Zimski sportovi

Zašto ići na skijanje? To je pitanje koje mnogi ljudi postavljaju. Kroz ovaj blog ću pokušati da vam prenesem moju  strast prema skijanju. Dati ću odgovore na pitanja u nadi da će oni koji nikada nisu skijali, pružiti  šansu ovom sportu da bude dio njihovog života.

Piše: Mirjana Granzov Močević

dipl. prof.  fizičke kulture i magistar menadžmenta za sport i turizam

Članica odbora i komisije ATUS-a (Asocijacije trenera i učitelja skijanja u BiH), tehnički delegat za alpsko skijanje u BiH.

Nosilac najvišeg ranga ISIA licence, Učitelj skijanja 3.

Učesnica ZOI Nagano 1998, SP Vail, 1999. višestruka šampionka u slalomu i veleslalomu, osvajačica mnogobrojnih medalja.

Ovo su istine o skijanju:

Ovo su istine o skijanju:

  • Zadovoljstvo

Osjećaj da ste uspjeli da napravite nešto novo do sada, bilo da ste početnik ili iskusan skijaš pruža osjećaj nevjerovatnog zadovoljstva. A ako uspijete da savladate u potpunosti vještinu skijanja, sigurno će izazvati ‘’zavisnost’’o ovom sportu. Učenje novih vještina u skijanju je nešto što je neprekidno. Svaki sezone kada se vratite na skije, postoji nešto novo da se nauči. Ne plašite se da prelazite svoje zamišljene granice. Skijanje je krug, zatvorite ga savršenstvom.

  • Planina

Ne postoji ništa tako lijepo kao boravak na planini. Nadmorska visina i kiseonik će vam pružiti nevjerovatnu energiju koju sigurno do sada sigurno  niste osjetili. Čovjek je stvoren u prirodi. Iskoristite blago koje priroda pruža. Probajte, planine su tu oko nas!

  • Stil života

Skijanje je postalo dio opšte kulture, kao recimo, plivanje. Naučite skijati, dajte tu mogućnost i svojoj djeci. Nemojte da budete onaj tip koji će da čeka društvo da se vrati sa staze ili čak onaj tip kome će društvo reći: ‘’čuvaj rančeve dok se mi ne vratimo’’J.

  • Fizička aktivnost

Skijanje je kompleksna fizička aktivnost, koja se razlikuje od svih drugih na koje ste navikli. Skijanjem pokrećete cjelokupnu muskulaturu i nakon skijanja se osjećate da ste zaista napravili nešto dobro za svoje tijelo. Naravno, ne zaboravite na laganu fizičku pripremu par mjeseci prije skijanja. Probajte, pa će vam biti jasno!

Ne dozvolite da zablude vladaju vama. Samo naprijed, srušite mitove!

Ovo su neistine o skijanju:

  • “Skijanje je samo za mlade“

Netačno. Skijanje je za sve generacije. Istina je da djeca uče lakše i brže, ali odrasli to doživljavaju na drugačiji način. Pravo zadovoljstvo je skijanje sa prijateljima ili sa porodicom!

  • ’’Skijanje je preskupo’’

Tehnološka revolucija i masovna proizvodnja skijaške opreme, omogućili su da skijanje bude dostupno svima. Raspitajte se o jeftinijim, a odličnim  brendovima za ski garderobu, a za početak skije, pancerice i štapove možete iznajmiti. Kada naučite, shvatićete da je to najbolje uložen novac do sada.

  • ’’Ne! Ja ne sjedam na taj ski lift’’!

Psihologija kaže, da je jedan od načina da savladate strah, suočavanje sa njim. Žičare i liftovi za skijanje su potpuno bezbjedni, njima se voze milioni skijaša širom svijeta. Idite sa instruktorom, on će vam pomoći da savladate strah. Kada to doživite, i dođete na vrh planine sa nevjerovatnim pogledom, znaćete da ste uradili pravu stvar.

  • ’’Na skijanju je uvijek hladno’’

Pa zima je! Obucite se adekvatno, poslušajte savjete iskusnih skijaša. Za boravak na planini spakujte se pametno. Pročitajte blog o ski jaknama i odijelima. Biće od koristi. Ne pretopljavajte se, ipak je to fizička aktivnost, tijelo je u pokretu. I ne brinite, gdje god da odete postoje mjesta da se zgrijete i popijete čaj.

  • ‘’ Ne izgleda mi baš kao odmor’’

Aktivni odmor je nešto posebno. Ako ste početnik prilagodite aktivnost na skijama svojim sposobnostima.  Na kraju dana ćete osjetiti radost i pozitivnu energiju, a adrenalin je ‘’gorivo’’ koje van pokreće.

  • ’’Samo skijam i ništa drugo ne radim’’

Ali kada naučite da skijate, nikada nećete prestati to da radite! Promijenićete svoj život na bolje, garantujem!

Nadam se da će ovo da promijeni vaše mišljenje, razbije predrasude i dovede vas na planinu! Vidimo se na stazi.

Vaša Mika