čela. Zadržite dah. Dobro odabrana maska ​​ostat će na vašem licu, čak i ako pogledate u pod.

Maska vas ne smije nigdje stiskati, a remenčić vam mora pružiti postupno stezanje već namještene maske. Pokušajte izjednačiti pritisak maskom na licu. Stisnite nos rukom. Ako vam oblik maske to ne dopušta, nemojte je odabrati.

Neoprenski rukav za traku, kako bi olakšali postavljanje maske

Kupovina rukava od neoprena za traku također je dobrodošla. Tako će vam biti puno lakše namijestiti masku – bolje prijanja uz glavu i ne čupa kosu. Okvir i silikonska maska ​​mogu biti prozirne ili od različitih nijansi boja. Prozirni silikon u pravilu karakterizira činjenica da propušta više svjetlosti, što ne mora nužno značiti da ćete imati i šire vidno polje. Maske za profesionalne, ili malo bolje ronioce imaju manji volumen, dok maske za rekreativce imaju nešto veći volumen. S maskama manjeg volumena puno je lakše izjednačiti tlak. Ako to ne učinite, maska ​​može bolno pritisnuti vaše lice.

Održavanje maske za ronjenje

Tragovi na maski rezultat su djelovanja soli, sunca i, na kraju, ali ne manje važno, grubo rukovanje korisnika. Nakon svake upotrebe treba je oprati slatkom vodom, zatim osušiti negdje u sjeni, hladu… i spremiti u kutiju. Ako se njeguje dovoljno dobro, masku učinkovito možete koristiti dugo vremena.

Maska s dioptrijom

Neki odustaju od ronilačkog svijeta, zbog lošeg vida. Tokom aktivnosti ne mogu nositi naočale, a mogu imati puno problema s upotrebom leća. Najjednostavnije rješenje definitivno je dioptrijska maska.

Leće s maskom zamjenjuju se lećama s odgovarajućom dioptrijom. Na staklo maske mogu se zaljepiti i posebne leće. Prije prve upotrebe staklenu površinu maske potrebno je temeljito očistiti. Nemojte trljati staklo spužvicom za pranje posuđa kako biste spriječili ogrebotine.

Na primjer, deterdžent za posuđe ili pasta za zube djeluju kao učinkovito sredstvo za čišćenje. Prije ronjenja pripazite da se maska ​​ne orosi. Sama rosa ne ovisi o maski, već o temperaturi korisnika i temperaturi vode. Za to postoje namjenski sprejevi, ali oni ne rade uvijek. Inače, neko vrijeme nakon zarona temperature se izjednače i rosa na maski potpuno nestaje.

Kupovina maski u specijaliziranim prodavaonicama

U svakom slučaju, prilikom odabira nove ronilačke maske, također je ključno da je odaberete na provjerenom mjestu, ili u specijaliziranim trgovinama s ronilačkom opremom. U Intersportu imamo i kutak za ronjenje, gdje osim maske možete pronaći i ostale osnovne i dodatne dodatke. Predstavljamo vam neke od TOP ronilačkih maski. Inače, cijelu ponudu možete pogledati OVDJE.

Tehnopro M7 – maska za napredno ronjenje

Tecnopro M7 izvrstan je izbor maske za napredno ronjenje. Izrađena je od mekanog i izdržljivog silikona te ima kaljeno staklo za sigurnost i trajnost. Maska se pričvršćuje podesivom silikonskom trakom.

Cressi Sub Marea – dječja maska za ronjenje

Cressi Sub Marea Jr maske ima dvije leće i dizajnirana je za ronjenje s maskom i slobodno ronjenje. Izrađena je od Siliflexa i ima unutarnji brtveni rub. Manji unutarnji volumen, što omogućuje izvrsnu vidljivost u svim smjerovima.

Tehnopro M5 – maska za podvodne pustolovine

Ronilačka maska ​​Tecnopro M5 izvrstan je dodatak za podvodne avanture. M5 je osnovna maska ​​s izvrsnim vidnim poljem. Izrađena je od mekanog i izdržljivog silikona. Kaljeno staklo pruža sigurnost i otpor.