Sadržaj

Trčanje

Kad krenete sa trčanjem vrlo vjerovatno ćete u početnim fazama biti motivirani osjećajem zadovoljstva zbog odrađenih treninga, napretkom, raspoloženjem, bolje izbalansiranom težinom i sastavom tijela…

Ipak u trčanju iza ugla uvijek vreba motivaciona zamka.

Piše:

Ersan Bijedić,

sportski novinar i trkač (16x maratonac, viceprvak BiH u maratonu 2018.), voditelj projekta MT trening klub

Ništa novo, mnogi se bore ostati motivirani u ovoj aktivnosti koja zahtijeva puno truda, a ponekad ne pruža toliko zadovoljstva. To nije razlog za odustati jer transfer u zdravi stil života i trkački kontinuitet se itekako isplate u dugoročnom smislu.

Ako ste u fazi da vam je potrebna dodatna motivacija za trčanje, probajte sa nekim od detalja u nastavku.

Trening u društvu

Zakažite trening sa kolegom. Ukoliko planirate da se nađete na treningu, trudit ćete se ispoštovati zadani termin i dogovorenu dužinu. Lakše je ukoliko motivirate jedni druge i uklapate treninge. Iskusniji trkači nerijetko dužinske treninge rade sa trkačkim partnerom ili u grupi jer je to ponekad mentalno zahtijevan sport. Neke teže treninge možete uraditi sa kolegom, a ostale, ako tako volite, sami sa svojim mislima i rasterećeni bilo kakvih obaveza.

Nova oprema

Možda djeluje naivno, ali nova majica ili patikeza trčanje itekako mogu biti dobar motiv da ne preskočite trening. Zašto ste ih kupili ako ih nećete koristiti?

Mali koraci

Zadavanje velikih dionica pred izlazak na trening može biti demotivirajuće. Recite sebi da ćete trčati samo 10 minuta pa poslije vidjeti kako se osjećate. Svi trkači obično završe sa dužim treningom. Ali bez opterećenja u startu – tako ćete sebi olakšati.

Škola, klub, grupa

Učlanite se u neku školu trčanja, atletsko – rekreativni klub ili se pridružite neformalnoj grupi. Trčanje sa ljudima koji dijele ista interesovanja i prolaze kroz slična iskustva može biti vaš put do prave motivacije. Imate o čemu pričati, a trkački trening prođe brže. Usput steknete odlične nove prijatelje i imate trenersko vodstvo. Ukoliko želite stručno vodstvo, ali ne i uklapati se sa drugima u termine treninga, učlanite se u MT trening klub.

Istražite nove terene

Otkrijte nove staze i rute za trčanje u vašoj okolici. Možete probati i trail (brdsko) trčanje. Trčanje traila zahtijeva veću koncentraciju, više ste mentalno uključeni u savladavanje različitih prepreka na neravnom prirodnom terenu. Isto tako odličan je i kao trening snage. Kad odete na različite rute u odnosu na standardne, više se fokusirajte na samu prirodu i mjesta u kojima možete nešto novo vidjeti ili doživjeti, a manje na sam trening.

Prijavite se na trku

Ništa ne daje toliku motivaciju kao priprema za trku. Ovo je idealno vrijeme da se odlučite za svoju prvu/sljedeću trku (kalendar trka provjerite na prvoj bh. specijaliziranoj stranici za trčanje, Moje trčanje – trcanje.net). Odaberite onu koja odgovara vašoj trenutnoj formi i mogućnostima. Obično svi trkački događaji imaju nekoliko različitih distanci u ponudi.

Vizualizirajte trku

Kad god vam je teško, imate naporan trening, zamislite da ste na startnoj liniji svoje sljedeće trke, a adrenalin će odraditi ostalo.

Na kraju, glavna, temeljna motivacija ipak polazi iz vaše glave, a ovo su samo detalji koji mogu pomoći i odlučiti u korist trčanja tokom kriznih dana.