Trendovi

Da li ste znali da su se na ovim prostorima vozili prvi romobili davne 1935. godine?

Pravljeni su od drveta i koristila su ih uglavnom djeca iz bogatijih porodica – za igranje, vožnju po dvorištima i igralištima. Kasnije su na neko vrijeme gotovo potonuli u zaborav.

Posljednjih godina, romobil je ponovo postao popularno prevozno sredstvo, ali u potpuno drugačijem obliku nego što je nekada bio. Dostupno je mnogo modela koji se međusobno razlikuju uglavnom po veličini točkova, dizajnu, kvalitetu, nosivosti, materijalima.

Novi hit na ulicama definitivno je električni romobil, koji može biti sjajna zamjena za automobil.

Omogućava brzu i okretnu vožnju, domet vožnje do 20 kilometara, brzina je uporediva sa biciklima, a potroši oko 17 puta manje energije od električnog automobila.

Punjenje baterije traje najviše tri sata.

Ipak, ne bismo smjeli zaboraviti klasičan romobil, koji električni nije u potpunosti zasjenio.

On će Vam omogućiti da poboljšate svoje zdravlje i kondiciju dok prelazite sa jednog kraja grada na drugi.

Izbor pravog romobila

Kada birate romobil, prvo morate dobro razmisliti u koje svrhe će Vam služiti. Zapitajte se da li ćete ga koristiti kao prevozno sredstvo ili planirate da ga koristite za rekreaciju i zabavu.

Romobili za izvođenje trikova su izuzetno okretni. Prilagođeni su za izvođenje raznih akrobacija i skokova.

Po pravilu su izrađeni od tvrđeg i laganijeg materijala. Volan je niži, točkovi manji.
Romobil za prevoz su veći i udobniji, kao i vrlo sofisticirani. Uglavnom su izrađeni od metalnih materijala. Imaju veće i naduvane točkove, kao i kočnice na upravljaču.

Romobili za djecu i odrasle

Dječiji romobili dostupni su za gotovo sve starosne kategorije djece. Romobil na tri točka prilagođen je najmlađima, jer efikasno sprječava mogući gubitak ravnoteže.

Romobil na dva točka više odgovara starijoj djeci. Za djecu uzrasta od 4 godine pogodan je romobil sa točkovima od 125 mm, dok su točkovi od 145 milimetara pogodni za stariju djecu i tinejdžere.

Kada kupujete dječiji romobil, obavezno zaštitite svoje najmlađe odgovarajućom kacigom i štitnicima za lakat i koljeno.

Čak i za odrasle, romobil može biti odlično prevozno sredstvo. Gužva u gradovima sve više obeshrabruje ljude da koriste automobil ili javni prevoz.

I na kraju, ali ne najmanje važno, mnogi vole da koriste romobile i zbog dobre ekološke svjesti.

Romobili su dostupni u raznim veličinama, bojama, sa različitim točkovima, materijalima, sa ili bez potpore za postavljanje romobila, prednje kočnice i još mnogo toga.

Vrhunski romobili u Intersportu

Prodavnice Intersport nude širok spektar različitih vrsta romobila. Upoznaćemo Vas sa našom selekcijom za predstojeće lijepo vrijeme. Ostatak ponude možete pogledati OVDJE.

Firefly Move and Groove 1.0 – romobil sa tri točka

Namjenjen je najmlađim vozačima i kao stvoren je za njihove prve avanture na točkovima. Firefly Move and Groove 1.0 ima lagan okvir, nožnu kočnicu i udobne ručke.

Namijenjen je djeci težine do 20 kg, a dimenzija daske je 290×115 mm.

Ovaj romobil je odličan za aktivnu djecu koja se vole voziti “sa stilom”. Njegovi izdržljivi točkovi omogućavaju dugotrajnost i mnogo, mnogo zabave.

Schildkroet Street Master 200

Romobil

Schildkroet Street Master je visokokvalitetni romobil sa izdržljivom aluminijumskom šasijom. Torzija je vrlo stabilna , sa trakom koja sprječava klizanje na postolju. Pogodno za korisnike čija je masa do 100 kg. Romobil ima visokokvalitetne hromirane kuglične ležajeve ABEC 7, velike točkove od 200 mm, dršku podesivu po visini, ručke od pjene i gume za dobro prianjanje, kočnicu na zadnjim točkovima. Nogica se lako izbacuje jednim potezom.

Savjeti za najsigurniju vožnju romobilom

Čak i prije kupovine romobila, koji je inače izvrsno prevozno sredstvo, važno je biti svjestan da je to dodatak i uređaj koji pripada specijalnim prevoznim sredstvima.

Isto se odnosi i na role, skejtbordove, dječije bicikle i druga slična prevozna sredstva.

Nije dozvoljeno da vozite romobil po putu namjenjenom za saobraćaj motornih vozila. Podliježu istim propisima kao i biciklisti i pješaci.

Dopustite djeci da koriste romobil samo na trotoarima, pješačkim stazama i biciklističkim stazama, kao i u pješačkim zonama i mirnim mjestima.

Dobro edukujte djecu da ne smiju da ugrožavaju ili ometaju bicikliste ili pješake dok voze romobil. Brzina vožnje mora biti prilagođena uslovima saobraćaja.