Trčanje

ASICS NOVABLAST TOKYO: “Trampolin efekt” za udobnija i efikasnija duga trčanja

Piše:

Ersan Bijedić,

sportski novinar i trkač (16x maratonac, viceprvak BiH u maratonu 2018.), voditelj projekta MT trening klub

Gdje god bih došao na trku između 2014. i 2016. godine većina trkača je nosila i klela se u izdržljivost i funkcionalnost Asicsa.

Bilo je slično kao u 2019./2020. kad su u elitnim cestovnim trkama dominirali novi modeli Nikea sa karbonskim pločicama u đonu, s tim da je u spomenutim godinama Asics bio prvi izbor i elite, ali i rekreativno – amaterskih trkača. Lično sam koristio tri modela (GT 1000, Gel Pulse 6 i Gel Pulse 7), redom odlične patike za trčanje pa mi je drago vidjeti da se Asics sa novom linijom modela kroz posljednje vrijeme hitro vraća u najozbiljniju konkurenciju jer su par godina definitivno stagnirali.

Povratak u vrh                                                       

Da su opet potpuno tu, u igri, najveća potvrda mi je bila trka legendarnog japanskog trkača, Yukija Kawauchija, koji je u svom 109. maratonu 28. februara ove godine istrčao lični rekord (2:07:27) u Asicsovom modelu sa karbonskim pločicama: Asics Metaracer Tokyo. Maratonci ne trče lako rekorde poslije 10-15 maratona, pogotovo poslije 10 godina od svoje najbolje trke, a što se desilo u slučaju Kawauchija sa novom tehnologijom u patikama koju je očito uspješno akceptirao te primijenio i Asics.

Prihvatili su moderne tokove i osim patika za trke koje mogu konkurirati najboljima (spomenuti Metaracer), napravili su promjene i u ostalim modelima. A u ovom tekstu recenziramo jedan od tih novih modela, patike Asics Novablast Tokyo, dostupne nam i u BiH, konkretno radnjama Intersporta.

“Trči brže”

Testirao sam ovaj model istrčavši dosad u njemu 179km, nastojeći ga podvrgnuti različitim uslovima, brzinama, dužinama pa i terenima (čak i brdskom treningu, iako se radi o primarno cestovnim patikama). Između ostalog sam u njima 20. marta istrčao i Mostarski polumaraton (rezultat: 1:26:12).

Asics Novablast Tokyo je također model iz nove, modernizirane generacije patika kojima se Asics ponovo vratio punom snagom na tržište i među trkače. Ovaj model je jedna od najpopularnijih opcija Asics patika i to za brzo trčanje na cesti (ali bez karbonskih pločica). Asics ga drži u svom odjelu pod nazivom “Run Faster” (“Trči brže”). Po Runrepreat.com (web stranici gdje ćete naći sve o patikama različite namjene) je ujedno i jedna od trenutno najpopularnijih maratonskih patika generalno.

Hvala za foto: Karlo Alilović

Hvala za foto: Željko Šteger

Flytefoam Blast

Bez sumnje glavna karakteristika ove patike je “Flytefoam Blast”, jastučasti lagani i elastični srednji đon koji olakšava trčanje i pruža osjećaj kao da vas gura na odskok uz veliki povrat energije. To ćete primijetiti prvi put kad ih oprobate. Ovakav elastičan, široki đon pruža puno podrške i amortizacije za zglobove pa ukoliko tražite patike koje će vam osigurati brojne kilometre na cesti, komfornija i efikasnija dužinska trčanja, onda je to – to.

Udobnost

Novablast Tokyo model teži 266g (muški) ili 215g (ženski) što znači da se radi o prilično laganim patikama za trčanje. Njen tranzicijski pad peta – prsti iznosi 10mm. Mekani, mrežasti gornji dio patike pruža odličan protok zraka, održavajući stopala hladnijima tokom trčanja. FF Blast đon pruža dosta udobnosti, povrata energije i amortizacije, ali sam Asics ove patike ipak preporučuje za trkače do 90kg težine. Sa visokim đonom koji ima “feder efekt” nose trunku nestabilnosti na prvo nošenje i potrebna je sitna prilagodba/navikavanje na patiku. Ali ovo su nijanse i čim uhvatite tempo, stvari dolaze na svoje mjesto. Pružaju nešto više prostora u dijelu oko prstiju.

Clifton 7 vs Novablast Tokyo

Nedavno smo objavili recenziju na Hoka One One Clifton 7, patike koje imaju prilično sličnu namjenu ovima. Cestovno trčanje i svakodnevni trening. Clifton 7 je malo udobnija patika što bi sigurno osjetili pri prvom korištenju, iako se u tom smislu ništa posebno nema prigovoriti za Novablast Tokyo model. Clifton 7 će bolje poslužiti na različitim terenima (mada je i ovo patika za cestovno trčanje), dok je sa Novablast Tokyo bolje držati se samo ceste. S druge strane Novablast Tokyo bih prije ponio na trku jer je tu FF Blast mala prednost. Obje patike su odlične za svakodnevni trening.

Zaključak

Asics Novablast Tokyo su relativno brze i udobne patike za duga cestovna trčanja, primarno trening patike. Najbolje će poslužiti u tempo i dugim trčanjima na kojima će vam maksimalno sačuvati noge, ali i za ostale treninge. Nose sa sobom neko novo i drukčije iskustvo zbog FF Blast đona koji je njihova prepoznatljiva, “trampolin efekt”, karakteristika.

OKVIR

Asics je japanska korporacija koja proizvodi sportsku opremu, primarno obuću za širok spektar sportova, od 1949. godine kad je počela pod nazivom “Onitsuka Co” po osnivaču imena Kihachiro Onitsuka. Proizvodili su prvenstveno patike za košarku u Kobeu. Asics je akronim za latinsku izreku: “Anima (češće korišteno: mens) sana in corpore sano”, odnosno “U zdravom tijelu zdrav duh”.